Uzanlar`ın bankasına ‘paramı ver’ davası

03.07.2003 - 11:07 | Son Güncelleme :

Sahip oldukları ÇEAŞ ve Kepez Elektrik`e el konulan Uzan Grubu`na ait İmar Bankası icralık oldu. Zaman Gazetesi`nin haberine göre Adana`da İmar Bankası`na yatırdığı mevduatı vadesi dolduğu halde çekemeyen bir mudi banka aleyhine icra takibi başlattı.

ENERJİ Bakanlığı`nın el koyması ile Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ile Kepez Elektrik`i kaybeden, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararıyla Petkim`i almak üzere olan Uzan Grubu`nun mali kuruluşlarından İmar Bankası, mevduat ödemelerini durdurunca icralık oldu.

ÇEAŞ ve Kepez Elektrik ellerinden çıktıktan sonra Uzan Grubu`nun bankası olan İmar Bankası, yer yer bazı mevduat sahiplerinin taleplerini zamanında karşılamadı. Benzeri bir durumdan sonra Adana`da bir İmar Bankası müşterisi vadesi dolan parası ödenmeyince, bankayı icraya verdi. Parasını çekmek isteyen Mustafa Yılmaz`a İmar Bankası yetkilileri, ‘hesabın vadesini uzatma’ teklifinde bulundu. Söz konusu teklifi kabul etmek istemeyen mevduat sahibi Mustafa Yılmaz, İmar Bankası`ndan parasını çekme talebinde ısrarcı davrandı.

Buna rağmen, parasını alamayan Yılmaz, aleyhine bir durum oluşmaması için avukatı aracılığıyla İmar Bankası aleyhine icra takibi başlattı. İşadamı Yılmaz`ın avukatı Yusuf Özer, 7 gün içinde ödeme yapılmazsa haciz uygulanacağını söyledi.

Zaman Gazetesi`nde yer alan habere göre, Mustafa Yılmaz, Uzan Grubu`na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik`e el konulmasının ardından İmar Bankası Adana Şubesi`ndeki hesabında bulunan ve 25 Haziran 2003`te vadesi dolan 194 milyar lirayı çekmek istedi.

İmar Bankası yetkilileri ise, ‘faiz hakkının korunarak hesabın vadelendirilmesi’ni teklif etti. Bunun üzerine Yılmaz, avukatı aracılığıyla noterden ihtarname çekti. Daha sonra da parayı ödemediği belirlenen banka hakkında, Adana 3`üncü İcra Müdürlüğü`nce icra takibi başlatıldı.

Adana Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi Yücel Özelçi, İmar Bankası Adana Şubesi`ne giderek, tespit yaptı. Mevduat sahibi Yılmaz`ın avukatı Yusuf Özer, şunları kaydetti: ‘‘Müvekkilim vadesi dolduğunda parasını çekmek isteyince banka yetkilileri, hükümetin ÇEAŞ ve Kepez`e el koymasından dolayı nakit krizine girdiklerini belirterek, faiz hakkı saklı kalarak parayı 2-3 hafta sonra faiziyle birlikte vermeyi teklif ediyor. Müvekkilim de bu teklifi kabul etmeyerek bize geliyor. Yasal işlemlere başlamadan önce banka müdürüyle şahsen görüştüm. Müdür, bankalarına para akışı olmadığı için şu an ödeme yapamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine noterden ihtar çektik. Paramızın, derhal ödenmesini, ödenmezse yasal yollara gideceğimizi belirttik. Adana 3`ünçü İcra Müdürlüğü`nde icra takibi başlattık ve müvekkilimin banka hesabında para olduğu ve ödenmediğinin tespiti için Adana 4`üncü Hukuk Mahkemesi kanalıyla tespit yaptık. 7 gün içinde ödeme yapılmazsa haciz işlemi başlatılacak.’’

PARASI BURADA

İmar Bankası Adana Şube Müdürü Hasan Kart ise, hakimin tespitinde tutanaklara geçen ifadesinde, ‘‘Mudinin hesabında parası vardır. 25 Haziran 2003 tarihinde vadesi dolunca mudi ile görüştük, kırık vade olarak tabir ettiğimiz vade olayını gerçekleştirdik. Kendinin de rızasıyla parasını vadelendirdik. Vadesi geldiğinde parasını ödeyeceğiz. Fakat mudi avukatı aracılığıyla icra takibi başlattı’’ dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.