Askeri rahatlatıp `ihaleye` AKP modeli getirdiler

31.07.2003 - 08:40 | Son Güncelleme :

Yeni düzenleme ile hükümetin kamu İhale Yasası delme çabaları yaşama geçirildi. Ordu`daki harp malzemesi alımları ve bunların bakım ve işletmeye yönelik mal ya da hizmet alımları istisnai hükümleri arasına alınarak ve TSK rahatlatıldı.

TBMM Genel Kurulu`nda dün gece 51 maddelik kamu ihale tasarısı görüşüldü ve yasalaştı. Gece yarısına kadar süren görüşmeler sırasında kabul edilen bir önergeyle Ordu`daki harp malzemesi alımları ile bunlara ilişkin bakım ve işletmeye yönelik mal ya da hizmet alımları da istisna hükümleri arasına alınarak TSK rahatlatıldı. Benimsenen bir başka önergeyle de Orman Kanunu gereğince orman köylüleri kalkınma kooperatiflerinden yapılacak alımlar da istisna kapsamına alındı. Doğal afetlere bağlı olarak acilen ihale edilecek yapım işlerinde ÇED raporunun aranmaması da kabul edildi.

Benimsenen bir başka önergeye göre, yapım işlerindeki arsa temini, mülkiyet ve kamulaştırma işlemlerinin ihaleye çıkarılmayacağı şartı, baraj, büyük sulama, petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinde de aranmayacak.

YASA NE GETİRİYOR

Mevcut uygulamada değişiklik yapan yasa, tüm KİT ve BİT`leri kanun kapsamı dışında bırakırken, harcamaları başka bir mevzuata da dahil etmeyerek, kamu kaynaklarının kullanımını başıboş hale getiriyor.

Siyasi çevreler yeni düzenleme ile sekiz aydır süren hükümetin Kamu İhale Yasası`nı delme çabalarının yaşama geçtiğini vurguladılar. Bu arada Dünya Bankası ile birlikte hazırlanan düzenlemede son dakika değişiklikleri ile yasanın en önemli kazanımları, yasa kapsamından çıkarıldı.

Yasaya göre enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren KİT`ler, İhale Kanunu`na tabi olmayacak. Bunların yalnız doğrudan mal ve hizmet alımları, özel düzenleme yapılıncaya kadar yasa hükümleri uyarınca yapılacak.

YENİ NEŞTERLER YARATILACAK

Yasa ile yolsuzlukların en çok yapıldığı KİT ve BİT`ler, kamunun yarısından fazlasına sahip olduğu tüm kuruluşların üç trilyon liraya kadar olan mal ve hizmet alımları kapsam dışına çıkarıldı.

Neşter Operasyonu ile gündeme gelen ilaç alımları konusundaki düzenleme de mevcut düzenin devamını sağlayacak. Protokolle ilaç alımının yolu açılırken, hangi usule göre alımın yapılacağı konusunda belirsizlik yaratılarak, keyfi alımlara izin veren sistem geri getirilecek.

Hükümetin ısrarla istediği keşif artışı da geri getirildi. Anahtar tesliminde yüzde 10 ve yapım işlerinde yüzde 20 oranlarında keşif artışına izin verildi. Bakanlar Kurulu kararı ile yapım işlerindeki oran yüzde 40`a kadar çıkarılabilecek. Ayrıca ihalelerde noter onayı şartı da kaldırıldı.

İdarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işlerindeki ‘‘Doğrudan temin usulü’’ yasada sayılan ihale usulleri arasından çıkarılıyor. İdarelerin yaklaşık maliyeti 50 milyar liraya kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları pazarlık usulüyle yapılabilecek. Bu işler için ilan yapılması zorunlu olmayacak.

Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki idarelerin 15 milyar lira, diğer idarelerin 5 milyar lirayı aşmayan ihtiyaçları ile temsil ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeler ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin edilebilecek. Stoklama olanağı bulunmayan ilaç ve tıbbi malzeme alımları ile uluslararası tahkimdeki avukatlık hizmetinde de bu yönteme olanak sağlanıyor.

Ayrıca Kamu İhale Kurumu`nun ihalelerden aldığı pay kısıtlanıyor. Bedeli 100 milyara kadar olan ihalelerden pay ayrılmayacağı düzenlemesi getiriliyor.

Belediye şirketlerine ihaleler yine serbest

Başbakan Tayyip Erdoğan`ın da aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekilinin belediye şirketleri yoluyla yapılan yolsuzluklar nedeniyle yargılanmasına neden olan belediye şirketlerinin belediye ihalelerine girmesinin de tekrar önü açıldı. Belediyeler dışında tüm idarelere bağlı şirketler sözkonusu idarelerin ihalelerine girebilecekler.

İhaleye fesat karıştırmaktan yargılananların ihale işlerinde görevlendirilemeyeceği hükmü de değiştirildi. Yargılanma şartı yerine hüküm giyme koşulu getirildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.