Elde var 9 milyar

05.02.2002 - 11:28 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin 3 yıllık yeni stand-by programını onaylayan IMF İcra Direktörleri Kurulu, kredinin 9 milyar dolarlık bölümünün hemen çekilebileceğini açıkladı. Paranın 5 milyar doları ise diğer gözden geçirmeler çerçevesinde serbest bırakılacak

Uluslararası Para Fonu IMF`nin İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye`nin yeni stand-by anlaşmasını onayladı. Hazine de, onayı izleyen dakikalar içinde, yeni stand-by ile ilgili Niyet Mektubu`nu açıkladı. IMF`nin onayından sonra bir açıklama yapan Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, `Artık yeni bir döneme giriyoruz. Yeter, bundan sonra kriz istemiyoruz` dedi.

IMF toplantısından sonra yapılan açıklamada, `IMF İcra Direktörleri Kurulu bugün (dün), Türk hükümeti tarafından desteklenen ekonomik programa ilişkin, 2002-2004 yılını kapsayan dönemde, 16 milyar tutarındaki 3 yıllık stand-by anlaşmasını onayladı. Bu karar Türkiye`nin IMF`den hemen 9 milyar dolar çekebilmesine imkan tanıyacak` dendi.

Bu yıl için verilmesi planlanan yaklaşık 14 milyar dolarlık kredinin geri kalan 5 milyar dolarlık kısmı ise diğer gözden geçirmeler çerçevesinde serbest bırakılacak.

Derviş: Yeter artık

IMF`nin onayından sonra bir durum değerlendirmesi yapan Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, New York`ta Türk-Amerikan Derneği`nce düzenlenen yemekten sonra yaptığı açıklamada, `Bu para sorunların aşılması anlamına gelmiyor. Ama krizi geride bırakıyoruz. Artık en önemli sorunumuz istihdam sorunun aşılmasıdır. Bunu çözebilmek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Yüzde 2`lik bir büyüme hedefledik ama, şu andan itibaren yüzde 3`ü yakalayabiliriz. Yabancı yatırımcılardan büyük ilgi var. Bundan sonra daha da iyi olacağını biliyoruz. Artık kriz istemiyoruz. Yeter artık` dedi.

Yeni stand-by koşulları

IMF`nin İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan Türkiye`nin yeni Niyet Mektubu`na göre yeni program, ekonomiyi olası krizlere karşı güvenceye almayı ve enflasyonist olmayan sürdürülebilir bir büyümenin temellerini atmayı hedefliyor.

Hazine Müsteşarlığı`nın internet sayfasında yayımlanan ve Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti`nin imzalarını taşıyan 48 maddelik mektupta,

2002-2004 yıllarında uygulanacak program detaylı olarak anlatıldı. Niyet Mektubu`nda şu noktalar dikkati çekiyor:


Dalgalı döviz kuru rejimine devam edilecek ve enflasyonda önemli bir düşüş sağlanması için enflasyon hedeflemesi uygulanacak.


Banka yeniden yapılandırmalarına hız verilecek ve sağlıklı bir kamu borç pozisyonu sağlanacak.


Büyüme potansiyelini artırmaya yönelik temel yapısal reformlar, aynı zamanda Türkiye`nin AB üyeliği hedefine yaklaşmasına da yardım edecek.


Mevcut program iptal edilecek, yerini 2002-2004 arasında uygulanacak toplam 12,821.2 milyon SDR tutarındaki (16.5 milyar dolar) yeni stand-by düzenlemesi alacak.


Bu programın gözden geçirmeleri mart, mayıs ve temmuz 2002`de olmak üzere her iki ayda bir ve izleyen dönemde de (Ekim 2002`den itibaren) her üç ayda bir gerçekleştirilecek.


2003`te de yüzde 6.5`luk faiz dışı fazla hedefi uygulanacak.

Enflasyonu bitireceğiz

Devlet Bakanı Kemal Derviş, New York`ta Türk-Amerikan Derneği`nce düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, `15 yıldır devam eden yüksek enflasyon beklentisini ortadan kaldıracaklarını` belirterek, `Türkiye`nin ana amacının AB`ye tam üyelik olduğunu` söyledi. Bakanı Derviş, BBC`ye verdiği demeçte de, ekonominin düze çıkarılması ile meşgul olduğunu ve siyasetle ilgilenmek için henüz zaman bulamadığını belirtti. Dün akşam Washington`dan Londra`ya geçen Devlet Bakanı Derviş, bugün yabancı yatırımcılara bir konferans verdikten sonra yarın sabah Türkiye`de olacak.

Le Figaro`ya demeci

Derviş, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte de Türkiye`nin durumunun Arjantin`le artık hiç kıyaslanamayacağını söyledi.

Derviş, `Politika dünyası ile iş dünyası arasındaki bağları kesmeyi başarabilecek misiniz?` şeklindeki bir soru üzerine ise hükümetin hedeflerinden birinin de bunu gerçekleştirmek olduğunu belirtti ve bunun için hukuki bir yapı oluşturmak istediklerini söyledi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.337 Değişim: 0,68% Hacim : 127.583 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 07.05.2024 Yüksek 10.376
Açılış: 10.283
32,2733 Değişim: 0,10%
Düşük 32,1871 07.05.2024 Yüksek 32,3134
Açılış: 32,2398
34,7822 Değişim: 0,03%
Düşük 34,6737 07.05.2024 Yüksek 34,8344
Açılış: 34,773
2.401,23 Değişim: -0,33%
Düşük 2.394,54 07.05.2024 Yüksek 2.417,52
Açılış: 2.409,28
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.