Hedge fonlar en kötü dönemini yaşıyor

10.07.2008 - 08:53 | Son Güncelleme :

Küresel krizin en büyük sorumlulularının başında gösterilen hedge fonlar da nihayet krizden zarar görmeye başladı

Küresel krizin en büyük sorumlulularının başında gösterilen <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar14.jpg" align="right" vspace="5"> hedge fonlar da nihayet krizden zarar görmeye başladı.

REFERANS GAZETESİ

Geçen yaz kriz patlak vermeden önce ellerindeki varlıkları satmaya başlayan, mortgage krizi ortaya çıkınca piyasalardan hızla çekilerek sert kayıplara neden olan hedge fonlar 2008`in ilk yarısında son 20 yılın en kötü performansını gerçekleştirdi. Kredi krizi ve ayı piyasasının ortasında hedge fonlar haziran ayında bile yüzde 0,7 değer kaybetti.

Hedge fon sektörünün büyüklüğü ise 1,9 trilyon doları buluyor. Bloomberg`de yer alan habere göre hedge fon şirketlerinin kaybı en son 2002 yılında yüzde 1,45 düşmüştü. 2007 yılının son çeyreğinde 30,4 milyar dolarlık sermaye çeken hedge fonlar 2008`in ilk 3 aylık döneminde sadece 16,5 milyar dolar çekebildi. Hedge Fund Research`ün araştırmalarına göre yatırımcılar artık kayıp yaşayan hedge fonlara karşı daha az toleranslı hale gelmiş durumda.  

Yüzde 25`lik kayıp var

Aralarında Amber Capital Management ile Poygon gibi ünlü isimlerin de bulunduğu bazı hedge fon şirketlerinin getirileri de bir yıl iinde yüzde 25`ten fazla düştü. Amber Capital`dan 1 Temmuz itibariyle çıkan sermayenin büyüklüğü 2,5 milyar dolar olurken, şirketin hisse senetleri de yılın ilk ayında yüzde 9,5 değer kaybetti. Üstelik fon 2006`da yüzde 38 getiri sağlerken 2007`de sağladığı getiri yüzde 13`ü buldu.

Londra merkezli Polygon`dan ise bu sene içinde 1,5 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşandı ve şirketi yüzde 4 değer kaybetti. Renaissance Technologies Corp`un hedge fon birimlerinden birinin hisse senetleri ise yatırımcıların paralarıı geri çekmeleri ile yüzde 25 değer kaybetti. Absolute Return isimli finans dergisinde yer alan bir habere göre ise hedge fon sektöründe böyle bir çözülme yaşanırken ayakta kalanlar daha önce büyük hedge fon şirketlerinin başında bulunan yöneticiler tarafından idare edilen küçük oyuncular oldu.

ABD`li Greenwich isimli hedge fon şirketi bu sene yatırımcılarından 2,3 milyar dolar sermaye topladı. Kriz patlak vermeden önceki likidite bolluğu döneminde büyük paralar kazanan hedge fonlar son dönemde zararlarını kapatabilmek için sermaye artırımına da gitmeye başlamıştı. Hedge fonları son dönemde en fazla vuran ise tutmayan enflasyon tahminleri olmuştu.

Özellikle İngiltere`de enflasyonun değişeceğine oynayan hedge fonlar yüzde 4`ü gören tüketici fiyat artışları karşısında düşüş yönünde aldıkları pozisyonlardan zrar etmeye başlamıştı. Kriz patlak vermeden önce tahmin edip ciddi paralar kazana hedge fonlar son dönemde bankalardan aldıkları krediler konusunda da sorun yaşıyor. Hedge fonlara milyarlarca dolar kredi veren ticari bankalar da verdikleri kredilerin bir kısmını geri istemeye başladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.