Kıbrıs Şartı Bizden Yana

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Türkiye`ye sunulan Katılım Ortaklığı Belgesi`ni (KOB) değerlendiren uzmanlar, belgeyi genelde olumlu buldu, Kıbrıs şartının da Türkiye`nin lehine olduğu yorumu yaptı.


Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, Türkiye`nin AB`ye tam üyelik sürecinin devam ettiğini vurguladı. Süreç devam ettikçe Türkiye`nin hazırlanmayı sürdürmesinin mümkün olduğunu anlatan Sanberk, şöyle dedi: Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik sürecinin devam etmesi bizim de aradığımız bir şey. Katılım Ortaklığı Belgesi, AB açısından bir görüş yansıtıyor. Biz, kendi görüşümüzü ise kendi ulusal belgemizi hazırladığımız zaman açıklamış olacağız. Belgede belirtilen hususların hemen hepsi, bizim zaten şu anda yapmakta olduğumuz şeyler. Bunların birçoğu da zaten tam üyesi bulunduğumuz Avrupa Konseyi çerçevesinde yerine getirmekle yükümlü olduğumuz hususlar. Yeni bir şey getirmiyor aslında komisyon. Ne ekonomik ne siyasi ne de kurumsal kriterlerde yeni bir şey yok.


Dışişleri eski bakanlarından emekli Büyükelçi İlter Türkmen de yaptığı değerlendirmede, katılım ortaklığı metninde genellikle esnek ve yumuşak ifadeler kullanıldığını kaydetti. Türkmen, şöyle devam etti:Yumuşak bir üslup kullanılmış, Türkiye`yi fazla sıkıştırma niyeti yok. Bu belgede bazı isteklerin kısa sürede yapılması, bazılarının ise daha uzun sürede yapılması isteniyor. Türkiye`yi rencide etmek istememişler. Türkiye`de işlerin o kadar süratli gitmediğinin de farkındalar. Ona göre taleplerini ayarlamışlar.


EGE`de SIKINTI YOK

Türkmen, belgenin ilkeler bölümünde, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege sorununa ilişkin olarak yer alan Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınır uyuşmazlıklarına BM Şartı çerçevesinde, ikili görüşmelerle çözüm aranması, 2004 yılı sonuna kadar sonuca ulaşılamaması halinde Lahey`deki Uluslararası Adalet Divanı`na yönelinmesi ibaresine ilişkin de şunları söyledi: Ege sorunlarını nasıl çözeceğiz? Ya müzakere yoluyla çözeceğiz; bir süre müzakere edeceğiz, edeceğiz... Anlaşamazsak ne olacak? O zaman ya savaş kalıyor ya da Adalet Divanı... Herhalde savaşmayacağımıza göre Adalet Divanı`na gideceğiz. Bütün mesele Yunanistan`la bir gündem saptayabilmek. Gündemi saptamak da mümkün. Ege sorunlarında büyük bir sıkıntı görmüyorum. Çünkü bunu çözümlemek bizim de lehimize. Yunanlılar ile oturup konuşmak lazım. Ama ilanihaye görüşme olmaz. Sonunda bir süre konur, süreden sonra anlaşamazsak Adalet Divanı`na gidilir. Adalet Divanı`na gitmek için de bazı konularda anlaşmak lazım. Mesela karasularında anlaşmazsak Adalet Divanı`na gidilemez ki. Karasuları meselesinde bir çözüme varmanın zor olacağını da ben sanmıyorum.


