Tarlalar Borsa İstanbul'a mı geliyor?

28.02.2018 - 09:23 | Son Güncelleme :
Tarlalar Borsa İstanbul'a mı geliyor? | Piyasa Haberleri

Borsa İstanbul Başkanı Karadağ, "Toplulaştırmadan sorumlu Orman Bakanımızla bir toplantı yapacağız, 'tarlaları borsaya alabilir miyiz?' diye" şeklinde açıkladı.

Borsa İstanbul ve Türkiye Varlık Fonu Başkanı Himmet Karadağ, "Afrika ve Uzak Doğu pazarı, çok ciddi anlamda bizim için motive edici bir pazar haline geldi." dedi.

Denizli Sanayi Odası tarafından kentteki polisevinde sanayici ve iş adamlarına yönelik toplantıda konuşan Karadağ, üretim, yatırım ve ticarette moral ve motivasyonun önemine dikkati çekerek 2016'daki sıkıntılardan sonra makro ve mikro göstergelerde Türkiye ekonomisinin ciddi anlamda toparlanma ve kalkınma evresine girdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Makro göstergelerde Türkiye'nin Avrupa ve benzer ülkelerle kıyaslanabilir hatta birçoğundan daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Karadağ, "Dünyada son 15-20 yılda dengeler gerçekten çok radikal bir şekilde değişiyor. 1990'lı yıllarda Çin'in gayrisafi milli hasılası 350 milyar dolardı. Şu an satın alma gücü paritesinde liderliğe geçti. Avrupa ve ABD merkezli milli gelir üretimi yavaş yavaş Uzak Doğu ve Çin eksenine doğru kayıyor." ifadelerini kullandı.

##$HABER_1444331$##

Çin'i ucuz üretimin merkezi olarak da gördüklerini belirten Karadağ, şöyle devam etti:

"Afrika ve Uzak Doğu pazarı, çok ciddi anlamda bizim için motive edici bir pazar haline geldi. Çin, çok pahalı tüketimin de merkezi. 500 milyonun üzerinde, Avrupa ortalamasının çok üzerinde gelir düzeyi ve tüketim gücüne sahip bir nüfus var Çin'de. Ucuz ve niteliksiz üretimin yanında çok pahalı, lüks tüketim gücü olan bir nüfusun da merkezi Çin ve Uzak Doğu ülkeleri."

Türkiye'nin gelecek ay açıklanacak rakamlarla 2017 yılında dünya şampiyonu olabileceğine işaret eden Karadağ, üçüncü çeyrekte yüzde 10 üzerinde ve yıl sonunda da 7'nin üzerinde büyüme olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

"TARLALARI BORSAYA ALABİLİR MİYİZ DİYE TOPLANTI YAPACAĞIZ"

Borsanın güvenilir ve sıfır problemli bir pazar olduğuna dikkati çeken Karadağ, şunları kaydetti:

"Borsada mal ve hizmetleri temsil eden menkul kıymetlerin sahipliği değişiyor. Hisse piyasamızdan günlük 1,5 milyar mal ve hizmetin, ürünün sahipliğini sıfır problemle değiştiriyoruz. Borsalar dünya ticaretinin geldiği en sofistike sistemler. Klasik ticarette karşılaşılan hiçbir sorun yok. Bunu neden anlatıyorum? Bu borsa bize ne sağlıyor, işimizi nasıl kolaylaştıracak onu iyi bilmememiz lazım ki ilave sıkıntılara katlanabilelim. Bugün toplulaştırmadan sorumlu Orman Bakanımızla bir toplantı yapacağız, 'tarlaları borsaya alabilir miyiz?' diye. İkinci el bir otomobilin sahipliğini yarım günde değiştirebilirsek öpüp başımıza koyacağız. Ya da üç-beş dönüm tarlanın sahipliğini birkaç günde değiştirebilirsek, mülkiyet hakkını, çok iyi bir iş yapmışız diyoruz. Borsada bırakın ikinci el otomobil, araziyi, içindeki evi, arazisi ile otomobil fabrikasının mülkiyeti birkaç saniyede satılabilir. Bunu her gün yapıyoruz biz, kısmen veya tamamen. Borsa böyle bir şey. Borsayı kamuoyu yoklamasına benzetiyoruz ama bu kamuoyu yoklaması, fikrine parasını koyanların tercihlerinden oluşuyor. Borsadaki rakamların sanal olma ihtimali yoktur. Çünkü oradaki göstergelerin tamamına birileri çil çil, reel, gerçek parasını koymuştur."

Son olarak finansal operasyonlara başlanan tarihin Gezi olayları olduğunun altını çizen Karadağ, "Ekonomideki mal ve hizmetlerin değeri, ekonomik realitelerden çok daha fazla siyasi olay ve olayların sonuçlarıyla ilgilidir." dedi.

Denizli Valisi Hasan Karahan'ın da katıldığı toplantıda, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de iş adamlarına firmalarını borsaya açarak ortaklık kurarak kendilerini büyütme imkanları olduğunu aktardı. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.