İmar Bankası`na yeni yönetim

03.07.2003 - 11:06 | Son Güncelleme :

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, İmar Bankası yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesi nedeniyle oluşan yönetim zafiyetinin giderilmesi için yeni atamalar yaptı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`ndan (BDDK) yapılan açıklamada, İmar Bankası`nın Z. Cumhur Doğan`ın dışındaki yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesi nedeniyle oluşan yönetim zaafiyetinin giderilmesine teminen, Kurumun 02.07.2003 ve 1078 sayılı kararı ile söz konusu Banka Yönetim Kurulu Başkanlığı`na Çelik Göz`ün getirilmesine karar verildiği bildirildi. Cumhur Doğan, daha önce banka yönetiminde BDDK`yı temsil ediyordu.

Yönetim Kurulu üyeliklerine ise ``İsmet Tuğul, Kaya Zatitürk ve Ahmet Özer``in atanmasına ve halen yönetim kurulu üyeliği görevini yürüten Z. Cumhur Doğan`ın aynı zamanda Genel Müdürlük görevini yürütmesine, Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin bir numaralı fıkrası uyarınca karar verildiği kaydedildi.

İmar Bankası`nın istifa edenyönetim kurulu şu isimlerden oluşuyordu: Kemal Uzan Yönetim Kurulu Başkanı-Murahhas Üye, Yavuz Uzan Yönetim Kurulu Başkan V.Murahhas Üye, Erol Hürbaş Yönetim Kurulu Üyesi, Hilmi Başaran Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Müdür, Yaşar Avni Güral Yönetim Kurulu Üyesi, Gürol Demirkol Yönetim Kurulu Üyesi, Birol Çilingir Yönetim Kurulu Üyesi

ATAMALARA GEREKÇE OLUŞTURAN 14. MADDESİNİN 1. FIKRASI

BDDK`nın, İmar bankası yönetimine yaptığı atamalara gerekçe oluşturan Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin1. fıkrası, aykırı işlemlerin tespiti halinde önce bankanın uyarılması, bunun devamı durumunda yönetime atamalar dahil, bir takım önlemleri içeriyor.

Bankalar Kanunu`nun ``Denetlemeler sonucunda alınacak tedbirler`` başlıklı 14. maddesinin 1. fıkrasına göre, denetlemeler sonucunda bu Kanuna ve bu Kanuna dayanılarak alınan kararlara ve yapılan düzenlemelere, bankacılık ilke ve teamüllerine aykırı ve bankanın eminbir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikte işlemlerin tespit olunması halinde Kurum (BDDK), sorumluları hakkında yapılacak cezai işlem saklı olmak üzere, vereceği süreler içinde söz konusu işlemlerin düzeltilmesi ve tekrarına meydan verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda ilgili bankayı uyarıyor.

Banka, verilen süreler içinde Kurumca istenen tedbirleri almak ve aldığı tedbirleri Kuruma bildirmek zorunda.

İstenen tedbirlerin alınmaması veya bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikteki işlemlerin tekerrürü halinde Kurul, işlemlerin mahiyet ve önemine göre;

a) Yönetim kurulu üyelerinin tamamını veya bir kısmını görevden alarak veya üye sayısını artırarak bu kurula üye atamak,

b) Bankanın faaliyetlerini, faaliyet türleri itibariyle tüm teşkilatını veya gerekli görülecek şubelerini veya muhabirlerle ilişkilerini kapsayacak şekilde kısıtlamak,

c) Bankanın mevduat sigortası primlerini yükseltmek veya kabul ettiği mevduatı yüzde yüz oranına kadar karşılığa tabi tutmak da dahil olmak üzere,

bankanın emin şekilde çalışmasına ve mevduat sahiplerinin korunmasına yönelik, her türlü tedbiri almaya ve uygulamaya yetkili kılınıyor.

Bu maddeye göre Bankalara atanacak yönetim kurulu üyelerinin ücretleri, Kurulca tespit olunup ve Fon`dan karşılanıyor.

İMAR BANKASI

Yönetimine BDDK tarafından atamalar yapılan İmar Bankası, Uzan ailesine ait bulunuyor. 1928 yılında kurulan ve ``dövize yüksek faiz`` reklamlarıyla tanınan İmar Bankası`nın 169 şubesi bulunuyor.

Yurt dışında şubesi olmayan bankanın genel merkezi İstanbul Mecidiyeköy`de yer alıyor. Merkez Bankası verilerine göre, Kasım 2002 itibariyle İmar Bankası`nın 140 trilyon lira ödenmiş sermayesi bulunuyor.

BANKANIN BİRİKMİŞ ZARARI 108 TRİLYON

Uzanların yönetiminden istifa ettiği İmar Bankasının, bu yıl mart ayı sonu itibariyle birikmiş zararlarının toplamının 108 trilyon lira olduğu bildirildi. Bankanın nakit kredilerinin yüzde 85.7`sini, gayri nakdi kredilerinin ise yüzde 67.9`unu grup şirketlerine kullandırdığı belirlendi.

İmar Bankasının, Mart 2003 sonu itibariyle konsolide edilmemiş mali tablolarına göre 2002 yılında 104 trilyon 479 milyar lira zarar eden banka, bu yılın ilk üç aylık dönemini ise 3 trilyon 948 milyar lira zararla kapattı. Bankanınmart sonu itibariyle toplam aktifleri 1 katrilyon 126.2 trilyon lira düzeyinde bulunuyor. Banka 2002 sonu itibariyle aktif büyüklük açısından 23`üncü sırada bulunuyor. İmar Bankasının ödenmiş sermayesi 245 trilyon lira özkaynakları ise 171.4 trilyon lira olarak hesaplandı. Bankanın hisselerinin yüzde 34`ü Kemal Uzan`a, yüzde 18`i ise Yapı ve Ticaret A.Ş`ye ait bulunuyor.

Bankanın diğer ortaklarının payı ise yüzde 10`dan aşağı oranlarda seyrediyor. Bankanın sermaye yeterlilik rasyosu ise Mart sonu itibariyle yüzde 14.45 düzeyinde bulunuyordu.

Bankanın mart sonu itibariyle toplam mevduatı ise 374.9 trilyon liralık bölümü Türk lirası, 537.1 trilyon lirası da döviz olmak üzere toplam 912 trilyon lira düzeyinde bulunuyordu. Risk grubuna ait mevduatların bankanın toplam mevduatı içerisindeki payı ise yüzde 0.3 düzeyinde kaldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.