Dolar fiyatları hareketlendi! İşte piyasa beklentisi

23.10.2017 - 08:36 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 23 Ekim dolar fiyatları )

Dolar fiyatları, Türk Lirası karşısında siyasi belirsizliklerle birlikte 3.71 seviyesinin üzerini gördü. Gün içerisinde hareketli seyreden dolar fiyatları, şu dakikalarda 3.70 seviyesinde işlem görüyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi tasarısının Kongre'de ilerlemesine imkan verecek olan tasarının Cuma günü Senato'dan geçmesinden destek bulan dolar değer kazancı trendini sürdürürdü. Dolar endeksinin iki haftanın zirvesine yükselmesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratırken TL de güne hızlı yükselişle başladı.

Dolar kuru, dün gece TSİ 22:40 sıralarında 3.7146 seviyesine kadar yükseldikten sonra kademeli olarak geriledi. Dolar/TL saat 16.05 itibarıyla 3.7026 seviyesinden işlem görürken, euro/TL 4.3465 seviyesinde hareket etti Euro/dolar ise aynı dakikalarda 1.1736 seviyesindeydi. Uzmanlar dolar kuru ile ilgili beklentilerini bigpara'ya değerlendirdi.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

YÜKSELİŞ DEVAM EDEBİLİR

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Küresel piyasalarda, Dolar güçlenmeye devam ediyor. En son, ABD Başkanı D. Trump’ın vergi tasarısının ABD Senatosundan geçmesinden destek bulan Dolar, yeni haftaya da güçlü başladı. Dolar endeksinin, 93.75 çevresinde seyrettiğini ve bu durumun gelişmekte olan ülke para birimlerinin Dolar karşısındaki kayıplarını genişletmesine neden olmuş durumda. GOP’larda Dolara karşı olan negatif tablo, TL’nin de negatif ayrışmasına ve bu durumun USD/TL kurunu yukarı yönde tetiklemesine neden oluyor. Dolar endeksi uzun zamandır sakin seyrini geride bıraktı artık güçlenmek isteyen bir DXY var karşımızda. Dolayısıyla, DXY zaman zaman geri çekilse bile yönünü yukarı çevirmeye inatçı bu durumda önümüzdeki süreçte GOP’lardan fon çıkışlarının daha da hızlanmasına neden olabileceği gibi USD/TL kurunun da geri çekilmesini sınırlı bırakabilir" dedi.

Haberin Devamı

Karadağ değerlendirmelerine şunları ekledi: Bu hafta, dış piyasada Trump’ın Fed başkan adayını açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta, ABD Başkanı Trump, Fed başkan adaylarıyla görüşmeler gerçekleştirdi ve John Taylor hakkındaki spekülasyonlar ve adayın şahin olarak algılanması, Doların güçlenmesini daha da tetikledi. Fed başkan adaylarıyla ilgili yeni bir fiyatlama yok. Adayın netleşmesi Dolar üzerinde yeniden bir hareket yaratabilir. Adaylar arasında, Jerome Powell, John Taylor ve mevcut Fed Başkanı Janet Yellen ‘a yönelik beklentiler daha güçlü. Ancak, bu üç aday arasında Taylor ve Yellen’a yönelik algı daha güçlü ve her ikisinden birinin açıklanması, Dolara pozitif bir katkı sağlayabilir.

İç piyasada ise ABD – Türkiye arasındaki vize krizi sürüyor. Geçtiğimiz hafta, ABD’den gelen heyet Ankara’da bu konu hakkında görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak, hala yapıcı açıklamaların dışında somutlaşan bir durum yok. Dolayısıyla, son günlerde gelen açıklamalar artık TL varlıklar üzerinde etkisini hissettirmiyor. Piyasa, daha net bir sonuç görmek istiyor. Bu hafta, her iki ülke arasındaki gelişmeler yakından takip edilecek. Yeni bir hamle yeni bir fiyatlamaya neden olabilir. Türkiye’ye yönelik risk algısında da ciddi bir bozulma yok. Krizin gündeme geldiği zaman 182 puanda olan Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamı şu sıralarda 173 puanda seyrediyor. Dolayısıyla, risk algısının bozulmaması da TL açısından bir avantaj olarak yorumlanabilir çünkü bu algı bozulmuş olsaydı TL’nin Dolar karşısındaki kayıplarını daha da artabilirdi.

USD/TL kurunu teknik olarak ele alırsak, kur sabah saatlerinden bu yana 3.70 çevresinde seyretmeye çabalıyor. Kurun, bu seyrinde ısrarcı olması yukarı yönde hareketini tetiklemeye devam edebilir ve 3.7130 / 3.7365 dirençlerini ön plana çıkarabilir. Ancak, kurun 3.70 seviyesinin üzerindeki seyri önemli olacaktır bu direnç noktalarına yükselebilmesi için. Olası geri çekilmelerde ise 3.6750 ve 3.65 destek noktaları takip edilebilir. Kurda, kısa vadede düşüşün sınırlı kalacağı bir ortam izlenebilir.

Haberin Devamı

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, "Kurda yaklaşık son iki haftadır mevcut olan yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Yeni haftaya başlarken gelişen ülke para birimlerinin genel itibariyle dolar karşısında değer kayıpları yaşadığını ancak TL’de negatif bir ayrışmanın olduğunu söyleyebiliriz. Yurtiçine dair artan endişeler burada TL’nin negatif ayrışmasında önemli rol oynuyor. Ancak asıl hikayenin ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksinde olduğunu düşünüyorum. ABD 10 yıllık tahvil faizleri kritik 2.40 eşiğine, dolar endeksi ise 94.00 eşiğine geldi. Tabi burada Trump’ın vergi reformuna ilişkin olumlu beklentiler ve Fed Başkanlığına aday isimlerin getirdiği heyecan etkili oluyor. Bu seviyeler aşılırsa gelişen ülke piyasaları üzerinde baskı artacaktır. İçeride olumsuz haberler gelmesi durumunda ise TL’deki değer kayıpları benzerlerine göre biraz daha fazla olabilir" dedi.

Baştürk şöyle devam etti: Teknik açından dolar kurunda 3.63-3.60 bölgesinin bizim için kısa vadedeki en önemli destek bölgesi olduğundan bahsetmiştik. Bu bölgenin altına gelmediğimiz sürece kurda yukarı yönlü ataklar her zaman ön planda olacaktır. Yukarıda ise 3.72-3.73 bölgesi teknik anlamda kritik gözüküyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksinin kritik eşikleri aşması veya içerisinden olumsuz bir haber akışı gelmesi durumunda 3.72-3.73 bölgesinin aşılmasıyla birlikte sert hareketler görebiliriz.

Bu haftanın önemli makro gelişmelerine baktığımızda, yurtiçinde TCMB PPK toplantısı, ABD tarafında ise dayanıklı mal siparişleri ve 3.çeyrek büyüme verileri ön planda olacak. Euro Bölgesi’nde ise Avrupa Merkez Bankası toplantısı takip edilecek. BU gelişmeler fiyatlamalarda etkili olacaktır.

TAHVİL BONO PİYASASI

Öte yandan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.45, valörde saat 16.59'da son işlemde yüzde 11.42 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvil ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.26 seviyesindeydi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4796 Değişim: -0,02%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7872 Değişim: -0,53%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,85 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.