Teknolojide milli hamle

21.08.2018 - 09:15 | Son Güncelleme :
Teknolojide milli hamle | Teknoloji Haberleri

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın teknolojide yerli ve milli çağrısına şirketlerden destek sürüyor. Türkiye’nin yerli telefon üreticilerinden Başarı Elektronik bünyesindeki Kaan, Türkiye’de üretim için kolları sıvadı. Bunun için şirket Ankara’da sıfır bir fabrika kurdu.

Türkiye’nin millileştirilmiş işletim şirketi Pardus da tüm kamuya yayılmak için görev bekliyor. AK Partili belediyelere ‘Pardus kullanın’ çağrısı yapılırken Pardus’un ticarileşmesi için çalışan HAVELSAN, kamu kurumlarının gönül rahatlığıyla Pardus’a geçebileceğini belirtiyor.

‘ANADOLU PARSI’ PARDUS GÖREVE HAZIR

TÜRKİYE’nin millileştirilmiş işletim sistemi Pardus’un kamuda ve belediyelerde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Pardus’u TÜBİTAK’la birlikte geliştirmeye devam eden ve ticarileştiren HAVELSAN, kapılarını Hürriyet’e açtı. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, “Ürünü önce biz kullandık, şimdi kamu kurumlarına öneriyoruz. Belediyelerin yanı sıra, bankacılık, enerji gibi kritik altyapılarda mutlaka millileştirilmiş yazılımımız kullanılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Bu arada AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Erol Kaya, AK Partili 883 belediyeye tebligat göndererek ekonomiye katkı anlamında tasarruf tedbiri uygulanması yönünde bilgilendirme yaptı. 17 maddelik tebligatta millileştirilmiş işletim sistemi Pardus’a da yer verildi. Tebligatta belediyelerden lisans ücreti ödenen yabancı menşeli yazılımları yerine ivedilikle Pardus’a geçmeleri istendi.

Pardus’u ilk olarak da HAVELSAN’ın kullanmaya başladığını ve diğer şirketlerin de kullanımına hazır hale getirdiklerini belirten Atalay, “İşletim sisteminin bir kurumda çalışabilmesi için o kurumda diğer kullanılan yazılımlarla da uyumlu olması gerek. Windows’u sildiniz, Pardus’a geçtiniz, ama ofis paketi sizinkine uymuyor, o zaman kullanamazsınız. Bu nedenle aynı zamanda Pardus işletim sistemiyle uyumlu diğer uygulamaları da temin ettik. Word, excel gibi ofis uygulamaları var. Bununla uyumlu ‘libreoffice’ açık kaynak bir paket, onunla test ettik ve çalıştığını gördük. AK Parti’li belediyelere yapılan çağrı çok önemli. İstanbul’da Pendik ve Eyüp Belediyesi geçmişti ama, daha da yaygınlaşması lazım. İşin mutlaka ticari boyutu da var ancak, ticari olmaktan ziyade bu iş artık milli bir mesele” dedi. 

Haberin Devamı

AHMET HAMDİ ATALAY: DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR

PARDUS’un yaygınlaşması için bazı düzenlemelere de ihtiyaç olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle konuştu: “Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na taleplerimizi ilettik. Birincisi ithal edilen bilgisayarların içerisinde işletim sistemiyle birlikte gelmemesi lazım. İkincisi de yazıcı gibi çevresel donanımların mutlaka Linux’un Pardus uyumlu olarak Türkiye’ye gelmesi sağlanmalı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu konudaki çalışmasını yürütüyor. Bu düzenlemelerle birlikte Pardus yaygınlaşacaktır.” Eray GÖRGÜLÜ/ANKARA

‘RAHATSIZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

SON günlerdeki “Yerli ve Milli” akıma yönelik olarak kamuoyunda yer alan Turkcell dijital servisleriyle ilgili manipülasyonlara cevap veren Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Bazılarını rahatsız etmeye devam edeceğiz” dedi. Terzioğlu, “Türkler yapamaz’ gibi yıllardır kafalarımıza özenle yerleştirilmeye çalışan ve artık kurtulmamız gereken bir zihniyetin bilinçli olarak yürüttüğü bu karalama kampanyası, esas itibari ile ülkemizin dijital emperyalizme koşulsuz olarak teslim olmasını amaçlıyor” diye konuştu. Terzioğlu, şunları ifade etti:

