Munzam karşılıkların etkileri

25.03.2011
Hikmet BAYDAR

<ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hikmetbaydar2.JPG">Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları artırmasıyla ilgili 1 Nisan 2011 tarihli resmi gazetede yayınlanan tebliğe göre, Türk Lirası zorunlu karşılık oranları vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar için yüzde 12`den yüzde 15`e, 1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (1 ay dahil) için yüzde 10`dan yüzde 15`e, 3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (3 ay dahil) için yüzde 9`dan yüzde 13`e, 6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (6 ay dahil) için yüzde 7`den yüzde 9`a çıktı.
 
Ayrıca, mevduat/katılım fonu dışındaki diğer yükümlülükler için yüzde 9`dan yüzde 13`e yükseltilirken, 1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları ve özel fon havuzları için yüzde 6, bir yıl ve bir yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ve özel fon havuzları ile birikimli mevduatlar/katılma hesapları için yüzde 5, olarak sabit tutuldu.

Peki, bu ne demek?

Dikkatlice bakıldığında kısa vadeden uzun vadeye doğru munzam karşılıkların bir düşüş eğiliminde olduğunu 15’lerden 5’lere doğru bir azalan yapı oluşturduğunu görüyoruz. Kısacası TCMB kısa vadeli kaynak maliyetini önemli bir seviyede artırarak bankalara yükümlülük vadenizi uzatın mesajı vermiştir. Bilindiği gibi bankalar kısa vadeli mevduatlarla uzun vadeli devlet tahvillerini fonlamak zorunda kalmakta ve son derece riskli bir şekilde vade riski almaktadırlar. TCMB artık buna son verin mesajı vermiştir.

Piyasalarda karşılıkların artmasıyla kaynak maliyeti arttı ve faizler yükselecek söylemleri konuşulmaktadır. Bu ciddiye alınmamalıdır. Neden mi? Şöyle ki; Global piyasalarda likidite bolluğu var, yani para arzı son derece fazla ve bankalar kısa vadeli kaynak olarak mevduat yerine uzun vadeli sendikasyonlara pekala yönelebilirler. Bu durumda kısa vadeli kaynak maliyet artışı NET MEVDUAT FAİZLERİNİ AŞAĞI İTECEKTİR.

Dolayısıyla bu durum kısa vadeli bono faizlerinin düşmesine yol açabilir. Mevduat faizlerini bankalar yeni maliyete göre hesaplamak ve verilecek net faizi tekrar açıklamak durumundadırlar. Burada önemli bir konu, bankalar mudilerini kaybetmemek için onları daha uzun vadeli mevduat yatırmaya razı etmek zorunda olmalarıdır. Zira kısa vadede verilecek net faiz maliyet nedeniyle düşecektir.

Bu durumun piyasalara yansıması nasıl olacaktır diye sorduğumuzda; önce kısa vadede durup mevcut düşük faizi beğenmeyen paranın hareketine bakmamız gerekecektir. Son günlerde TL’nin değer kazanması en azından bu paranın ülkeden çıkmayacağını bize göstermiştir. Daha sonra kısa vadeli enstrümanlarda faiz düşüşü (bono ve tahvillerde) gözlemleyebiliriz. Mevduattan kısa vadeli enstrümanlara kayış olacaktır. Sonra da getiriye göre kısa vadeden daha uzun vadeye geçme eğilimini gözlemleyebiliriz.

Bu arada vade uzaması piyasalarda daha fazla istikrarlı bir havanın oluşmasına zemin hazırlayacağından hem bankacılık sektöründeki vade riskinin çözümüne katkıda bulunacak hem de istikrarlı görünümünü güçlendirerek daha uzun vadeli düşünen yatırımcıları Türkiye’ye çekecektir.

Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,2784 Değişim: -0,25%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8278 Değişim: 0,10%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,90 Değişim: -0,12%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.