Yurtdisi Borsalarda Islem Goren Turk Sirketleri.

21.05.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yaptigimiz arastirmalardan elde ettigimiz bilgilere gore yirmi uc tane Turk sirketi, yabanci borsalara kote olmus durumdalar. Bunlardan on iki tanesi Londra borsasi`nda, dort tanesi Munih Borsasi`nda, uc tanesi meshur Nasdaq Borsasi`nda islem goruyor. Ayrica Munih, Stuttgart ve New York borsasi`nda da birer tane islem goren Turk sirketleri bulunuyor. Borsa artik hemen hemen herkesin dilinde. Reponun, dovizin, faizin cok fazla kazandirmadigi su g unlerde, borsanin da popularitesi gun gectikce artiyor. Hatta bircok yatirimci IMKB`nin disinda Avrupa ve Amerika`daki borsalarda islem goren hisse senetlerin eyatirim yapmak istiyorlar. Piyasalari iyi takip eden yatirimcilardan bir bolumu ise, yurtdisind a islem goren Turk sirketleri`nin hisse senetlerinden aliyorlar. Bu hiss esenetlerine `GDR` deniliyor. peki hangi turk sirketleri, hangi borsalarda islem goruyor? Yaptigimiz arastirmalardan elde ettigimiz bilgilere gore yirmi uc tane turk sirketi, yabanci
borsalara kote olmus durumdalar. bunlardan on iki tanesi Londra Borsasi`nda, dort tanesi Munih Borsasi`nda, uc tanesi meshur Nasdaq Borsasi`nda islem goruyor. Ayrica Munih, Stuttgart ve New York Borsasi`nda da birer tane islem goren Turk sirketleri bulun uyor. Araci kurumlarin yurtdisi piyasalari departmaninda calisan uzmanlardan aldigimiz bilgilere gore, yurtdisinda islem goren Turk hisse senetleri arasinda, yatirimcilar en cok Tuborg`u tercih ediyor. Ozellike de uzun vadeli dusunmek isteyen yatirimcilar
tercih ediyor. Ayrica gerek ALmanya`nin, gerek Amerika`nin gerekse de Ingiltere`nin olsun ekonomilerinin yerine oturmus olmasi, bu hisse senetlerinin fiyatlarina da yansiyor. Yani yabanci borsalarda islem goren Turk sirketlerinin hiss esenetlerinin fiyat larindaki dalgalanma, IMKB`nda islem gorenlere gore daha az oluyor. Aslinda burada, yabanci yatirimcilarin Turkiye`de yaptigi islemlerin tam tersi bir durum soz konusu. nasil yabanci yatirimcilar gelip IMKB`den hisse senedi aliyorsa, Turk yatirimcilarda g idip, yabanci borsalardan hisse senedi almis oluyorlar. Ve isin belki de en onemli ozelligi yabanci bir borsadan aldiginiz hisse senedinin fiyatini cok dikkatli bir sekilde takip ederek, IMKB`nda cok daha yuksek fiyata satabiliyorsunuz. Burada yatirimcila rin takip etmesi gereken en onemli konu arbitraj. yani IMKB`de islem goren bir hissenin fiyati ile ayni hisse senedinin yabanci borsada islem gordugu fiyat arasindaki fark. Arbitraj buna deniyor. Boyle tip yatirim yapmak isteyen bir yatirimcinin en cok di kkat etmesi gereken konu bu. Bu tip bir yatirim yapmak icin her seyden once, yabanci borsalarla direkt kontagi olan araci kurumlardan birinde hesap actirirken miktarin 10 bin dolarin uzerinde olmasi gerekiyor. Araci kurumlar, 10 bin dolarin altinda islem yapmiyor. Araci kurum komisyon olarak Amerika`daki bir borsada yapilacak bir islem icin binde 5, Avrupa`daki bir borsada yapilacak islem icinse, binde 7 komisyon aliyor. Hem IMKB`de hem de yurtdisi bir borsada islem goren bir hisse senedinin bu iki borsa arasindaki fiyat farkindan yani arbitrajdan yararlanarak cok iyi karlar elde eden yatirimcilar bulunuyor. Yani yurtdisindaki bir borsadan aldiginiz bir hisse senedini, aradaki fiyat farkini cok iyi takip ederek, IMKB`de daha iyi bir fiyata satabilirsiniz.
Tabii bu durumun tam tersi de soz konusu olabiliyor. Yani, IMKB`ndan aldiginiz bir hisse senedini, yurtdisinda da satabilirsiniz. piyasanin kurtlarinin kolayca arbitraj yoluyla kazanc saglanmasina izin vermeyecegini unutmamak gerekiyor. Kisaca, aciklamas i kolay olsa da, arbitraj yoluyla kazanc elde etmek pek de gorundugu kadar kolay degil. (EKONOMI VE POLITIKADA TREND)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.