Dünyada 2000`de neler oldu? (1)

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünyada 2000 yılının önemli olayları arasında, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar yine ilk sıralarda yer aldı. Bunun dışında, geçtiğimiz yılın ilk yarısında, Kenya havayollarına ait düşen bir uçakta 169 kişi yaşamını yitirirken, Uganda`da
`Tanrının On Emri` tarikatının 530 üyesi topluca intihar etti. Aynı dönemde, `I Love You` virüsü bilgisayarlarda onmilyarlarca dolarlık zarara yol açtı ve uzun tartışmalar sonunda İngiltere, Şilili diktatör Pinochet`i ülkesine iade etti. Geçtiğimiz yıl Ocak - Mayıs ayları arasında dünyada yaşanan belli başlı olaylar kronolojik olarak şöyle gelişti:


OCAK:

4: İsrailliler ve Filistinliler, İsrail askerlerinin Batı Şeria`nın yüzde 5`inden çekilmesi konusunda anlaştı.
Hırvatistan`da yapılan parlamento seçimlerini muhalefetteki koalisyon kazandı.
10: Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, ikinci kez bu göreve seçildi.
13: Microsoft`un sahibi Bill Gates, yönetim kurulu başkanlığı sıfatını Steve Ballmer`e devretti.
15: Sırp paramiliter lideri ve savaş suçlusu sanığı `Arkan` lakaplı Zeljko Raznatoviç, Belgrad Intercontinental Hotel`in lobisinde vurularak öldürüldü.
16: Sosyalist Ricardo Lagos, Şili`de devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda muhafazakar rakibini kılpayı yendi.
18: Eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl, Hıristiyan Demokrat partisine yasadışı yollarla para yardım yapan kaynakları açıklayana kadar partisi tarafından açığa alınmasının ardından, parti liderliğinden istifa etti.
24: İngiliz müzik şirketi EMI grubu ve Amerika`nın Time Warner şirketi birleşerek, dünyanın bu alandaki ikinci büyük şirketi oldu.
30: Kenya havayollarına ait bir yolcu uçağı, Abidjan`dan havalandıktan kısa bir süre sonra denize düştü. Kazada 169 kişi öldü.


ŞUBAT :

4: Avusturya`da aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi lideri Jörg Haider, koalisyon hükümetinde yer aldı, ancak yurt içinde ve dışında şiddetli protestolara maruz kaldı. İsrail büyükelçisini çekti ve AB ülkeleri Avusturya`ya diplomatik yaptırımlar uyguladı.
6: Rusya`da devlet başkanlığı görevine vekalet eden Vladimir Putin, Rus birliklerinin Çeçenistan`ın başkenti Grozni`yi kontrol altına aldığını açıkladı.
Finlandiya`da Tarja Halonen, ilk kadın devlet başkanı oldu.
Afganistan`ın başkenti Kabil`den kalkan Ariana havayollarına ait Boeing 727 uçağı, Londra`daki Stansted havaalanına kaçırıldı.
7: Yugoslav Savunma Bakanı Pavle Bulatoviç, Belgrad`daki bir restoranda kimliği bilinmeyen bir saldırgan tarafından vurularak öldürüldü.
10: Afgan uçağını kaçıran ve Londra`nın dışındaki Stansted Havaalanı`nda tutan hava korsanları teslim oldu.
11: Endeavour uzay mekiği, dünyanın haritasını çıkarmak üzere Cape Canaveral`den fırlatıldı.
18: İran`da yapılan parlamento seçimleri, reformcuların zaferiyle sonuçlandı.
27: Tacikistan`da 5 yıllık iç savaşın ardından yapılan ilk parlamento seçimlerini iktidardaki parti kazandı.
29: Rus birlikleri, Çeçen savaşçıların Çeçenistan`ın güneyindeki kaleleri Şatoy`ın denetimini ele geçirdi.


