Cep’te meydan savaşı

16.11.2001 - 13:22 | Son Güncelleme :

Cep telefonu operatörleri arasındaki roaming (ulusal dolaşım) anlaşması yapılması yönündeki çabalar yine sonuçsuz kaldı.

Daha önce operatörler arasında anlaşma sağlanamaması üzerine konuyu görüşerek, anlaşmanın koşullarını belirleyen ve operatörlere 15 Kasım’a kadar süren tanıyan Telekomünikasyon Kurumu’nun girişileri sonuç vermedi. Kurumun tanıdığı süre dün dolmasına karşın anlaşma olmadı.


‘Can acıtıcı süreç’

Konuyla ilgili borsaya bir açıklama gönderen Turkcell, Kurum’un bu konuda yetkili olmadığını açıklayarak, öngördüğü yaptırımlar hakkında tedbir kararı aldırdı. Kurumun belirlediği şartların ekonomik açıdan da kabul edlemez olduğunu savunan Turkcell, konuyu uluslararası tahkime götüreceğini açıkladı.

Telsim, konu ile ilgili bir açıklama yapmazken, İş -TİM’in kurduğu Aria, eski iki operatörün ‘tekelcilikten vazgeçmediklerini’ ve Aria’nin pazara girişini engellediklerini açıkladı. Bu gelişmelerle birlikte, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal’ın Kendi aralarında anlaşamazlarsa bizim çözümümüzü uygulamaya zorunda kalacaklar. Bu da can acıtıcı olacak dediği süreç, Turkcell’in ihtiyati tedbir kararıyla başlamadan bitti.


Süre doldu

Telekomünikasyon Kurumu, daha önce Ulusal Dolaşım Anlaşması’nın uluslararası piyasa koşullarına uygun olan hüküm ve koşullarını GSM operatörlerine tebliğ etmiş ve 15 Kasım 2001’e kadar Kurum tarafından belirlenen ücretler üzerinden anlaşmalarını istemişti. Bu uyarı sonrası başlayan görüşmeler de sonuçsuz kaldı.


Turkcell dava açıyor

Turkcell konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: Telekomünikasyon Kurumu’nun bu konuya müdahale yetkisi olmaması, yazı içeriğinin teknik açıdan imkansız ve ekonomik açıdan kabul edilemez nitelikte olması nedeniyle ve 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca, lisans sözleşmesinden doğan bu ihtilaftan dolayı yetkili Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilerek ihtiyati tedbir kararı alınmıştır. 30 gün içinde tahkim davası açılacaktır.


‘Tekelcilik devam ediyor’

Aria, Turkcell ve Telsim’in ‘tekelci anlayışla, Aria’nin piyasaya girmesine engel olduklarını’ savunarak şu açıklamada bulundu:Rekabete hazır olmayan ve Aria’nın sektöre girişine kadar piyasada yalnız olmaktan yarar sağlayan Turkcell ve Telsim, Telekomünikasyon Kurumu’nun kararı çerçevesinde Aria ile anlaşmaya yanaşmadı. Bugünkü açıklamasıyla Telekomünikasyon Kurumu’nun yetkisini tanımadığını ifade eden Turkcell, tekelci anlayışını ısrarla devam ettirmektedir. Aria’nın rekabete hazır güçlü bir şirket olduğunu kısa sürede kanıtlamasıyla, bugüne kadar rekabetin olmadığı bu ortamdan fazlasıyla faydalanan Turkcell, uzlaşmaz bir tutum sergilemeye başladı. Ulaştırma Bakanlığı’nın ve Telekomünikasyon Kurumu’nun yetkilerini reddeden Turkcell, rekabet ortamının yaratılmasını engellemeye çalışıyor. Aria’nın kanuni hakları engellenmiştir. Verilen sözlerin yerine getirilmesinde yaşanan gecikme, sadece müşterilerin değil telekomünikasyon sektörü ve ülke ekonomisine zarar vermekte.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5627 Değişim: 0,23%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5703
Açılış: 32,4865
34,9979 Değişim: 0,07%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0062
Açılış: 34,9718
2.445,62 Değişim: 0,39%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.447,19
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.