Çek Elini Cep`imden

05.02.2002 - 11:27 | Son Güncelleme :

Cep telefonu abonelerinden alınan vergilerin ölçüsü iyice kaçtı. Ocaktan itibaren değişik adlarla eklenen vergilerle, yeni abonelerin ödediği vergiler yüzde 60`a yaklaştı.

GSM sektörü üzerindeki ağır vergi yükü tahammül sınırlarını zorluyor. Bugün herhangi bir cep telefonu abonesinin ödediği fatura miktarının yaklaşık yüzde 60`ı bağlı bulunan operatör aracılığıyla devletin kasasına gidiyor.

KDV ve her kaynak arayışında yenisi eklenen vergilerin üst üste binmesiyle yılbaşından önce abone olan vatandaşlardan doğrudan alınan vergiler yüzde 46`yı geçerken, ocak ayı içinde yeni abone olanlardan alınan vergilerin oranı yüzde 121`i geçiyor.

Oysa uygar ülkelerde, tek vergi kalemi olarak uygulanan KDV, yüzde 7.5 ile yüzde 23 arasında değişiyor. Örneğin İsviçre`de yüzde 7.5 KDV uygulanırken, bu verginin en ağır olduğu İspanya`da en fazla yüzde 23 vergi kesiliyor.

Bitmeyen geçici vergiler

Devlet, GSM abonesi sayısı arttıkça, tatlı kazançtan vazgeçmeyip eski tarihli vergilerin süresini uzatıyor. Bunun en güzel örneği 1999`da deprem zararının telafi edilmesi amacıyla getirilen vergi paketinde yer alan Özel İletişim Vergisi. Söz konusu vergi KDV matrahının yüzde 25`i olarak uygulanıyor.

Ancak bu durum iki yanı keskin bıçak gibi hem devlete, hem de abone ve operatöre zarar veriyor. Zira azalan konuşma dakikaları ile devlet toplayabileceğinden daha az vergi topluyor. Cep telefonlarının lüks tüketim malı gibi görülmesi telefonu çok kullanan bir insanın yıllık toplamda neredeyse son model bir otomobil sahibinden alınan vergi tutarını ödemesini gerektiriyor.

Hangi vergiler var?

Devlet, her aklına geldiğinde yeni bir vergi eklediği için, vatandaşlar için yaşadığımız dünyanın en uygar aracı ve en temel ihtiyaçlarından biri olan cep telefonundan yararlanmak neredeyse bir lüks haline geliyor. Birbiri üzerine eklenen vergiler de giderek daha uzun bir liste oluşturuyor.

Fatura üzerindeki konuşma miktarınıza yüzde 18 KDV uygulanıyor. Ortaya çıkan KDV matrahının yüzde 25`i de Özel İletişim Vergisi`nin tutarı oluyor. Bu iki rakam toplandıktan sonra bağlı bulunduğunuz tarifenin sabit ücreti oranında Eğitime Katkı Payı, Özel İşlem Vergisi ve 6 milyon 894 bin liralık Telsiz Genel Müdürlüğü Yıllık Kullanım Bedeli`nin birer aylık taksitleri eklenerek fatura toplamınız bulunuyor.

Katmer katmer üstüne

Bu kadarla da kalmıyor. Geçen yıl aldığı vergileri yeterli görmeyen Maliye, bu yıl yenilerini eklemekten çekinmiyor. Aldıklarını katlamak isteyen Maliye, yeni bir vergi çeşidi yaratamadığı için, eski vergileri duble olarak almanın da yolunu buluyor. TGM, Eğitime Katkı Payı, Özel İşlem vergisi gibi kesintiler, yeni abonelere bindirilmiş olarak uygulanıyor.

Bu durumda örneğin ocak ayında 20 milyon liralık konuşma ücreti ödemesi gereken bir eski abonenin ödeyeceği vergilerle birlikte faturası 30 milyon liranın üzerine çıkarken, yeni aboneler aynı miktardaki konuşma için 46 milyon liranın üzerinde para ödemek zorunda kalıyorlar. Devlet sektör üzerindeki baskısını operatörlerden aldığı vergilerle de sürdürüyor. Operatörler, Kurumlar Vergisi, Hazine Payı gibi ödemelerle devlet kasasına para döküyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4427 Değişim: -0,13%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7444 Değişim: -0,65%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.440,95 Değişim: 0,19%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.