MART:

2: İngiltere, eski Şili diktatörü Augusto Pinochet`nin ülkesine dönmesini sağladı.
3: Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Hırvat General Tihomir Blaskiç`i 45 yıl hapis cezasına çarptırdı.
5: İsrail kabinesi, Lübnan`ın güneyindeki birliklerini çekmeyi oybirliğiyle kabul eti.
7: Suriye`de hükümet istifa etti. Devlet Başkanı Hafız Esad, Muhammed Mustafa Miro`yu yeni başbakan olarak atadı.
12: İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, genel seçimlerde büyük zafer elde etti.
17: Uganda`da `Tanrı`nın On Emri` tarikatının 530 üyesi, bir kilisede kendilerini yakarak toplu intihar etti. Daha sonraki haftalarda kilisede bulunan ceset sayısı 900`e ulaştı.
ABD, İran`da üretilen lüks tüketim maddelerinin ithalat yasağını kaldırdı.
Uganda`nın güneybatısında bir dini gruba mensup yüzlerce kişi toplu intihar etti.
18: Tayvan`da Milliyetçi Parti`nin yarım yüzyıldan fazla süren iktidarı sona erdi ve Tayvan`ın Çin`den bağımsız olmasını destekleyen muhalefet lideri Çhen Shui-bian iktidara geldi.
27: Vladimir Putin, yüzde 52 oranında oy toplayarak, Rusya devlet başkanlığı seçimlerini kazandı.


NİSAN:

6: Pakistan`ın eski Başbakanı Navaz Şerif, terör ve adam kaçırma suçlarından ömür boyu hapse mahkum edildi.
İnsanın genetik haritasının çıkarılması konusunda çalışma yürüten özel bir kuruluş, insan DNA yapısının şifresini çözdüğünü ilan etti.
8: Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, bu göreve ikinci kez seçildi.
14: Rus milletvekilleri, ABD ve Rusya`nın binlerce stratejik nükleer savaş başlığı sayısının indirimini öngören START II anlaşmasını uzun süren ertelemelerin ardından onayladılar.
21: Rus parlamentosunun alt kanadı Duma`da Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması onaylandı.
22: Amerikalı ajanlar, Küba ve ABD arasında diplomatik krize neden olan 6 yaşındaki Kübalı Elian Gonzales`i Miami`deki akrabalarından kaçırarak babasına teslim ettiler. Kübalılar, Miami sokaklarında gösteri yaptılar.
23: Filipinler`de ayrılıkçı Müslüman gerillalar, Malezya`nın doğusundaki ıssız bir adada 21 kişiyi rehin alarak Filipinler`deki Jolo adasına götürdü.
24: KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 4`üncü kez seçildiği görevi için yemin etti.
30: Çin`de Tianenman Meydanı`ndaki demokrasi yanlısı gösterinin askeri saldırıyla bastırılmasını eleştiren ve 11 yıl hapse mahkum edilen bir muhalif serbest bırakıldı. Ancak başka bir muhalif, siyasi parti kurmak suçundan 10 yıl hapse mahkum oldu.


MAYIS:

1: Avusturya`da aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi`nin (FPÖ) lideri Jörg Haider, 14 yıllık parti liderliğinden istifa etti.
3: 1998 Lockerbie saldırısında 270 kişinin ölümünden sorumlu tutulan iki Libyalının mahkemesi Hollanda`da başladı.
4: Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı`ndan (CIA) İngiltere`de Avam Kamarası`na kadar dünya genelinde bilgisayarlar, `I Love You` virüsüyle tanıştı. İlk olarak Filipinler`den gönderilen virüs, ABD`de 10 milyar dolar zarara yol açtı.
12: Endonezya Hükümeti ile Aceh isyancıları temsilcileri, 25 yıldır süren çatışmalardan sonra ilk resmi ateşkese götürecek anlaşma imzaladılar.
18: İran Yüksek mahkemesi, parlamento seçimlerinde kullanılan oyların yeniden sayımını durdurarak, 1979 İslam Devrimi`nden beri reformcuların parlamentoda ilk kez çoğunluğu kazandığını doğruladı.
19: Fiji`de silahlı ve maskeli 7 kişi, parlamentoya baskın düzenleyerek, Başbakan Mahendra Chaudhry ve 30`dan fazla milletvekilini rehin aldı. Darbe lideri George Speight, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti.
24: İsrail, Güney Lübnan`da 22 yıldır sürdürdüğü işgale son verdi.
28: Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori, rakibinin boykot ettiği devlet başkanlığı seçimlerini yeniden kazandı.
29: Endonezya`nın eski Devlet Başkanı Suharto, iktidarı döneminde milyonlarca doları zimmetine geçirmekten yargılanacağı taahhüdüyle ev hapsine alındı.
Fiji`de Devlet Başkanı Ratu Sir Kamisese Mara, 19 Mayıs darbesinden sonra görevi bıraktı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.