Piyasa hareketlerini ne belirler?

11.07.2008 - 14:16 | Son Güncelleme :

Temel analiz mi önemlidir, teknik analiz mi? Ya da soruyu şöyle<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsapiyasayabanci.jpg" align="right" vspace="5"> sorabiliriz. Piyasa hareketlerini temel göstergelerdeki eğilimler mi etkiler, yoksa teknik göstergeler daha mı belirleyicidir?

Haluk Bürümcekçi | Yorum / REFERANS GAZETESİ

Bu soruya her uzman kendi tercihine göre cevap verir. Biz ise, her ikisi de önemlidir diyoruz. Niye mi? Doğal olarak piyasa hareketlerini temel makro göstergelerdeki eğilimlerin belirlediğine inansak da, yatırımcıların portföy değişimlerinden kaynaklanan akımların kısa vadede daha önemli bir belirleyici olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle, Mayıs 2005`den beri düzenli olarak bu köşede bu akımlardaki gelişmeleri yansıtmakta ve bu alandaki öncülüğümüzü korumaktayız. 2007 yılı başından itibaren de, akımların günlük bazda gelişmelerini takip etmeye başladık. 
 
Veriler yanlış yorumlanıyor

Frekansı ne kadar artırırsak artıralım, verilerin en azından bir veya bir kaç gün gecikmeli elimize ulaşması, bu analizlerin hiç bir zaman piyasa eğilimlerini öngörmede bir yardımı olmayacağını, ancak biraz geriden de olsa neler döndüğünü anlamada büyük yardımı olduğunu düşündürmektedir. Ne yazık ki, bu verinin öneminin halen de yeterince anlaşılamadığını ve çoğu zaman yanlış yorumlandığını da görmekteyiz. En sık yapılan hata ise, stok gelişmeleri ile akım gelişmelerinin karıştırılması ve varlık fiyatlarındaki değişimden kaynaklanan stok değişimlerinin bir giriş veya çıkış olarak yansıtılmasıdır.

Özellikle, ekonomi basınının ısrarla yaptığı bu hatalı değerlendirme, yurtiçi yerleşiklerin konuya uzak olan kesimlerinde sanki dünyadaki tüm sıcak para Türkiye`ye giriyor veya çıkıyor gibi bir algılama yaratmaktadır. Bu ise, mevcut eğilimi daha da güçlendiren bir etkide bulunmaktadır. Neyse ki, eğer yeterince ilgi görür ve referans verilmeye başlanırsa, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası`nın üç ayda bir yayımlamaya başladığı ve önceki gün ikincisi yayımlanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) raporu bu alandaki kafa karışıklığını gidermede önemli katkıda bulunabilir.
 
Merkez`in raporu izlenmeli

Genel olarak UYP raporunda aktarılan portföy yatırımlarına ilişkin verilerin, bizimkilerle bire bir örtüşmese de eğilimler açısından çok yakın sonuç verdiğini, bir yandan bizim temel yaklaşımımızı (portföy akımlarını kur ve değer artışından arındırmak) doğruladığını, bir yandan da yeni ayrıntılara ulaşmamızı sağladığını görmekteyiz. Bu raporun cari denge finansmanı dinamiklerini daha iyi anlamak için mutlaka takip edilmesini tavsiye ediyoruz. Kısacası, piyasa eğilimleri açısından bir öncüleme gücü olmasa da, portföy akımlarını olabildiğince yakından izlemek eğilimin nasıl oluştuğunu anlamak açısından önemlidir. Ama daha önemlisi ve daha zor olanı, akımları tetikleyen unsurları doğru tespit edebilmek ve bunları yakından izleyebilmektir.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.