DENKTAŞ`ın TEZİNE YAKIN;

Türkmen, belgede, Kıbrıs sorununun çözümünde herkesin BM Genel Sekreteri`nin gayretlerini desteklemeye davet edildiğini belirterek, şunları kaydetti: BM Genel Sekreteri`nin ortaya koyduğu belgeler, Klerides`in tepkisinden anlaşıldığı kadarıyla Denktaş`ın tezlerine oldukça yakın. Türkiye, zaten BM Genel Sekreteri`nin gayretlerini destekliyor. Bunda da çok vahim bir şey görmüyorum. Ama Yunanistan, Bakanlar Konseyi`nde bu işi daha ileri götürmeye çalışabilir, bu ayrı bir şey.Kıbrıs sorununun kısa vadeli beklentiler bölümüne alınmasını da değerlendiren Türkmen, Bundan neden bu kadar telaşlanıyoruz anlamıyorum. Kıbrıs meselesi ne kadar erken çözümlenirse bizim de lehimize. Üstelik BM Genel Sekreteri, şu anda Kıbrıslı Türklerin tezlerine karşı bir tutum içinde de değil diye konuştu. Türkmen, KOB`u genellikle dengeli bir belge olarak değerlendirdi.


AZINLIKLARA ORTA YOL;

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Faruk Sönmezoğlu da belgenin, genel hatlarıyla Türkiye açısından
olumlu sayılabilecek bir görünüm arz ettiğini söyledi. Belgede,
Türkiye`nin hassas olduğu azınlıklar ile ilgili konuda hem AB genel standartları hem de Türkiye`nin hassasiyetini göze alan bir orta yol bulunmuş göründüğünü dile getiren Prof. Dr. Sönmezoğlu, şunları kaydetti: Türkiye AB`ye girse de girmese de bu türden bir yönlendiriciliğe doğru Türkiye`nin yönlenmesi olumlu bir şey. Yunanistan`ın, `sorunlara ilişkin Türkiye`ye daha fazla sorumluluk yüklemek` gibi bir formülasyonu vardı. Fakat belgede, Helsinki`deki


Ege ve Kıbrıs formülasyonunun ötesinde Türkiye`nin sınırlanacağı bir şey yok. Türkiye bundan sonra artık `Ben şunu yapabilirim, bunu yapamam, bunu biraz daha sonra yapacağım` diye bir öneri geliştirmekten ziyade, bu maddeler üzerinden AB ile temas etmek durumunda olacak. Bundan sonra biraz da top Türkiye`de bence. Bundan sonra konu bizim kendi performansımız ile ilgili. AB, Türkiye için uzun bir süreç olabilir ama Türkiye`nin bu formülasyon çerçevesinde reformlar, değişiklikler, yeni düzenlemeler yapmasında büyük yarar var.


AMAN BUNU ÇÖZ DİYOR;

Prof. Dr. Sönmezoğlu, Kıbrıs konulu beklentilerin belgenin ilkeler bölümünden çıkartılarak kısa vadeli beklentiler bölümüne alınmasına ilişkin, şöyle dedi: Bence bu yer değiştirme, Helsinki`nin özünü ortadan kaldıran veya onun özünü değiştiren ilave bir şey getirmiyor. Siyasi bir değerlendirme yapılırsa; AB, Güney Kıbrıs`ı almaya söz verdi. Fakat sadece Güney Kıbrıs`ı birliğe almanın hukuki, siyasi ve askeri birçok sorun yaratacağını fark etti. Şimdi Türkiye`ye bir anlamda, `Aman bunu çöz` diye yakarıyor. AB, hem bu sorundan kurtulmak, hem de Yunanistan`ın baskısını hafifletmek istiyor. Çünkü AB Güney Kıbrıs`ı birliğe (bütün adayı temsilen) alırsa, bu durumda Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği`nin topraklarını işgal etmiş bir devlet durumunda olur. AB, bu çelişkinin içine düşmek istemiyor. Belgede Ege ve Kıbrıs konularında ne sevinecek ne de üzülecek yeni bir şey yok. Fakat belgenin geneli olumlu. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.008 Değişim: 2,28% Hacim : 34.487 Mio.TL Son veri saati : 11:42
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3244 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0705 Değişim: -0,15%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.282,22 Değişim: 0,21%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.