Seka-Dalaman`ın Özelleştirilmesi...

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Devlet Bakanı Yalova: -Mevzuatı Okumayanlar Yanlış Yorumluyor-Herşey Yasalara Uygun Olarak Yapılıyor


İZMİR (A.A) - 25.10.2000 - Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Seka-Dalaman Kağıt Fabrikası`nın özelleştirilmesi ile ilgili olarak ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını, herşeyin yasalara uygun olarak yapıldığını söyledi. Yalova, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Seka-Dalaman Kağıt Fabrikası`nın özelleştirilmesiyle ilgili ihalenin 45 gün teklif alma süresi ile gerçekleştirildiğini belirtti. Bu sürede 13 firmanın ihale şartnamesi aldığını, sonuçta Mopak`ın verdiği teklifin uygun görüldüğünü hatırlatan Yalova, konuyla ilgili iddiaların, yeterli bilgi sahibi olmamaktan kaynaklandığını kaydetti. Bu konuda yetki ve sorumluluğunun yasalarla açıkça belirlendiğini, bunun dışına çıkmasının mümkün olmadığını ifade eden Yalova, ihalede, tespit komisyonunun onaylamadığı bir durumu kendisinin onaylamasının imkanı olmadığını vurguladı.

Bakan Yalova, şöyle dedi: ``Bizim mevzuatımızı insanlar yeterince okumadıkları için yanlış yorum yapıyorlar. Özelleştirme İdaresi olarak biz Değer Tespit Komisyonumuzu yasaya uygun seçeriz, tespit komisyonu bir uluslararası danışmanlık firması seçer ihale yoluyla. Bu firma 4 ayrı usülden değer tespit çalışması yapar. Komisyonun verdiği bilgiye dayanarak da ihale komisyonu açık yarış neticesinde ihale yapar. Eğer değer tespitinin aşağısında bir rakam ortaya çıkmışsa ihale komisyonu onaylamaz. İhale komisyonunun uygun bulmayıp onaylamadığı bir ihaleyi benim Bakan sıfatıyla onaylama yetkim yok.``

Seka-Dalaman Kağıt Fabrikası`nın ihalesinde de, değer tespit komisyonunun rakamlarını, sadece bu komisyonun bildiğini, onaylanıp kendisine geldikten sonra Özelleştirme Yüksek Kurulu`na sunduğunu anlatan Yalova, bu sürecin bugün 100. gününde olduklarını belirtti. Özelleştirme Yüksek Kurulu üyesi olan Sanayi ve Ticaret Bakanı, Maliye Bakanı, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı`nın da gerekli onayı verdiğini öğrendiklerini dile getiren Yalova, ``Sıra itibariyle Başbakan Yardımcımız Devlet Bahçeli`ye giden ihale dosyası şimdi oradadır. Eğer sayın Bahçeli de uygun görürse Başbakanımıza gider`` diye konuştu. İhalenin onaylanabilmesi için oybirliğinin şart olduğunu, 4046 sayılı kanunun açık olduğunu anlatan Yalova, bunun yanında imza için gerekli olan bir sürenin de yasada belirlenmemiş olduğunu kaydetti.

-DÜŞÜK FİYAT İDDİALARI-

İhale ile ilgili ortaya çıkan, fiyatın düşük olduğu yolundaki iddialarla ilgili soru üzerine Yalova, ``200 milyon dolarlık varlığı olan bir kuruluşu 40 milyon dolara verdiğimizi iddia edenler, Cumhuriyet Başsavcılığı`na, Başbakanlık Teftiş Kurulu`na ve TBMM KİT Komisyonu`na başvurabilir`` dedi. Yüksel Yalova, iddiaların doğru olmadığını, mevzuat gereği de değer tespit komisyonunun belirlediği rakamın altında bir fiyatla ihalenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Yalova, bir başka soru üzerine de ihale ile ilgili imza sürecine etki etmeye yetkisi bulunmadığını kaydetti.

-İZMİR`E MÜJDE-

Bakan Yalova, İzmirlilere verdiği bir sözü tuttuğunu ifade ederek, Sümer Holding`e ait Basmane`deki 159 bin metrekarelik alan ve üzerindeki yapıların İZTO Vakfı tarafından kurulacak İzmir Ekonomi Üniversitesi için özelleştirilmesi konusundaki karar taslağını bugün imzalayarak, gerekli yasal süreci başlatacağını bildirdi. Yalova, ``Diğer bakan ve Başbakan`ın imzası ile onay vermesi halinde söz konusu arazinin bu üniversiteye verilmesi mümkün olacaktır`` diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.