Türkiye`de kırılganlık artıyor mu?

05.09.2007 - 10:59 | Son Güncelleme :

Standart & Poor`un Doğu Avrupa`dan Orta Doğu ve Afrika`ya uzanan bölgeleri kapsayan araştırması piyasalarla ilgili ilginç bir sonucu ortaya koydu

Standart & Poor`un Doğu Avrupa`dan Orta Doğu ve Afrika`ya uzanan bölgeleri kapsayan araştırması piyasalarla ilgili ilginç bir sonucu ortaya koydu. Eğer global risk iştahsızlığı ve yoğun likidite  hali devam ederse Türkiye, Bulgarisan, Letonya ve İzlanda en çok zarara uğrayan ülkeler olacak.

Marketwatch; Polya Lesova
Derleyen; Tolga Kamiloğlu


Son haftalarda, Amerika`da derinleşen subprime mortgage piyasasındaki sorunlar, global kredi ve hisse piyasalarında kargaşaya neden oldu ve yatırımcıları riskli varlıklardan bir süre de olsa uzaklaştırdı.Tabi ki Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardaki yatırımcılar da bu durumdan nasibini aldı...

S&P`nin sözde likidite bazlı endeksi, gelişen piyasalarda negatif koşullara karşı oluşan hassasiyeti ve kırılganlığı mercek altına alıyor. S&P`nin pazartesi günü açıkladığı rapora göre gelişen piyasalar içinde en kırılgan ve global akımdaki rüzgardan en fazla nem kapan beş ülke; Letonya, İzlanda, Bulgaristan, Türkiye ve Romanya oldu.

Diğer taraftan, bu fırtınadan en az zarar gören dört ülke de, Rusya, Mısır, Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti olarak sahnede yerini aldı. Bu dört ülkeyi de Güney Afrika, Macaristan, Polonya, Slovakya, Lübnan ve Litvanya takip etti.

S&P Kredi analisti Moritz Kraemer: `Son 24 aylık sürede çetin geçen mali hareketlenmelerin ardından faiz oranlarını aşağı çektiklerini ve kredi değerlerindeki manzarayı düzeltmek için çok çaba harcadıklarını söyledi.

S&P`nin likiditeye göre ayarlanmış endeksinde yer alan en kırılganlar kategorisine dahil olan ülkeler, son aylarda en olumsuz ve düşük oranlara sahip ülkeler olarak karşımıza çıkmakta. Fakat bir ülkenin kırılganlar grubunda yer alması, sürekli olarak negatif sonuçlar ortaya koyar anlamına gelmiyor.

`Aslında herşey o ülkedeki yasaların ve otoriteler tarafından uygulanan politikanın tepkisine bağlı` diyor Moritz Kraemer.

`Örneğin S&P`nin oranları bildirmesiyle birlikte piyasalardaki hassasiyet ve kırılganlık konusunda Türkiye`nin yüksek ortalamalarda seyrettiğini gördük. S&P`nin açıkladığı oranlar sonucunda da, hükümetin uyguladığı politikaların, Türkiye`deki refinansman risklerini hafifleteceği beklentilerini haklı çıkaracağını ümit ediyoruz.` diye de ekliyor... 

Haberin Devamı








 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.