Çankaya’da sürpriz buluşma

10.07.2008 - 09:04 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yarın eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile bir araya geliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yarın eski Genelkurmay  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/abdullahgul334234.jpg" align="right" vspace="5">Başkanı  Hilmi Özkök ile bir araya geliyor.

Murat GÜRGEN / VATAN GAZETESİ

Gül, darbe girişimleri için “Ne vardır, ne yoktur derim” diyen eski Genelkurmay Başkanı’nı çağırdı. Davetin Ergenekon tartışmalarının ortasında gerçekleşmesi birçok soruyu da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül son günlerde Ergenekon soruşturmasıyla ilgili dikkat çekici açıklamalar yapan ve Cumhurbaşkanı’na “devreye girmesi” için çağrı yapan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ü öğle yemeğine davet etti.

Bugün gerçekleşecek buluşmaya ilişkin davetin kaç gün önce yapıldığı açıklanmadı. Gül ile Özkök’ün görüşme sonrası kamuoyuna herhangi bir mesaj verip vermeyecekleri ise merakla bekleniyor. Davetin “Cumhurbaşkanı’nın kamuoyunda belirli bir konumda olan değişik kesimlerden kişilerle biraraya gelmesi” kapsamında olduğu belirtildi. Eski AİHM üyesi Rıza Türmen’in de, aynı kapsamda, 14 Temmuz Pazartesi günü Çankaya Köşkü’ne davet edildiği kaydedildi.

Özkök’ün emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in günlüğünde yer aldığı iddia edilen Sarıkız ve Ayışığı darbe planı iddialarıyla ilgili demeçleri farklı yorumlara yol açmıştı.

Bu konuda ilk demecini 11 Nisan 2007’de veren Özkök “Emekli Oramiral ’yapmadım’ diyor. İtibar edilmesi gereken odur. Ama karşı taraf da iddia ettiğine göre, ona da saygı duyulmalı. Ne desem ateşe benzin dökmek olur. Bu durumu bir yerden İspatlaması lazım. Yargı el koymuştur, bakalım ne yapacak göreceğiz. Soruşturma açılıp açılmaması Genelkurmay Başkanı’nın takdirine bağlıdır” demişti.

“Gül devreye girsin”

Özkök’ün, Ergenekon soruşturması kapsamında iki emekli orgeneral ile birlikte önemli isimler gözaltına alınmaları konusundaki görüşleri ise 3 Temmuz 2008’de günü Milliyet Gazetesinde yer aldı:

“Resmi bir aktörün, daha geç olmadan, ortaya çıkıp, ortalığa çekidüzen verecek bir hareketi, halkı da arkasına alarak, gerçekleştirmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Kurumlar arası tesanüdü kimin sağlayacağı Anayasa’da açıkça belirlenmiştir. Ama bu görevin yerine getirilmesine katkıda bulunabilecek, halkın güvenini kazanmış, politik beklentileri olmayan diğer akil adamların da davet beklemeksizin devreye girmesi bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

“Yok böyle bir şey”

Özkök, Sarıkız ve Ayışığı darbe iddialarıyla ilgili olarak, 8 Temmuz 2008’de Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge’ye ise şu açıklamayı yaptı: “Hayır. Eğer görevdeki dönemde olsaydı askeri savcılık el koyardı. Yani bunlar o zaman olduğu iddia edilen olaylar olsaydı buna askeri savcılık ve mahkemelerin bakması gerekirdi. ”

“Ne var, ne yok derim”

Özkök’ün gazeteci Fikret Bila’nın köşesinde dün yayımlanan demeci ise kafaları iyice karıştırdı. Özkök bu kez “Anılarda geçtiği öne sürülerek gündeme getirilen bu olaylarla ilgili olarak, ne vardır, ne yoktur derim. Başka bir ifadeyle ne teyit ederim, ne tekzip ederim. Benim söyleyebileceğim budur. Bir taraf, ’Günlükler Amiral’e ait’ diyor. Amiral ise ’Benim ilgim yok, bana ait değil’ diyor.

Ben amirale itibar edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Komutanlar, arkadaşlarımız. Durumlarına çok üzülüyorum. Asker arkadaşlarımın bir an önce bu süreçten tertemiz çıkmalarını istiyorum ve diliyorum. Bir an önce sonuçlanmasını diliyorum. Çünkü uzun süre, kişilerin de kurumların da töhmet altında kalmaları doğru bir şey değil. Ceza da varsa, cezayı çekmek de insanı rahatlatır” ifadelerini kullandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.