9. Cumhurbaşkanı Demirel:

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-(Bu Hükümet Gitsin De Yeni Bir Hükümet Gelsin) Diyebilecek Muhalefet Lazım- Bugünkü Türkiye`nin Sıkıntıları İçerisinde Bu Çok Önemli Hadisedir- Muhalefet Partisi Devletle Mahkemelik -Ülkede Güçlü Bir Muhalefet Yoksa, O Ülkede Hükümetlerin Çalışmasını da Zorlar


ANKARA (A.A) - 25.10.2000 - 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bugün Türkiye`nin sıkıntıları arasında muhalefetin olmayışının da yer aldığını belirterek, ``(bu hükümet gitsin de yerine yeni bir hükümet gelsin) diyebilecek muhalefet lazım. Muhalefet partisi devletle mahkemelik`` diye konuştu. Demirel, Ankara Genç İşadamları Derneği(ANGİAD) tarafından düzenlenen, ``Türk siyasi sistemi ve Türkiye`nin geleceği 2000`` konulu toplantıda bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Cumhuriyet döneminden bu yana Türk siyasi sistemini değerlendiren Demirel, Cumhuriyet`in Osmanlı İmparatorluğu`nun içinden çıktığını söyledi ve ``bugünü iyi anlamak istiyorsanız kökünüze dönün`` çağrısında bulundu. Siyasi sistemin ayakta durabilmesi ve ülkedeki insanların huzurunun, sukununun mutlaka sağlanmasının Cumhuriyet`in temel kuralları olduğunu belirten Demirel, bunların hala fevkalade değerli kurallar olduğunu söyledi.

Cumhuriyet`le birlikte şeriat hukukundan vazgeçilerek pozitif hukuka dönüldüğünü anlatan Demirel, bugün Türkiye`de tartışılmakta olan irticanın köklerini de buralarda aramak gerektiğini bildirdi 2000 yılındaki siyasi sistemin birtakım sıkıntıları olduğuna işaret eden Demirel, ``bu ülkenin idaresi zorlaştırılmamalı. Bugünkünden daha iyi idare edilebilmeli. Ama en önemlisi içinde siyasi pürüzler olmamalı`` dedi. ``Bugün devletin daha iyi işlemesi lazımdır`` diyen Demirel, 65 milyon vatandaşın Ankara`dan idaresinin imkanının olmadığını söyledi. Devleti vatandaşın ayağına götürmek gerektiğine işaret eden Demirel, tepeden tırnağa devletin iyi işlemesinin siyasi sistemin de daha iyi işlemesi anlamına geleceğini kaydetti.

-MUHALEFETİN ÖNEMİ-

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ülkede bugün siyasetin parçalanmış olduğunu, ancak üç partinin biraraya gelerek bir hükümet çıkarabildiklerine dikkat çekerken, muhalefetin önemine değindi. Ülkede güçlü bir muhalefet yoksa o ülkede hükümetlerin de çalışmasının zorlaşacağını belirten Demirel, konuşmasını şöyle sürdürdü: ``Bugünkü dönemde, üç parti biraraya gelmiş bir hükümet çıkarmış. Ama ikinci bir üç partinin biraraya gelip hükümet çıkarabilme imkanı yok. Niye yok? Ana muhalefet partiniz devletle mahkemelik. Ne kadar güzel şeyler, iyi şeyler, büyük eleştiriler de yapsalar, onların ne gün kapatılacakları belli değil. O intibaları da kendileri yayıyorlar.

Netice itibariyle zaten yaymalarına da gerek yok. Durum da o. Yani, (Bu hükümet gitsin de bizi hükümet yapın diyecek bir muhalefet lazım). Bugünkü Türkiye`nin sıkıntıları içerisinde, bu çok önemli hadisedir. Sizi iten bir şey olmalı. Bu muhalefettir. Muhalefete onun için (Şanlı muhalefet) derler. Bu ülkede hür ve serbest seçim vardır. Güvenoyuna dayanan hükümet vardır. İktidarı her rejimde bulabilirsiniz. Önemli olan muhalefet. Eğer bir ülkede güçlü bir muhalefet yoksa, o ülkede hükümetlerin de çalışmaları zorlaşır.`` Siyasetin işlemesine müsade edilirse, siyasetin tıkanıklıklarını giderebileceğine işaret eden 9. Cumhurbaşkanı Demirel, ``Bu denenmiştir. Bunun ispatına gerek yoktur. Hiç olmadık zamanda olmadık şeyler ortaya çıkmıştır`` diye konuştu.

-``KARAGÜN KARARIP KALMAZ``-

Türkiye`de toplumun içinin bir hayli bozulduğunu ve orta gelir grubunun alt gelir grubuna kaydığını belirten Demirel, Türkiye`nin buna rağmen kendine ve geleceğe olan güvenini hiç yitirmemesi gerektiğini kaydetti. Demirel şöyle devam etti: ``Ben yüksek moral diyorum. Karagün kararıp kalmaz. Her zor günün bir iyi günü vardır. Türkiye daha kötüye değil, daha iyiye gidecektir. Böyle gidemeyiz. Daha iyi yargı, daha iyi güvenlik daha iyi herşey. Bunun için herkese görevler düşüyor. Halka da büyük görevler düşüyor. Halkın siyasetçilere, (bizi daha iyi yönetin) demesi lazım.``

-``CUMHURBAŞKANI`NI HALK SEÇSİN``-

Türkiye`nin ihtiyaçlarına değinirken, siyasi partilerin halktan kopuk olmaması gerektiğine dikkati çeken Demirel, ``İstanbul`un 69 milletvekili var. Hangi İstanbul`lu bunların beşini sayabilir. O zaman ne yapmak lazım. Getirin dar bölge seçim sistemini. Halkı, rejime daha çok entegre etmek lazım. Ve Cumhurbaşkanı`nı bu ülkede halk seçsin. Bu adam vatandaş olmanın keyfini çıkarsın. Halk o zaman sistemden bıkmaz`` dedi.

Demirel, konuşmasının sonunda 2000`li yıllar için şablon olabilecek şartları da açıkladı. Bunların en başında, Türkiye`nin önümüzdeki yıllarda da yüzde 5 büyümeyi koruması, enflasyonun tek haneli rakama inmesi ve kişi başına 10 bin dolar gelir seviyesine ulaşması gerektiğini bildirdi. Demirel, Türkiye`nin müteşebbis gücüne değinirken de, bunların büyük bir güç olduğuna ve bu gücün şevklendirilmesi gerektiğini söyledi.

Demirel, ``herkesi namuslu olduğuna ispata mecbur bırakırsanız çok büyük yanlış yaparsınız. İnsan kaynağına önem verin`` dedi. Demirel, konuşmasını ``Bundan ibaret değildir söyleyeceğim. Bugünlük bu kadardır`` diye bitirirken, çıkışta bir gazetecinin ``Şu anda Türkiye`de bir lider sorunu var mı`` şeklindeki sorusuna ise ``siyasetin içinde kendi ihtiyacı olan herşey çıkar`` yanıtını verdi. Toplantıda konuşan ANGİAD Başkanı Demirhan Şerefhan ise bugün ülkede kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla`nın yaklaşık 3000 dolar seviyesinde seyrettiğini belirterek, ``demek ki tam olarak müreffeh bir seviyeye ulaşmak için mücadelemiz bitmeyecektir`` dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5768 Değişim: 0,31%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6878 Değişim: -0,13%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.527,28 Değişim: 1,72%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.532,32
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.