Harcama ertelendi, bütçe fazla verdi

11.07.2008 - 09:08 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanlığı’na göre, bazı harcamaların ertelenmesiyle oluşan bütçe fazlası haziranda 3.9 milyar, ocak-haziran döneminde de 1.9 milyar YTL oldu

Maliye Bakanlığı’na göre, bazı harcamaların ertelenmesiyle<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349YTLPARA2.jpg" align="right" vspace="5"> oluşan bütçe fazlası haziran ayında 3.9 milyar, ocak-haziran döneminde de 1.9 milyar YTL oldu

RADİKAL


Üniversite hastaneleri ve müteahhit alacaklarının ödemeleri başta olmak üzere bazı harcamaların ertelenmesi üzerine, bütçe haziran ayında 3.9 milyar, ocak-haziran döneminde de 1.9 milyar YTL fazla verdi.

Maliye Bakanlığı, 2008 Haziran ayı ile ocak-haziran dönemi bütçe verilerini açıkladı. Buna göre, merkezi yönetim bütçesinden geçen ay 14 milyar 566 milyon YTL harcama yapıldı.

Bunun, 1 milyar 142 milyon YTL’sini faiz giderleri oluşturdu. Haziranda, 18 milyar 544 milyon YTL gelir elde edildi. Vergi tahsilatı bu dönemde, 12 milyar 691 milyon YTL’yi buldu. Böylece bütçede geçen ay, 3 milyar 978 milyon YTL fazla meydana geldi.

Dengede iyileşme oldu

Maliye’nin açıklamasında, geçen yıl haziranda bütçenin 2 milyar 541 milyon YTL açık verdiği anımsatılarak, “Buna göre, 2008 Haziran ayında bütçe dengesinde yüzde 257 iyileşme olmuştur” denildi. Açıklamada, geçen yılın aynı döneminde bütçenin 5 milyar 885 milyon YTL açık verdiği hatırlatıldı ve ‘bütçe dengesinin 7.8 milyar YTL iyileşme gösterdiği’ kaydedildi.

Bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine oranla bütçe gelirleri yüzde 8.1 arttı, giderleri yüzde 0.1 oranında azaldı. Geçen sene ilk altı ay için faiz dışı fazlanın 21 milyar 9 milyon YTL olduğu, söz konusu rakamın bu yıl 22 milyar 657 milyon YTL olarak gerçekleştiği belirtildi.

Bu yılın ilk altı ayda faiz giderleri geçen yılın ilk altı ayına göre, yüzde 22.9 azalarak, 20 milyar 740 milyon YTL oldu. Faiz hariç giderlerin tutarı da 79 milyar 849 milyon YTL olarak hesaplandı. Söz konusu ilk altı aylık dönemde, ‘personel giderleri’ 2007 yılına göre yüzde 11.5 oranında artışla 24 milyar 506 milyon YTL oldu.

Altı aylık dönemde bütçe gelirleri de 102 milyar 506 milyon YTL oldu. Bunun 82 milyar 752 milyon YTL’si vergi gelirlerinden sağlandı.

‘Performansın devamı gelecek’

Maliye Bakanlığı şu açıklamyı yaptı: “2008 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre bütçe giderleri yüzde 15 azalırken, bütçe gelirleri yüzde 27 artmıştır. 2008 yılının ilk 6 aylık döneminde bütçe giderleri ise geçen yılın aynı döneminin altında kalmıştır. Öte yandan bütçe gelirleri açısından da hedeflerle uyumlu bir performans elde edilmiştir. Nitekim ilk altı aylık dönem itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre bütçe gelirleri yüzde 8.1, vergi gelirleri ise yüzde 17.2 oranında artmıştır. İlk altı aylık dönemi geçen yıl ile karşılaştırıldığında bütçenin gider tarafının sıkılaştırıldığı, gelir tarafının ise kaydedilen olumlu gelişmeler sayesinde önemli ölçüde iyileştirildiği bir dönem olmuştur. İlk altı aylık gerçekleşmelerinin ortaya koyduğu bu sonuçlar, mali disipline titizlikle uyulduğunu göstermektedir. Performansın yılın ikinci yarısında da aynı kararlılıkla sürdürülmesi için tüm tedbirler alınacaktır.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.