`Helal gıda` İslami kesimi buluşturdu

25.02.2008 - 09:26 | Son Güncelleme :

Gündeme geldiği 2005`ten beri tartışılan `helal gıda`yı bu kez İslami kesim masaya yatırdı. Gerekli izinleri alıp 3 bin gıda ve katkı maddesi üzerinde `helal mi, haram mı` çalışması yapmaya hazırlanan `Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği` (GİMDES) İstanbul Feshane`de `Uluslararası Helal Gıda` konferansı düzenledi.
Yaklaşık 200 kişinin katıldığı ve Kuran okunarak açılan toplantının sponsorları arasında Kiptaş, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı ve Vakit gazetesi de yer aldı.
GİMDES Başkanı Hüseyin Büyüközer, özellikle katkı maddelerine şüpheyle yaklaştıklarını belirterek, Museviler `koşer` sertifikasıyla istediği şartta ürün yaptırıyor. Bu Müslüman tüketicinin de hakkı. Bu baskı değil, gasp edilmiş bir hakkın kazanılmak istenmesi. İsteyen istediğini üretsin. Ben istediğim gibi üretenden alacağım dedi.


`Ekonomi düze çıkar`

Helal gıdanın 850 milyar dolarlık piyasası olduğunu belirten Büyüközer, Sertifika çıkınca ihracat artacak. Dış açık büyük ihtimalle kapanacak. Ticaret artı verecek dedi. Toplantıya katılan İstanbul Vali Yardımcısı Hürrem Aksoy, İstanbul`da her öğlen 4 milyon insan dışarıda yiyor. Bu durum hijyenik gıda gibi unsurları gündeme taşıdı. Helal gıda aslında hijyenik gıdanın bir öznesi, bir özü dedi.
MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat da, AB ülkelerinden şu anda et ithalatının yasak olduğunu, ancak yasak kalkınca AB`den helal et ithalatının başlayacağını ve yerli üreticinin zor durumda kalacağını savundu. Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak ise, 2002`den beri ihracatçılara istenirse `helal` ifadesinin yer aldığı tespit tutanağının zaten verildiğini hatırlattı.
Toplantıya AB, ABD ve Kanada`da helal sertifikasyon çalışmaları yapan kuruluşların temsilcileri de katıldı.


`Fast-food`çularda balık mönüsü yiyin`

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz, katılımcılara yurtdışındaki fast-food`çularda balık mönüsü ve sebze yemekleri seçmelerini tavsiye etti. Ancak Akgündüz, vejetaryen yemeklerinde şarap olabileceğine dikkat çekerek, Bir kısım vejetaryen, böceği hayvan saymıyor. Yemeklerde böcek olabilir uyarısında bulundu. Bazı ilaçlarda domuz jelatini kullanıldığını anlatan Akgündüz, çevresine kapsül yerine tablet ilaç tavsiye ettiğini anlattı. Akgündüz etanol alkollü deodoran ve şampuanın ise kabul edilebilir olduğunu söyledi.


`İslami kapitalizm büyütülüyor`

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, bazı kesimlerin `helal gıda belgesi çıkmazsa gıda ihracatı sekteye uğrar` şeklindeki iddialarına sektörden yalanlama geldiğini kaydetti. Düzenlediği toplantıda SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan`ın Türkiye rekabet edemeyişinden dolayı dış ticaretten pay alamıyor. Helal gıda sertifikası olmayışından değil sözlerini aktaran Çetin, Bu oyunun iki yüzü var. İslami kapitalizmi büyütmek ve Türkiye`yi her alanda dini esaslara göre yönetmek iddiasında bulundu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.