Ekonomi Güzel Demokrasi Yavaş

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

AB Komisyonu, Türkiye`nin tam üyelik stratejisini tek taraflı olarak belirleyen
Katılım Ortaklığı Belgesinin (KOB) yanı sıra, aralarında Türkiye`nin de bulunduğu 13 aday`a ilişkin yıllık değerlendirmelerini içeren Katılım İlerleme Raporunu da (KİR) açıkladı.


Tüm adayları içeren genel raporun Türkiye`ye ilişkin sayfalarında, son bir yılda olumlu gelişmeler kaydedildiği, Ankara`nın insan haklarına ilişkin bazı uluslararası sözleşmelere katıldığı ve hükümetin özel programlar çerçevesinde reform çabalarını yoğunlaştırdığı, ancak pratik uygulamada somut sonuçlara henüz ulaşılamadığı ve Türkiye`nin Kopenhag kriterlerini yanıtlamadığı ifade ediliyor. Türkiye`de demokratik sistem temellerinin bulunduğu vurgulanan belgede, kurumsal reformların gerçekleşmesindeki yavaşlıktan yakınılıyor. Askeri işlerin sivil kontrolü gibi bazı temel kurumsal sorunların düzene sokulması gereğinden söz edilen belgede, idam cezalarının infaz edilmediği, ancak insan hakları alanında çok sayıda sorun bulunduğu anlatılıyor ve Güneydoğu bölgesinde önemli gelişmeler kaydedilmediği savunuluyor.


Ekonomik alanda Türkiye`nin önemli adımlar attığı belirtilen belgede, Gümrük Birliği`nin de sayesinde, Türk ekonomisinin geniş ölçüde rekabet gücü kazandığı ifade ediliyor. Makroekonomik alanda Türkiye`nin çok güzel bir ilerleme kaydettiğini belirten AB, kamu kuruluşlarının özelleştirilmesindeki başarıdan söz edilerek, sosyal sigortalar sisteminde, tarım sektöründe ve mali sektörde önemli adımlar atıldığı üzerinde durdu.


BÜYÜK ADIMLAR

Belgede, enflasyona karşı mücadelenin devamının önemi de vurgulandı ve AB müktesebatına uyumda büyük adımlar atıldığı belirtildi. Türkiye`ye ilişkin ayrıca yayımlanan 84 sayfalık bir raporda ise Türkiye ile AB arasında siyasi diyaloğun olumlu geliştiği belirtilerek, demokratikleşme ve insan hakları konulu reform girişimleri değerlendirildi. Raporda, KOB`da söz edilen siyasi beklentiler ayrıntılı olarak ele alındı ve tekrarlandı. KİR`de, Türkiye`de bir yıl önceki rapora kıyasla, tekelcilik, rekabet, telekomünikasyon, mali hizmetler, telif hakları konularında yeterli gelişme olmadığı, ülkenin tarım, balıkçılık, ulaştırma, istatistik, enerji, çevre, adalet ve içişleri konularında AB müktesabatına uyum sağlamak için daha fazla çaba harcaması gerektiği, adalet ve içisleri konularında uyuma daha yoğun bir şekilde yönelmek gerektiği ifade ediliyor. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.892 Değişim: 1,80% Hacim : 108.724 Mio.TL Son veri saati : 17:52
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4662 Değişim: -0,06%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7158 Değişim: -0,73%
Düşük 34,6710 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.433,47 Değişim: -0,11%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.