Dev akıl geri döndü

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Teknolojinin azametli rolünü süper bilgisayarlar üstlendi. Onlar, geleceğin hastalıklarını bilen, hatta doğumda genetik kodlamaları değiştirebilecek milyarlarca dolarlık operasyonların zihnini oluşturuyor, dünyanın en yaratıcı tasarımcılarının yerine geçiyor, global finans krizlerini yönetiyor


1970`lerdeki modern sanatçıların en gözde imgelerinden biri, bir apartman dairesi büyüklüğündeki, kokutucu kablo yığınlarını resmetmekti. Metrelerce uzunluktaki kablolar ve iç içe geçmiş azametli borulardan oluşan süper bilgisayarlardı bunlar. Mühendisler, ziyaretçilere bu korkutucu, çağın en son harikasını gezdirirken haklı bir gurur yaşarlardı. Bu makineler binlerce kart düzeneğini, akıl sır ermeyen bir sistemle işleterek onlarca insanın altından kalkamadığı hesaplamaları yapabiliyorlardı.


Güç onlarda artık:

Genellikle üniversitelerde ya da savunma sanayiinde rastlanabiliyordu bu dev bilgisayarlara. Teknolojinin devi IBM, yani International Business Machine (Uluslararası İş Makineleri) şirketi, devasa bilgisayarların geleceğin dünyasına hükmedeceğine sarsılmaz bir inanç duyuyordu. Oysa birkaç yıllık bir süre içinde, IBM`in küçümsediği mikro bilgisayarlar (PC) ortalama insanın erişebileceği fiyatlarla, pazarın hakimi oldu. Üstelik çok da hızlıydılar. IBM`in süper bilgisayarlarını tarihin çöplüğüne atmıştılar. Ama hayat her zaman sürprizlere gebe. Ve süper bilgisayarlar, yepyeni güçlerle donatılmış olarak geri geliyor.


En iyi müşterisi şirketler:

Özellikle üniversite, savunma sanayii, dev finans networklerinde, en son bilimsel deneylerin yapıldığı laboratuvarlarda bu bilgisayarlara ihtiyaç hızla artıyor. Yeni süper bilgisayarlar, birtakım cihazları birbirine paralel bağlayan şaşırtıcı işlemci güçleriyle, yüzlerce veya binlerce prosesörü aynı anda işleten organizmalarıyla çok çeşitli biçimler alabiliyor ve birbirinden farklı ihtiyaçları yerine getirebiliyor. Bu bilgisayarların hızlılık iddiaları bizim devasa bilgisayarlarla karşılaştırıldığında komik kalıyor. Örneğin Apple`ın en yeni bilgisayarının 1 gigaflop`luk (1 milyar işlem yapabilme gücü) performansı, mütavazi bir süper bilgisayarın teraflop mertebesiyle (saniyede trilyonlarca işlem yapabilme gücü) karşılaştırıldığında, karşımızda kişisel ve iş ihtiyaçlarını gideren bir akıllı makine değil, insanoğlunun kaderini şekillendirebilecek güçte bir dev aklın durduğunu anlıyoruz. Üstelik bu dev aklı daha çok şirketler satın alıyor. IBM yetkilileri bu tür bilgisayarların yüzde 70`lik çoğunlukla özel şirketlere satılıdığını söylüyor.


Araba dizayn ediyor:

İnsanlığın kaderini şekillendirecek projelerde teknolojinin azametli rolünü süper bilgisayarlar üstleniyor. Onlar, geleceğin hastalıklarını önceden bilen ve doğumda genetik kodlamaları değiştirebilecek milyarlarca dolarlık operasyonların zihnini oluşturuyor. Otomobil dizayn edebilir, global krizleri yöneten finans networkünün omurgasını işletebilirler.


Gen haritası ona emanet:

Yeni kuşak süper bilgiyarlarından en bildik olanı Cera Data Center`da yer alıyor. Dev bilgisayar, 900 Compaq Alpha Sever`ından oluşuyor ve 1.3 teraflopsluk bir işlemci gücüne sahip. Celera, DNA`nın sırlarının peşinde koşan ve bilgiyasar tarihinin en iddialı hayali olan insanın gen haritasını ortaya çıkarma üzerinde çalışıyor. Yeni genetik silahlar bulmak, hastalıklara karşı insanoğlunun en büyük başarılarından biri olacak. Ve bu tarihi de sessiz kahraman Celera yazıyor. Otomobil devi Ford`un bilgisayar merkezinde de bir başka akıllı dev, otomobil kazaları ve bunu önlemeye yönelik olarak araç simülasyonları üzerinde çalışıyor. projeler üzerinde çalışıyor. 260 gigaflops işlemci gücündeki cihaza 100-150 milyon dolar arasında bir fiyat biçiliyor. (MİLLİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 19.03.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,3332 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,1731 Değişim: -0,03%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.241,46 Değişim: -0,09%
Düşük 2.239,03 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.