Sigortada rekabet `kamikaze` gibi

25.02.2008 - 09:27 | Son Güncelleme :

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su sigorta sektöründe yaşanan aşırı fiyat rekabetine dikkat çekerek Sigorta sektörü kamikaze niteliğini alan fiyat rekabetiyle sağlıklı bir büyüme sağlayamaz. Sigortada aşırı fiyat rekabetiyle prim yazarak büyüme yerine hizmet kalitesi, ürün çeşitliliği ve güven unsurunun fiyattan önce geldiği bir yapı kurmak durumundayız dedi.

Yabancı payı yüzde 70
Türkiye`de sigorta sektörünün dünya ortalamasının ve gelişmiş ülkelerinin hâlâ çok gerisinde olduğunu belirten Mustafa Su, Kişi başına prim üretiminde dünya ortalaması 555 dolar düzeyinde. Gelişmiş ülkelerde bu oran 3 bin 362 dolar. Biz de ise bu rakam 89 dolar düzeyinde. Prim üretiminde dünya ortalamasının nerdeyse altıda biri oranındayız henüz. Mevcut pazar büyüklüğünü 10 milyar dolar kabul edersek, pazarın yakın gelecekteki gerçek potansiyelini 60 milyar dolar olarak kabul edebiliriz. Daha gidilecek çok yolumuz var diye konuştu.
Mustafa Su, sektörde yabancılaşma oranının yüzde 70`leri aştığını ve yüzde 80`lere doğru gittiğini belirtti. Su, şöyle konuştu: Avrupa`da ve gelişmiş ülke pazarlarında sigorta sektörü artık doyum noktasına geldi. Dolayısıyla büyük sigorta şirketleri Türkiye pazarındaki büyük potansiyeli gördükleri için buraya akın ettiler.
Hisse oranlarına bakılmaksızın bir değerlendirme yaptığımızda şirket ortaklığı içinde yabancıların yüzde 50`nin üzerinde veya yüzde 50`nin altında paya sahip bulundukları sigorta şirketlerinin prim üretimindeki payının yüzde 80`lere doğru gittiğini görüyoruz.
Bu gidişle neredeyse yabancılarla evlilik yapacak elde sigorta şirketi de kalmayacak. Yabancılar bundan sonraki süreçte doğrudan Türkiye`ye kendi şirketlerini kurarak gelecekler.

`Yeniler değiştirmedi`
Sigorta sektörünün en önemli sorunlarından birinin aşırı fiyat rekabeti olduğunu belirten Mustafa Su, yabancıların sektöre girdiğinde fiyat disiplini olacağını düşünenlerin çoğunlukta olduğunu ancak durumun böyle gelişmediğini ifade etti. Su, şunları söyledi:
Yabancılar da doğal olarak fiyat rekabetinin içinde buldular kendilerini. Tek silah fiyatta rekabet olunca yabancılar da mecbur kaldılar bir yerde. `Sigortada en ucuz en makbuldür` şeklindeki tüketici eğiliminin değişmesi gerekiyor. 2008`de de rekabetin yoğun şekilde yaşanacak. Toplam prim üretimini artırma kaygısıyla prim yazayım da risk ne olursa olsun anlayışından ve kamikaze niteliğini alan fiyat rekabetinden vazgeçilmesi gerekir. Bu olur mu olmaz mı bilemiyorum ama temennim böyle olması yönünde. Aşırı fiyat rekabeti kısa dönemde tüketici lehine görülebilir, ama orta vadede aleyhine bir durumdur. Ürün çeşitliliği, hizmet kalitesi ve güven, sağlamlık çok daha önemli.

Basit sigortalar internete
Hayat dışı branşlarda hizmet sunumunda omurganın acenteler olmaya devam edeceğini, ancak trafik sigortası, DASK gibi karmaşık olmayan sigortaların acente dışı kanallara ve ağırlıkla internet ortamına kayacağını kaydeden Su, sigorta ürünlerinin satış ve pazarlamasında banka şubelerinin daha etkin kullanılacağını ve doğrudan satışın da yaygınlaşacağını dile getirdi. Su, Kompleks ürünlerde insan unsurunun önemi her zaman olacak dedi.





`İş kuleleri Anadolu`ya dar geliyor`
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, Anadolu Sigorta`nın geçen yıllar içinde organizasyon yapısının önemli bir büyüme kaydettiğini, bölgeler dahil toplam insan kaynağının 700 kişiye ve 1400 acentesinde istihdam edilen kişi sayısının da 7 bin kişiye ulaştığını belirtti. Su, İş Kuleleri B Blokta altı katı kullanıyoruz. 2002 yılında üç bölge müdürlüğü oluşturduk ve bu müdürlüklerin kadroları bu binadan giden arkadaşlarımızca oluşturuldu. Ancak gidenlere rağmen Genel Müdürlük birimlerine artık bu mekânlar yetmez hale geldi. Belki bilgi işlem ve bazı operasyon hizmetlerimizi ek başka bir binaya taşıyabiliriz şeklinde konuştu.

`İş Bankası gibi milli kalacağız`
Anadolu Sigorta`nın milli sigorta şirketi olarak kalma kararlılığında olduğunu ve yabancılarla rekabetten çekinmediklerini dile getiren Su
Ana sermayedarımız İş Bankası nasıl milli bankacılığın temsilcisi kalma kararlılığında ise, biz finansal iştirakler olarak milli kimliğimizi sürdürme kararlılığındayız dedi


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.