Bakanlar gelirlerini kaptırmadı

13.02.2002 - 08:44 | Son Güncelleme :

TBMM İçişleri Komisyonu’nda, yerel yönetimler yasa tasarısında her bakanlık yetkilerini ve gelirlerini korumaya yönelik değişiklik önergeleri verdirdi.

Sağlık ile Tarım bakanlıklarının geçen haftadan beri yaptıkları kulisler sonucu, belediyelerin gıdalarla ilgili işyerlerine ruhsat vermesine ilişkin düzenleme tasarıdan çıkarıldı. TBMM’ne bağlı milli saraylar hariç kamu kurum ve kuruluşları tarafından işletilen her türlü müze ve ören yerlerinin giriş ücretlerinin yüzde 50’si, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyelere, bu alanlar dışında il özel idarelere ödenir hükmü de verilen bir önergeyle tasarıdan çıkarıldı.


Konaklama vergisi de kalktı

Komisyonda, Turizm Bakanı Mustafa Taşar’ın tepkisiyle otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi yerlerde yatak ücretinin yüzde 1’i konaklama vergisi alınması ve bunların belediyelere aktarılmasına ilişkin düzenlemede tasarıdan çıkarıldı.

Müze ve ören yerlerinin giriş ücretlerinin yüzde 50’sinin belediye mücavir alan sınırları içinde belediyelere, bunların dışında da il özel idarelerine ödenmesini öngören hükümde kaldırıldı.

Genel Bütçe vergi gelir tahsilatının yüzde 1’inin köy birliklerine, İller Bankası’nın kazancının yüzde 55’lik kısmı ile birleştirilerek aktarılması hükümü İller Bankası’nın yüzde 55’lik kısmı kendi değerlendirmesine göre dağıtmasını sağlayacak şekilde değiştirildi.

At yarışı biletlerinden 40 bin lira kesilmesine ilişkin hüküm Türkiye Jokey Kulübü’nün itirazı üzerine metinden çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı bürokratları belediyelere kaynak aktarılmasını öngören madde hükümlerine, istikrar paketine aykırı gerekçesiyle karşı çıktı.


‘Bürokratlar cimri ve kıskançlar’

İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerde, Başkan Mehmet Pak, Türk Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak’ı, milletvekillerine ve bürokratlara oturacak yer kalmadığı gerekçesiyle, yerinden kaldırdı. Durak salonu terk ederken, MHP’li üyeler, Belediye başkanlarını aylardır dinliyoruz. Daha fazla dinlemeye gerek yok dedi.

Durak ise şöyle konuştu: Sağlık Bakanı simitçinin, Tarım Bakanı kasapların, İçişleri Bakanı çayhane, düğün salonu ruhsatını, Bayındırlık Bakanı imar yetkisini bırakmak istemiyor. Bunları bakanlar değil, cimri, kıskanç, yetkilerini dağıtmak istemeyen bürokratlar istiyor. Bizi makamlarının önünde bekletmekten zevk alıyorlar.


Hemşeri vergileri geliyor

Tasarıyla, belediyelere şu ek gelirler aktarılacak:
• İllerdeki genel bütçe vergi geliri tahsilatının yüzde 5’i, ülke genelindeki vergi geliri tahsilatının yüzde 8’i, belediyelere ayrılacak.
• Taşıt Alım Vergisine tabi motorlu taşıt kayıt, tescil, devirinde 10 milyon lira alınacak.
• Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 25 artırılarak, bu artış belediyelere dağıtılacak.
• Spor loto, toto ve sayısal loto oyunlarında her kolon için 20 bin lira alınacak.
• Silah taşıma, bulundurma ruhsatından 30 milyon, av ruhsatından 15 milyon alınacak.
• Uçak biletlerinden 1.5 milyon alınacak.
• İMKB ve SPK işlem ücretlerinin dörtte biri alınacak.
• Tapu işleminden 5 milyon lira alınacak.
• TRT’nin özel radyo ve televizyon gelirlerinin yüzde 10’u belediyelere ayrılacak.
• Doğalgaz, elektrik ve havagazı tüketim vergisi kapsamına alınarak, doğalgazdan yüzde 1 vergi alınacak.
• 900’lü hat, özel mesaj servisinden alınacak vergi oranı yüzde 1’den yüzde 2’ye çıktı.
• Belediye harçları yüzde yüz artırılacak.
• Konutlar için atık su bedeli, kullanılan suyun yüzde 50’sini geçemeyecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.