Bugün tepki alımı bekliyorum…

25.06.2013
Çin’den gelen kredi sıkılaştırması ve/veya likidite sıkıntısı haberine rağmen düne dengeli başlayan Borsa İstanbul...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Adem-Ozen.jpg">Çin’den gelen kredi sıkılaştırması ve/veya likidite sıkıntısı haberine rağmen düne dengeli başlayan Borsa İstanbul, ilerleyen saatlerde Çin ve FED etkisinin Avrupa piyasalarında daha sert hissedilmeye başlanması ile saat 15:00’den sonra artan satış baskısıyla 72.700’ü hızla aşağı geçti ve dün bahsettiğimiz 73.000’in kırılmasını teyit ederek günü 70.640 puan seviyesinden tamamladı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapanış, 28 Mayıs’ta başlayan esas geri çekilme hareketinin BIST-100 endeksinde dolar bazındaki kaybın %25,8’e ulaşmasına da sebep oldu.

Geldiğimiz aşamada, bazı noktalar yeniden kritik etme ihtiyacı doğduğunu düşünüyorum. Bunlar; i) FED’in açıklamalarının zaman ve boyut faktörü, ii) Çin’den gelen haberlerin nereye varacağı, iii) yurtiçi piyasaların bundan sonraki tepkisi.

Bu kapsamda, i.maddeye baktığımda; FED’in açıklamalarının bu kadar net beklenmiyor olmasının yanı sıra bu mesajların da bir sonraki toplantıya kalma ihtimaline oynanıyordu. Peki, bu haberlerin bir ay önce gelmiş olması neyi değiştirir ve piyasaların verdiği tepkinin boyutu normal mi? Yılbaşından bu yana ve hatta daha öncesinde FED’den bir iki üye varlık alımlarının bu haliyle devam etmesine şiddetle karşı çıkmaktaydı. Makro veriler normalleşme sinyali verirken FED Başkanı Bernanke’nin Mayıs sonunda yaptığı açıklamaları piyasa oyuncularının yılsonuna doğru varlık alımlarının azaltılabileceğini tahmin etmesi ne bir sürpriz ne de erken gelmiş bir karardı. Zaten hatırlanacağı üzere Bernanke’nin 22 Mayıs’taki açıklamalarının ardından varlık alımlarının yıl sonuna doğru azaltılacağı endişesinin fiyatlanmasıyla global borsa endeksleri satış yemeye başlamıştı. Yani özetle, geçen Çarşamba günkü açıklamalar esasında sürpriz ve erken bir karar olarak görülmemeli, piyasa oyuncularının bu şaşkınlığı “şüpheli” karşılanmalıdır. Bu kapsamda, gelişmekte olan ülke borsalarına şu ana kadar gelen satış dalgası ise bence normal değil.

Çin’den gelen haberler ülke ekonomisinin daha da yavaşlayacağı yönünde yorumlanırken, dünyanın en büyük 2.ekonomisinin duraksaması ise krizden kurtulamamış global ekonomi için uzun vadede ziyadesiyle sorun teşkil edebilir. Peki, Çin hükümeti istihdamı canlı tutmak için belli bir büyümenin üzerinde kalınması gerçeğini gözardı ederek ekonominin bu kadar sıkışmasına müsammaha gösterir mi? Bana kalırsa, bu sorunun cevabı da lafı çok uzatmadan “hayır” şeklindedir. Buna karşılık, belirsizlikten hoşlanmayan piyasa oyuncularının elbette böylesi önemli bir konuyu es geçerek tepki vermemesi de düşünülemez. Bu nedenle, Çin’in şu an ki negatif etkisinin önümüzdeki haftalarda ortadan kalkmasını kuvvetle muhtemel görüyor ve Çin’de sıkıntı boyutunun artabilmesi için Şangay borsasının 1.800 seviyesinin altına hareket etmesi gerektiğini öngörüyorum.

Gelellim 3. ve son başlığımız olan “yurtiçi piyasaların bundan sonraki tepkisi ne olacak” sorusuna. FED ve Çin etkisinin aşırı abartılmaması gerekliliğine de bağlı olarak önümüzdeki günlerde yurtdışı piyasalarda bu gelişmelerin olumsuz etkisinin ortadan kalkacağını düşünmemin yanı sıra kısa vadede faizler ve kurların geldiği seviye itibarıyla yukarı yönlü hareketin ivme kaybederek dengelenme sürecine girileceğini tahmin ediyorum. Borsa İstanbul’un bu kadar kısa sürede %30’a yaklaşan değer kaybı ve yabancı çıkışı halen bir risk unsuru olarak algılansa da, bu durumun aynı zamanda yeni pozisyon açmak için bekleyen yatırımcılar açısından fırsat yarattığı da gözardı edilmemelidir. Gezi Parkı olaylarına hükümetin verdiği tepki yurtdışında kredi ve güven kaybı yaratmış gibi görünse de, Borsada yaşanan yüksek değer kayıplarının bu durumu fiyatlara yansıtmış olması nedeniyle 70.000 seviyelerinden kısa vadeli tepki alımları gelmesini büyük bir olasılık olarak görüyorum. Şayet, beklentilerim gerçekleşmez de, faizler ve kurlar yükselişini sürdürürse, bu durum BIST-100 endeksinin 70.000’i de kıracağı şeklinde yorumlanmalı ve zararına da olsa hisse azaltımına devam edilmelidir. Fakat bugün itibaıyla pozitifim.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
ARCLK, BIMAS, VAKBN

Bugünkü Genel Kurullar:
BEYAZ, CARFA, CARFB, DITAS, ETILR, KAPLM, MERIT, NTTUR

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (İtalya) Nisan ayı perakende satışlar açıklanacak
11:00 – (Türkiye) TÜİK Mayıs ayında Türkiye`yi ziyaret eden ziyaretçi sayılarını açıklayacak
14:00 – (Türkiye) TCMB Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak
15:30 – (ABD) Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: 3,3%)
16:00 – (ABD) Nisan ayı FHFA konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 1,2%)
16:00 – (ABD) Nisan ayı S&P Case Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 1,5%)
17:00 – (ABD) Haziran ayı CB tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 75,0)
17:00 – (ABD) Mayıs ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 460.000)
17:00 – (ABD) Haziran ayı Richmond FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 2,0)

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.