IMF’nin dilini anlayamadık

16.11.2001 - 13:23 | Son Güncelleme :

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan programların dilinin anlaşılamadığını söyleyen Koç Yatırım Başekonomisti ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Akçay, 2000 yılı programının bu nedenle başarılı olamadığını söyledi.

Koç Yatırım tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Akçay, programların başarısı için performans ve yapısal reform kriterlerinin tutturulmasının zorunlu ön koşul olduğunu belirtti. Program hedeflerinde sapma olabileceğini kaydeden Akçay, şöyle konuştu: Hedeflerde sapma olabilir. Bu önemli değildir oturur bunu konuşursunuz, programların dilini anlayamadık. 2000 programı cari açık ve TL’nin aşırı değerlenmesi yüzünden batmadı, dili bilmediğimiz için battı. Programının performans kriterlerini tutturduk. Ancak yapısal reformalar yerine getirilmediği için çöktü.

‘IMF iyi polis’

IMF’nin Türkiye’de uygulamada ve teşhiste ciddi hatalar yaptığı savunan Akçay, Ancak bize dayatılan program, zorunlu olan ve iyi niyet içeren programlardır. Programa karşı çıkabilirsiniz, ama dayatmaya karşı çıkamazsınız. Finans sektörü ve kamu dönüşümde ciddi şekilde direndi. Finans sektörü bu dönüşümü şimdi acı bir şekilde yapıyor. İngilizce’de (iyi polis, kötü polis) tabiri vardır. IMF bana göre polis ama, iyi polis olarak bakmak durumundayım dedi.

Türkiye’de yaşanan şokların para piyasalarından kaynaklandığını söyleyen Akçay, buna karşın esnek kurun her zaman nihai hedef olması gerektiğine işaret etti. Akçay, yeni ekonomik programın özü itibariyle bir dezenflasyon programı olmadığını kaydederek, ciddi bir değer kaybına uğrayan TL’nin bu kaybı bertaraf etmesinin uzun süreceğini, bu nedenle de enflasyonun beklendiği kadar hızlı düşmeyeceğini söyledi.


‘2002’de işler düzelir’

Cari dengede düzeltmenin yaşandığını, 2002 yılında hiçbir şekilde problem yaşanmasını beklemediğini vurgulayan Akçay, Türkiye’nin sorunu cari denge değil borç sorunu. Kamu borcu / GSYİH oranının yüzde 95’lerden yüzde 87’lere çekilmesi zorunlu dedi. Akçay, devletin büyümeyi sağlayacağına inanmadığını ve 2002’de ortamın kendi kendisini iyileştirmesini beklediğini söyledi. Akçay, gelişmekte olan pazarlara girmek için bekleyen çok ciddi paralar olduğunu vurguladı ve yatırım fonlarının da gelişmekte olan piyasalarda ayrımı daha iyi yaptıklarını, bünyelerinde daha fazla iktisatçı bulundurmaya başladıkları anlattı. Doğru bir yakalaşımla Türkiye’nin iki - üç yılda bu işten sıyrılmasının mümkün olduğunu söyleyen Akçay, IMF yetkilileri gelip bizimle de görüşüyorlar artık. İstanbul’la bilgi alışverişi rutin hale gelmeli dedi. Kamunun borç kompozisyonu itibariyle konosolidasyona gidecek bir durumu olmadığını söyleyen Akçay, konsolidasyon laflarının ciddi analizlere dayanmadığını söyledi.


‘Reklam gelirleri 2002’de artacak‘

2002 yılına ilişkin sektörel değerlerdirmelerde bulunan Koç Yatırım Araştırma Müdürü Bora Tezgüler şunları söyledi:
•2001 yılında yaşanan ekonomik daralmanın ardından 2002 yılında GSYİH’daki büyümeye paralel gazete ve dergi reklam gelirlerinde 2001 yılına göre yüzde 8’lik artış bekliyoruz.

Medyada faaliyet gösteren şirketlerin 2002 yılında gerçekleşmesini beklediğimiz bu iyileşmeden olumlu olarak yararlanacaklarını düşünüyoruz.
Otomotiv sektöründe önümüzdeki yıllarda global bazda üretim ve satışın gelişmekte olan ülkelere kayma trendinin devam etmesini bekliyoruz.
Türkiye’de petrol sektöründe fiyatlandırma büyük oranda 1998 yılında yürürlüğe girmiş olan Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması çerçevesinde yürütülüyor.
Bu bağlamda sektörün liberalize edilmesi için yeni bir petrol yasasının çıkarılması gündemde. Bu yasa ile sektörün Avrupa standartlarına uyum sağlanması amaçlanmakta.

11 Eylül sonrası oluşan olumsuz havanın ortadan kalkması ve telekom sektörünün tekrar canlanmasının 2003 yılını bulabilir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.273 Değişim: -0,04% Hacim : 56.623 Mio.TL Son veri saati : 13:56
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.282
Açılış: 10.282
32,2662 Değişim: -0,22%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,7739 Değişim: -0,11%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.408,06 Değişim: 0,61%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.414,44
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.