Yargıtay`dan terör vurgusu

06.09.2007 - 14:06 | Son Güncelleme :

Yeni adli yılın başlaması dolayısıyla Yargıtay`da bugün tören düzenlenecek

Yeni adli yıl Yargıtay`da düzenlenen törenle başladı. Yargıtay Başkanı Osman Arslan açılış töreninde yaptığı konuşmada üniter yapının korunması ile ilgili mesajlar verdi. Konuşmasında terörle mücadeleye de değinen Arslan, ``Teröre karşı mücadele ülkemizin en doğal ve meşru hakkıdır`` dedi.

CNNTURK

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu bazı milletvekilleri, hakimler ve savcılar katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Gül`ü Yargıtay`a gelişinde Yargıtay Başkanı Arslan ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya karşıladı.
 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından Kültür Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu kısa bir konser verdi.
 
Osman Arslan, aralık ayında yaş haddinden emekliye ayrılması nedeniyle son kez yaptığı adli yıl konuşmasına, "Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Konuklar, Değerli Meslektaşlarım" diye başladı.
 
Arslan, Anayasa`da Cumhuriyet`in niteliklerinin açıkça belirtildiğini, devletin bu niteliklerinin değiştirilemez ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini vurguladı.
 
Arslan, "Cumhuriyet`in temel niteliklerine herkes sahip çıkmalı; Cumhuriyet`i, Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet`in kazanımlarını korumak konusunda her kurum ve her yurttaş kendisini görevli saymalıdır. Çağdaşlığın ve uygar dünyada saygın bir yer almanın gereği budur" diye konuştu.
 
"Silahın sahibine sadakati yoktur"
 
Gerek Türkiye`de gerekse dünyada süren terörün, insan hakları ve demokrasiler için tehdit oluşturduğuna işaret eden Arslan, "Terörün doğrudan hedefi insandır, insanların yaşama hakkını ortadan kaldırmaktır. Terör bir insanlık suçudur. Teröre karşı bireylerin, kurum ve kuruluşlar ile tüm devletlerin mücadele ederek, birlikte davranmaları bir zorunluluktur" dedi.
 
Terörle mücadelede bütün devletlere görev düştüğüne işaret eden Arslan, "Devletler silah ve mühimmatın terör örgütlerinin eline geçmesini önleyici tedbirleri almak zorundadır. Bu önlemleri almamak, teröre açık destek vermekle eşdeğerdir. Ancak teröre destek veren ülkeler bu silahların bir gün kendilerine çevrilebileceğini bilmelidirler" diye konuştu.
 
Bugün terörün acısını derinden yaşayan Türkiye`nin, bunun üstesinden gelecek güce fazlasıyla sahip olduğunu vurgulayan Arslan, "Sabırlı ve hoşgörülü Türk milletinin sabrının bir sınırı olduğu da unutulmamalıdır" dedi.
 
Arslan, "Yerin deliği kanıtlanmış bir atasözümüzde vurgulandığı üzere, `silahın sahibine sadakati yoktur`. Teröre doğrudan ve dolaylı destek veren ülkelerin uluslararası sözleşmelere ve uluslararası hukuka uygun davranmalarını bekliyoruz. Ülkemizde gerici ve bölücü terör dış destekli olarak varlığını sürdürmektedir. Teröre karşı mücadele ülkemizin en doğal ve meşru hakkıdır. Devletimiz hukuk kurallarından vazgeçmeden terörlemücadeleyi sürdürmektedir ve sürdürecektir" ifadesini kullandı.
 
"Silahlı kuvvetlerimiz ilegüvenlik güçlerimiz terörle mücadelede üstün çaba ve gayret göstermektedir" diyen Arslan, "Ancak bu konuda diğer kuruluşlarımıza ve yurttaşlarımıza da görevler düşmektedir. Daha güzel bir dünyada ve ülkede yasamak istiyorsak; terörü bitirmek için, herkes görevini eksiksiz yerine getirmelidir" dedi.
 
Erdoğan`dan kutlama mesajı
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla Yargıtay Başkanı Arslan`a kutlama mesajı gönderdi.
 
Erdoğan, "Yargı mekanizmalarının, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine bağlı olarak çalışması, toplumda adalete olan güvenin de temelidir" dedi.
 
Mesajda, "Yeni bir adli yıla girerken hukukun üstünlüğü ilkesi ile adaletin zamanında, tam ve eksiksiz olarak tecelli etmesinin gerek devlet, gerekse toplum düzenimiz bakımından ne kadar hayati bir öneme haiz olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz" denildi.
 
Adaletin, toplumsal barışın teminatı olduğunu vurgulayan Erdoğan, bireylerin aidiyet duyguları ve vatandaşlık bağlarının bu temel üzerinde yükseldiğini vurguladı.
 
"Yargı bağımszılığı özlenen düzeyde değil"
 
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da, "Tüm siyasi partilerin, seçim beyannamelerinde yargı bağımsızlığına yer vermeleri, Türkiye`de yargı bağımsızlığının özlenen düzeyde sağlanamadığı gerçeğini yansıtmıştır" dedi.
 
Genel seçimlere katılan tüm siyasi partilerin seçim beyannamelerinde yargı bağımsızlığına yer verdiğine işaret eden Eminağaoğlu, "Bu tablo Türkiye`de yargı bağımsızlığının özlenen düzeyde sağlanamadığı gerçeğini yansıttığını" savundu.
 
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da törende konuşacak. Yargıtay Başkanı Arslan ve beraberindekiler, öğleden sonra Anıtkabir`i ziyaret edecek.
 
Anıtkabir ziyaretinin ardından Yargıtay`da düzenlenecek ayrı bir törenle yıl içinde emekli olan Yargıtay mensuplarına onur belgesi ve plaket verilecek.
 
Yargıtay Başkanı Osman Arslan, akşam da Devlet Konukevi`nde resepsiyon verecek.
 
Yargıtay resepsiyonuna eşli davet
 
Bu arada Yargıtay Başkanı Osman Arslan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ü adli yıl açılış törenine şahsen, resepsiyona ise eşli çağırdı.
 
Gül resepsiyona eşiyle birlikte giderse Hayrünnisa Gül, ilk kez cumhurbaşkanı eşi sıfatı ile  resmi bir davete katılmış olacak.
 
Yargıtay bundan önceki yıllarda da açılış törenlerine eşsiz, resepsiyona ise eşli davetiye gönderiyordu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.