Sorunu doğru teşhis edip ilacı doğru dozda vermek

13.01.2009
Hikmet BAYDAR

<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hikmetbaydar.JPG" align="left" vspace="5">Türkiye İstatistik Kurumu Sanayi Üretim endeksinin 2008 yılı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,9 azalması, ekonominin seyri konusunda bize çok önemli ipuçları vermektedir. Özellikle imalat sanayi sektörü endeksinin -%15,5, motorlu kara taşıt römork ve yarı römork imalatının -%41,2 olması üretimdeki daralmanın ne boyutlarda olduğunu açıkça ifade etmektedir.

Kaldı ki 2007 Kasım ayındaki veri 2007 Ekim ayına göre ciddi bir çıkışı yansıtırken, 2008 de aksine Ekim ayına göre düşüş göstermesi ekonomide çanların çalmaya başladığını ortaya koyuyor. 2007 Aralığında ve 2008 Ocak ayında sert düşüş olduğunu düşünürsek, 2009 Ocak ayı verisinin durgunluğu tüm çıplaklığıyla ortaya koyma ihtimali oldukça yüksektir.

Durgunluk diğer bir adıyla resesyon, bu kadar net bir şekilde geliyorum derken, global kökenli bu kriz içeride gerek gelir dağılımının düzeltilmesi gerekse piyasa mekanizmasının iç talep lehine düzenlenebilmesi gibi birçok fırsatları da önümüze koymaktadır.

İç talebin artırılması için alınabilecek tedbirlerden bazıları; Gelir vergisi oranlarının ve sigorta primleri işçi payının 1 yıllığına düşürülmesi, yerli malı kullanımına vergisel teşvik getirilmesi (örneğin yeli üretilen ürünlere 1 yıl için KDV indirimi sağlanması),en düşük gelir diliminde olan tüketicilere seyyanen devlet yardımı yapılması vb dir.

Bu saydıklarım gibi iç talebi artıracak tedbirler alınmadığı takdirde neler olacağına şöyle bir bakalım isterseniz;

İhracattaki ve iç talepteki daralmaya bağlı olarak sanayi üretiminde düşüşler devam edecektir (Kasım 2008 verisine göre imalat sanayi üretimi %15,5 düşmüştü). Kapasite kullanım oranları hızla düşerek firmaların sabit maliyetlerinin toplam maliyetler içindeki payı fırlayacaktır (kapasite kullanım oranı Kasım 2008 de bir önceki yıl aynı ayına göre %9,7 düşerek %72,9 oldu).

Bu durum firmaların rekabete daha zayıf olmaları anlamına geldiği gibi aynı zamanda düşen cirolarla beraber şirketlerin gelecekteki değer beklentilerinin aşağı yönde revize edileceği anlamına da gelmektedir. Böylece bu beklenti borsada düşüşe yol açacaktır. Düşük kapasitenin getirdiği gerek yüksek sabit maliyet oranları gerekse kredi yükünün artması firmaların nakit dengesinin sağlanmasını da zora sokacağından firma iflasları, kapanmaları da hızla artacaktır. Bu durumun işsizliği de körükleyeceği çok açıktır.

Düşük cirolar ve yükselen işsizlik oranları kamu vergi hedeflerinin gerçekleşmesini de imkansız hale getirecektir. Vergi hedeflerinin saptığını gören IMF ek vergi konulmasını talep edecektir. Bu gelişmeler faizlerin yükselmesi anlamına gelmektedir.

Firmalara sağlanan krediler sadece firmaların nakit dengesizliğini geçici olarak düzeltebilecektir. Ancak talep tarafında kalıcı bir düzelme olmadıkça firmalar sorunu tekrar yaşayacak ve sağlıklı bir biçimde küçülemeyen, stok maliyet hesabını iyi yapamayan borç alacak vade uyuşmazlığı olan firmalarda kaçınılmaz sonuç gecikmeli de olsa yaşanacaktır.

Şunun çok iyi anlaşılması gereklidir; Sorun dünyada güvensizlik Türkiye’de ise talep yetersizliği sorunudur. Firmalara sağlanan krediler arzı artırmayacak ve sadece firma nakit dengesinin sağlanmasına geçici katkıda bulunacaktır. Oysa tüketicinin desteklenmesi hem ciro yoluyla firma nakit dengesine katkıda bulunurken hem de gelir dağılımının daha adaletli olmasına yardımcı olacaktır. Bu fırsatın kaçırılmaması lazım… Global kriz Türkiye’ye bir taşla iki kuş vurma fırsatını da getirmiştir.


Hikmet BAYDAR
Ekonomist - Danışman

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.946 Değişim: 2,36% Hacim : 87.702 Mio.TL Son veri saati : 16:33
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.947
Açılış: 9.763
32,4532 Değişim: -0,10%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7901 Değişim: -0,52%
Düşük 34,7575 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.443,95 Değişim: 0,32%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.