Market yasasına ‘bakkal şov’lu tanıtım

13.02.2002 - 08:43 | Son Güncelleme :

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun, ‘Marketler yasası’ olarak bilinen ‘Tüketim maddeleri ve ihtiyaç malzemelerinin satışı ile iştigal eden büyük mağazaların kurulmasının izne bağlanması hakkındaki kanun tasarısı’ ile ilgili açıklaması bakkalların şovuna dönüştü. 400 metrekareden büyük mağazaların açılışını da izne bağlayan tasarı ile ilgili basın toplantısı, Türkiye Bakkalar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ve 157 oda temsilcisinin katılımıyla TESK Oteli’nde yapıldı.

Tanrıkulu’nun açıklamaları sırasında salona ‘Bakkal amca seninleyiz’ pankartı asıldı. Basın toplantısını değerlendiren Palandöken, Allah böyle Tanrı kullarını başımızdan eksik etmesin deyince salondan amin sesleri yükseldi.


‘Kepenk kapattırıyorlar’

Türkiye’de 2 bin civarında büyük mağaza bulunduğunu belirten Tanrıkulu, bu sayının 2005’te 5 bine ulaşacağını, hizmete giren her 400 metrekare büyüklükteki süpermarketin 15 - 20, 5 bin metrekare büyüklükteki bir marketin ise 400 - 450 bakkalın kepenk kapatmasına neden olduğunu belirtti. Büyük mağazaların, ekonomik güçle haksız ve eksik rekabeti artırdığını belirten Tanrıkulu, hakim durumlarını kötüye kullanmaları nedeniyle de üreticileri zor durumda bıraktıklarını belirtti.


Mevcutlar kalacak

Tasarının ilk halinde öngörüldüğü halde, Başbakanlığa gönderilen son tasarıda 400 metrekareden büyük olan zincirlerin yerleşim bölgeleri dışına çıkarılması öngörülmedi. Bilindiği gibi bu konu büyük tartışmalara yolaçmıştı. Tanrıkulu, halen faaliyette bulunan süpermarketlere uyum süresinin beş yıl olarak düzenlendiğini, ancak bu konuda uzlaşma sağlanması gerektiğini bildirdi.

‘Bakkal Amca’nın yaşaması için elimizden geleni yapacağız’ diyen Tanrıkulu, tarafları bakanlıkta bir araya getirerek bir hafta içerisinde bir uzlaşma sağlayacaklarını söyledi.


‘Anket yaptık, tüketici istemiyor’

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Selim Yekta Işık, yasa taslağını tüketicinin istemediğini söyledi. Işık, Anket yaptık ve gördük ki özellikle kentli tüketici, modern perakendenin olanaklarından yararlanmak istiyor. Çünkü bu onlara seçme ve tercih hakkı veriyor dedi.

Anket sonuçlarını önümüzdeki hafta açıklayacaklarını kaydeden Işık, yeni yasa tasarısında merkeziyetçi yaklaşımın devam ettiğini söyledi. Işık, Sıkıntılı olacağını düşünüyoruz. Kısıtlayıcı bir uygulamaya gerek yok. Geriye dönük yaptırımlar olmadığı görülüyor. Aklın yolu bir. Yine de detaylarını inceleyeceğiz dedi.


Kurullar inceleyecek
• 400 metrekare ile 2 bin 500 metrekare arasındaki marketler, valinin başkanlığında kurulacak yerel kurullardan izin almak zorunda.
• 2 bin 500 metrekarenin üzerinde satış alanına sahip projeler ise Sanayi Bakanlığı bünyesinde kurulacak Büyük Mağazalar İzin Kurulu’nun alanına girecek.
• 5 bin metrekarenin üzerindeki marketler, yerleşim merkezleri dışında kurulabilecek. Eczaneler, semt pazarları, açık oto pazarları ve fabrika satış mağazaları izin kapsamı dışında tutulacak.
• Büyük marketler, yerleşim merkezlerinde satış alanlarının en az yarısını, şehir merkezi dışında ise satış alanı kadar otopark yapacaklar.
• Büyük marketler, piyasaya olan hakimiyetlerini istismarcı, mahrum edici ve zorlayıcı yöntemler ile kötüye kullanamayacaklar.
• Kuruluş izni almayan büyük mağazalara, belediyelerce ruhsat verilmeyecek ve bu projeler teşvik kapsamına alınmayacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.