“BiP, Yaani, fizy, TV+, Dergilik, UpCall gibi servislerimizin hepsini kendi imkanlarımızla geliştiriyor ve tüm kullanıcı verilerini yerli veri merkezlerimizde saklıyoruz. Bu sayede en değerli varlığımız olan dijital verilerimizin yurt dışına çıkmasını engelliyoruz.”

YERLİ ‘CEP’ İÇİN SIFIR FABRİKA

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın iPhone için boykot çağrısı üzerine yerli akıllı telefon markaları harekete geçmeye devam ediyor. Vestel ve General Mobile’ın ardından üçüncü bir yerli akıllı telefon markası Kaan, Türkiye’de üretim için kolları sıvadı. 32 yıl önce kurulan ve araç telefonlarından itibaren iletişim sektöründe yer alan Başarı Elektronik bünyesindeki Kaan markasının üretim yeri ise Ankara’da olacak. Şirketin bu yeni yatırımını konuşmak için bir araya geldiğimiz Başarı Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, Ankara’da sıfır bir fabrika kurduklarını belirterek, “Kaan markalı akıllı telefonlar ‘Made in Turkey’ damgasıyla tüketicilere sunulacak” dedi. Yıldız, “2-3 aya kadar tesisini tamamlamayı planlıyoruz. Makul bir üretim kapasitesini yakalamamız gerekiyor. Ümit ediyorum ki, bir yerli teknoloji şirketi olarak operatörlerde bizim bu çabamıza kampanyalarla destek olacak. Bunun için görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘EKOSİSTEM ŞART’

Yerli akıllı telefon üretiminin yeni istihdam ve satış fiyatlarının aşağıya çekilmesini sağlayacağını ifade eden Yıldız, asıl büyük faydasının ekosistem yaratması olduğunu anlattı. Yıldız, “Bu ekosistem için Türkiye biraz geç kaldı. Örnek olarak otomotiv sektörünü ele almak lazım. Nereden nereye geldi. Bugün otomobillerde yerlilik payı yüzde 80’leri geçti. Dolayısıyla bu bir zaman ve süreç meselesi. Tüketici elektroniğinde bu katma değer zaman içinde olacak. Bugün katma değer çok yüksek değil. En pahalı akıllı telefon parçaları yurtdışında mal ediliyor. Ancak yazılımda katma değerli sonuçlar elde ediliyor. Özellikle Türk kullanıcıların sevdiği uygulamaları yerelleştiriyoruz. Yerli üretim akıllı telefon ve dijital servislere erken başlamamız gerekiyordu” dedi.
Yıldız bir takım düzenlemelerle Türkiye menşeli akıllı telefonlara pazar payının arttırılmasının doğru bulduğunu belirtti. 

DİJİTAL TAKOMETREDE DÜNYADA ÜÇ ÜRETİCİDEN BİRİ

YENİ kuracakları fabrikada akıllı telefon üretim bandının yanı sıra şu anda devam eden ürünlerinde üretiminin gerçekleştirileceğini belirten Yıldız, “Bu üretim hattında dijital takometre üretimi gerçekleştiriyoruz. Avrupa’da tüm ticari araçların kullanması gerekiyor. Büyük bir pazar. Dünyada üç şirket üretiyor. Başarı Elektronik olarak bunlardan biriyiz. Kamera sistemleri ve akıllı sayaç üretimimizde var. Elektrik dağıtım şirketlerine haberleşme, modemler ve akıllı kontrol sistemleri üretiyoruz” dedi. Ahmet CAN/İSTANBUL


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.718 18.03.2024 Yüksek 8.863
Açılış: 8.845
32,3362 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,2009 Değişim: 0,05%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.247,13 Değişim: 0,16%
Düşük 2.240,50 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.