Hükümetin 6 aylık eylem planı rafa kalktı

10.07.2008 - 08:48 | Son Güncelleme :

Hükümetin 2008 yılı için açıkladığı ve takvimlendirdiği eylem planında pek çok düzenleme için hiç bir adım atılmadı

Hükümetin 2008 yılı için açıkladığı ve takvimlendirdiği eylem  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tbmm334.jpg" align="right" vspace="5">planında pek çok düzenleme için hiç bir adım atılmadı. Kayıtdışı stratejisi, gelir vergisi reformu gibi ekonomide yapısal dönüşümleri simgeleyen düzenlemeler yaşama geçirilmedi.

Hacer BOYACIOĞLU / REFERANS

Hükümetin bu yıl içinde tamamlamayı öngördüğü eylem planının 6 aylık karnesi zayıf çıktı. Eylem Planı için öngörülen sürenin yarısı dolmasına karşın, pek çok düzenleme de hiç bir adım atılmadı.

Şu an itibariyle eylem planında yer alan ve 6 ay içinde yapılacağı belirtilen Devlet Yardımları Yasasının çıkarılması, Ulusal Petrol Stok Ajansı`nın kurulması, kayıtdışı stratejisinin hazırlanması, gelir vergisi sistemindeki değişikliğin yapılması gibi birçok düzenleme yaşama geçirilemedi. Eylem planının sonuçlarıyla ilgili olarak her 3 ayda bir kurumların performansını gösteren çalışma da kamuoyuna açıklanmadı.

Hükümetin 2008 yılı için yapacağını öngördüğü düzenlemeler, senenin başında yayımlanan 2008 yılı programı uygulama tedbirleri kapsamında takvimlendirilmişti. Ancak söz konusu takvim pratikte çok da dikkate alınmadı. Yılın ilk 6 ayında yapılacağı belirtilen eylemlerin büyük bir kısmının tamamlanmasıyla ilgili olarak şu ana kadar bir gelişme söz konusu olmadı. Tedbirler programında, yapılacak eylemler mart sonu, haziran sonu, eylül sonu ve yıl sonu olarak sınıflandırılmıştı.
 
Hedeften geride kalındı

Şu ana kadar yapılması gerekirken tamamlanmamış olan eylemler arasında, Gıda, yem, gıda hijyeni ve veterinerlik hizmetleriyle ilgili yasal düzenlemenin çıkarılması bulunuyor.

Tedbir takviminin en önemli kalemini oluşturan ve ekonomideki yapısal dönüşümleri simgeleyen birçok eylemde de, benzer bir şekilde takvimin gerisinde kalındığı görülüyor. Buna göre, gelir vergisi sistemindeki değişikliğin yapılması ve kayıtdışı stratejisinin hazırlanması konusunda haziran sonu tarihi verilmişti. Ancak bu konularda tartışmaların dışında bir adım atılamadı, vergi kanunlarında değişiklik yapılmasını zorlaştıracak olan anayasa değişikliğinin yapılması konusu ise gündeme dahi gelmedi. Oysa bu konuda da Haziran sonuna kadar sonuç alınacağı belirtilmişti.

Eximbank kanunu ve alkol ve alkollü içkilerle ilgili vergi ayarlamasında da haziran sonu son tarih olmasına karşın herhangi bir düzenleme söz konusu olamadı. Mart ayında yapılacağı belirtilen düzenlemelerin bir kısmının da yapılamadığına dikkat çekilirken, hükümetin 2008 yılı eylem planını unuttuğu yorumları yapılıyor.
 
Yapılmayanlar

* Kamuda harcırah sistemi yeniden yapılandırılmadı.
* Kamuda taşıt kullanımı yeniden düzenlenmedi.
* Döner sermayeli işletmeler yeniden yapılandırılmadı.
* Eximbank kanunu çıkarılmadı.
* Gelir vergisi sistemi yeniden düzenlenmedi.
 
Yapılanlar

* Alo Kaçak İşçi Hattı kuruldu.
* Hazine`nin TMSF`den alacakları çözüme kavuşturuldu.
* Elektrik dağıtım özelleştirmelerine başlandı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.