Piyasalara göre Merkez’in faiz arttırması gerekiyor ama...

22.10.2018 - 10:32 | Son Güncelleme :
Piyasalara göre Merkez’in faiz arttırması gerekiyor ama... | Piyasa Haberleri

Piyasalar enflasyon oranları baz alındığında Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında tekrar faiz arttırması gerektiği görüşünü savunuyor. Buna rağmen 25 Ekim’deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz artışı kararı çıkmasını bekleyen piyasa oyuncusu sayısı ise çok az.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam'ın bugünkü yazısı...

Hükümetin 2 aylığına fiyatlarda yüzde 10 indirim kampanyasına rağmen, Ekim ayında yıllık enflasyonun yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Geçen yılın Ekim ayındaki yüzde 2’lik rakam bu konuda baz olacak.

Fiyat indirimlerinin ancak bir bölümünün bu ayın enflasyonuna etki edeceği, daha önceki artışlar nedeniyle bu ayın enflasyonunun yüzde 2’nin üzerinde çıkacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla yıllık fiyat artış oranlarındaki artışın, az da olsa, devam etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Mevcut oranlara bakarak ve ileride fiyat artışlarının tekrar hızlanacağını göz önüne alarak, enflasyonla mücadele için Merkez’in faiz artışlarına devam etmesi gerektiği görüşü hakim. Buna karşılık Merkez Bankası’nın faiz artışlarına devam etmesi ise çok küçük bir ihtimal olarak görülüyor.

13 Eylül’deki toplantısında 6.25’lik faiz artışı ve yılbaşından bu yana toplam faiz artışlarının yüzde 11’i bulması, piyasaların yeni faiz beklentisini azaltan unsurlar. Merkez Bankası’nın bu koşullar altında siyasi kaygıları aşamayacağı tahmin ediliyor.

Kredilerde meydana gelen düşüş de faiz artışını, seçim öncesi siyasi kaygılar nedeniyle zorlaştıran önemli bir unsur oluyor. Bu arada geçtiğimiz hafta düşen kurlar da yine gerekli faiz artışını zorlaştıran bir unsur olarak gözüküyor.

Piyasa analistleri kurların bu kadar inmiş olması ve bunun PPK toplantısı tarihine kadar devam etmesi halinde, Merkez Bankası’nın yeni faiz artışına ihtiyaç duymayacağını belirtiyorlar.

6.25’lik faiz artışı ardından Rahip Brunson’un serbest bırakılması ardından ABD ile karşılıklı verilen olumlu demeçlerin, uluslararası piyasadaki gelişmelerle birlikte geçen hafta TL’nin ciddi oranda değer kazanmasına yol açtığı görüşündeler.

Haberin Devamı

Bir bankacı, geri gelmiş olsa da hala kurların yüksek olduğunu kaydederken, Merkez’in faiz artışına gitmesi halinde kurlar daha da aşağı, 5 TL’lere doğru geri geleceğini ama bunu beklemediğini söyledi.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Piyasa oyuncularının hemen hepsi, yükselen enflasyonla hükümetin yaptığı gibi kontroller ve kampanyalarla mücadele edilmesinin işe yaramayacağı görüşünde. Bir süre fiyatlardaki aşırı artış bu yolla önlenmiş gibi gözükse de, bunun kalıcı olamayacağını söylüyorlar. Toptan eşya fiyatları ve tüketici fiyatları arasındaki büyük farkın gecikmeli olsa da yakınlaşacağı konusunda hemfikirler.

Dolayısıyla enflasyonla ciddi mücadelenin ancak parasal sıkılaştırmanın devam etmesi ve faiz artışıyla olabileceğini belirtiyorlar. Bir bankacı kurların geldiği noktada, biraz daha aşağı getirilip, bu seviyelerde uzun süre kalması halinde istikrarın yeniden kazanılabileceği görüşünü belirtti.

Bunun aynı zamanda önümüzdeki yılda yoğunlaşması beklenen şirketlerdeki batma eğilimini azaltacağını, dolayısıyla bankaların bu nedenle ihtiyaç duyacağı ek sermaye miktarını da azaltacağı beklentilerini dile getirdi.

Dolayısıyla teknik olarak bakıldığında, “ekonominin biraz daha yavaşlamasına neden olsa da, faiz artışlarının devam edip, daha sonra toparlanmanın hedeflenmesi”tercihinin daha doğru olacağı dile getiriliyor. Aksi takdirde kurların bu seviyelerde istikrar kazanmasının bile güçlüğüne dikkat çekiliyor.

Özetle; alınacak faiz kararı, aynı zamanda Hükümetin ekonomide istikrar için artık gerekeni yapıp yapmayacağının da göstergesi olarak görülecek.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4446 Değişim: -0,13%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7447 Değişim: -0,65%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.435,78 Değişim: -0,02%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.