Dışbank kárını katladı, 200 milyon dolar aldı

31.07.2003 - 08:40 | Son Güncelleme :

Dışbank, bu yılın ilk üç ayında 2 milyon dolar net kár elde ettikten sonra altı aylık bilançosunda 29 milyon dolarlık kára ulaştı. Dışbank sergilediği yüksek performans sonasında, 200 milyon dolarla tarihinin en yüksek sendikasyonunu aldı.

Bu yılın ilk yarısında 40.7 trilyon lira net kár elde eden Dışbank, Türkiye ekonomisinin ikinci yarı yılda ihracata dayalı büyüyeceği öngörüsünden hareketle, uluslararası piyasalardan da 200 milyon dolar sendikasyon kredi aldı. Dışbank, böylece tarihinin en yüksek sendikasyonuna imza atmış oldu.

Daha önce bankanın aldığı en yüksek miktarlı sendikasyon kredisi 70 milyon dolardı ve bu kredinin geri ödemesi 2002 yılı Ağustos ayında tamamlanmıştı. Diğer taraftan Dışbank, geçen yılın altı aylık döneminde 62.8 trilyon lira, bu yılın ilk üç ayında 47.7 trilyonl ira olan faaliyet kárını da altı aylık bilançosunda92.6 trilyon liraya yükseltti.

Dışbank Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Tayfun Bayazıt, 125 milyon dolarla çıktıkları sendikasyon kredisinde, 18 ülkeden 39 bankanın katılımıyla 200 milyon doları aşan ilgiyle karşılaşmaları üzerine, miktarı yükselttiklerini ve anlaşmayı 200 milyon dolarla tamamladıklarını söyledi.

Bayazıt, ‘libor artı yüzde 0.85’ faizli kredinin ihracat ve döviz kazandırıcı işlemlerin finansmanında kullandırılacağını belirterek, ‘‘5 Ağustos itibarıyla da bu para hesaba geçecek’’ dedi.

Bayazıt, sağlanan 200 milyon dolarlık kredinin, Türkiye`ye ve Dışbank`a duyulan güvenin bir simgesi olduğunu vurguladı.

Dışbank`ın altı aylık bilanço sonuçları hakında da bilgi veren Bayazıt, İdeal Kart ile bireysel bankacılıkta atağa kalkan bankanın yılın ilk yarısında da hız kesmediğini, Türkiye çapında 153 şubesi, 2 milyonu aşan hesap adedi ve 1 milyonu aşkın müşterisi bulunduğunu aktardı.

Tayfun Bayazıt, Dışbank`ın ilk yarıyı enflasyondan arındırılmış sonuçlara göre 40.7 trilyon lira tutarında rekor seviyede bir kárla kapattığını belirtti.

Dışbank`ın özkaynaklarını 674 trilyon liraya yükselttiğini kaydeden Bayazıt, toplam aktiflerin Haziran ayı sonunda 3.7 katrilyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Kredilerde artış yaşandığını, bilançoda geçen yıl sonu yüzde 31.9 olan kredilerin payının yüzde 36 seviyesine ulaştığını anlatan Tayfun Bayazıt, serbest sermayenin, iştirakler, sabit kıymet ve karşılık ayrılmayan krediler düşüldüğünde 165 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Bayazıt, ‘‘Bu sağlıklı bir rakam. Bu ne kadar artıda olursa o kadar reel sektörün destekleneceği ortaya çıkıyor’’ dedi. Tayfun Bayazıt, sermaye yeterliliklerinin de Aralık sonunda yüzde 10.7`den Haziran sonunda yüzde 15.82`ye yükseldiğini belirtti.

Bayazıt, İdeal Kart`ın 2001`de binde 3 olan ciro payının yüzde 2.4`lere çıktığını, bunu daha ileriye taşıyacaklarını söyledi. Bayazıt, dış ticaret işlemlerindeki pazar paylarının arttığını, nisan sonu rakamlarına göre paylarının yüzde 12-13 olduğunu, internette de 80 bin bireysel 34 bin tüzel müşterileri bulunduğunu kaydetti.

Finansbank, kárlılıkta AB`ye temsil edecek

Finansbank, Visa`nın sanal ortamda düzenlediği, ‘Dünya Bankalar Arası Kárlılık Yarışması’ elemelerinde en iyi dereceyi elde ederek, finalde Avrupa Birliği (AB) bankalarını temsil etme hakkını kazandı. Web tabanlı bir kart pazarı simülasyonu şeklinde gerçekleştirilen ve katılan takımlara en iyi kredi kartı programını geliştirebilmeleri için sektörle bilgi ve becerilerini artırma imkanı sunan yarışmaya, Visa üyesi 76 banka katıldı. Finansabkn yarışmada iki ekip tarafından temsil edildi ve bu ekiplerden biri yarışma birincisi, diğeri de beşincisi oldu. Performans kriteri olarak kredi kartları işlemlerinde kárlılığın esas alındığı yarışmada, Asya Pasifik, Kanada, Amerika, AB ile Orta Avrupa-Ortadoğu-Afrika (CEMEA) bölgelerinin finalistleri belirlendi. AB`yi temsil etme hakkını, en iyi dereceyi elde eden Finansbank elde ederken, diğer bölgeleri temsile hak kazanan bankaların ismi açıklanmadı. Yarışmanın birincisi, Ağustos ayında belli olacak. Finansbank Genel Müdürü Onur Umut, AB bankalarını temsil etme hakkını kazanmaktan dolayı gururlu olduklarını söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.