Türkiye Malezya olmaz

28.09.2007 - 09:31 | Son Güncelleme :

ABD Dış İlişkiler Konseyi`nde konuşan Başbakan Erdoğan ``Türkiye Malezya ya da İran olmaz`` dedi

ABD Dış İlişkiler Konseyi`nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ``ılımlı İslam`` tartışmalarını değerlendirdi ve ``Türkiye Malezya ya da İran olmaz`` dedi. Erdoğan Amerikan askerlerinin Irak`tan çekilmesinde, Türkiye`nin `olumlu bir tavır` sergileyeceğini belirtti.

CNNTURK

Malezya tartışmaları:


Başbakan Erdoğan, Bir zamanlar `Türkiye İran olacak` dediler, bir zamanlar Türkiye, İran olacak diyenler, Türkiye`nin, İran olmadığını<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdogan848.jpg" align="right" vspace="5">görünce, şimdi `Ne yaparız da AK Parti`yi zayıf düşürürüz?` demeye başladılar. Şimdi de `Türkiye, Malezya olacak` demeye başladılar dedi.
 
Erdoğan, Ve burada gerekçeleri şu; `Ilımlı İslam`, bakın bir defa biz bunu çok açık söylüyoruz, ılımlı İslam olmaz İslam olur, İslamın ılımlısı ılımsızı yoktur, sadece İslam vardır diye konuştu.
 
Laiklik konusunda herhangi bir endişeleri olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, 1982 Anayasası`nın gerekçesinde laikliğin tanımı ne ise bu tanımı aynen biz neredeyse bu Anayasa`nın içine koymayı arzu ediyoruz. Bu tartışmaya da açtık. Bunları tartışacağız, müzakere edeceğiz. En ideali neyse onu yapmaya çalışıyoruz. Yani burada ortak bir akıl oluşturmanın gayreti içindeyiz. Ama maalesef felaket tellalları çok şeklinde konuştu.
 
Başbakan, Burada bir siyasetçi, dininin, inanıcının gereği olarak kiliseye gidebilir, yani niye kiliseye gidiyor diye kimse söylemiyor. Şimdi Türkiye`de de bir siyasetçi eşi inanıcının gereği olarak başını örtüyorsa, inancının gereği olarak eşinin başını örtmesinden dolayı veya inancının gereğini yerine getirmesinden dolayı kimsenin rahatsız olmaması lazım. Ama maalesef bunlar tartışılır konular olarak bizim ülkemizde hala mevcut ifadesini kullandı.
 
Holbrooke`un açıklamaları:

Başbakan, toplantının açılışını yapan ve oturumu yöneten eski ABD Dışişleri Müsteşarı Richard Holbrooke`u göstererek, Bakın son zamanlarda bir durum söz konusu, sayın Holbrooke da bu işin içinde, nediro? Türkiye Malezya mı olacak? Öyle mi? diye sorması üzerine, salondan gülüşmeler duyuldu.
 
Erdoğan, Şimdi istedikleri yere konuyu çekmek istiyorlar. Aslında bu yazıları yazanlar maalesef Malezya`yı da tanımıyorlar. Ben Malezya`nın avukatı olarak konuşmuyorum ama Malezya`yı biraz biliyorum. Ve öyle uç örnekler veriyorlar ki, bu uç örneklere baktığınız zaman sanki gazetelerden çıkan resimlerden başka Malezya`da hiç bir yaşam tarzı yok. İçinizde Malezya`yı gidip görenleriniz vardır, gayet de iyi bilirler ve bu noktada doğrusu ben o resimleri gördükçe gözlerime inanamıyorum, şaşırıyorum dedi.
 
Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
 
Aynen Türkiye`de ne yaptılar... Bir zamanlar Türkiye, `İran olacak` dediler. Bir zamanlar Türkiye, İran olacak diyenler,Türkiye`nin, İran olmadığını görünce, şimdi `Ne yaparız da AK Parti`yi zayıf düşürürüz?` demeye başladılar. Şimdi de `Türkiye, Malezya olacak` demeye başladılar. Ve burada gerekçeleri şu, `Ilımlı İslam`, bakın bir defa biz bunu çok açık söylüyoruz, ılımlı İslam olmaz, İslam olur,İslamın ılımlısı ılımsızı yoktur, sadece İslam vardır. Dini yaşamakisteyen, dinini yaşar. Kaldı ki, bizim dinimizde zorlama yoktur. Siz inancınızı yaşarsınız yaşamazsınız, yaşayan yaşamayana, yaşamayan yaşayana burada müdahale edemez, etmemelidir, saygı duymalıdır. Bizim de devlet olarak görevimiz bunları güvence altına almaktır.
 
PKK terörü:

Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak kaynaklı PKK terörü konusunda ise Terör örgütünün saldırıları sonucunda dökülen kan, her geçen gün toplumumuzdaki kitlesel travmayı derinleştirmekte, Türk halkının sabrını daha da zorlamakta, siyasi iktidarın seçeneklerini de azaltmaktadır dedi.
 
Terör belasının sadece tezahürünün değil, kaynaklarının da kurutulması gerektiğine inandıklarını belirten Başbakan Erdoğan, bunu tek başına hiçbir ülkenin yerine getiremeyeceğini ifade etti.
 
Pentagon`dan korunaklı yer yoktu
 
Teröre karşı mücadelenin ancak birlikte verilebileceğine işaret eden Erdoğan, Herhalde dünyada Pentagon`dan daha korunaklı bir yer yoktu. Ama gördüğünüz gibi, terör belası Pentagon`u da vurmuştur. Bu konuda 11 Eylül`den sonraki gelişmelere baktığımızda, terörün ne denli önemli olduğunu ve buna karşı nasıl ortak bir mücadele vermemiz gerektiği ortadadır diye konuştu.
 
Erdoğan, Türkiye`nin terörle mücadele kapsamında Afganistan`da oluşturulan NATO kuvvetlerinde iki defa yönetimi aldığını ve üçüncü defa almaya hazırlandığını belirterek, Bütün bunların sebebi bir, işin terörle mücadelede ortak boyutudur. İki, işin insani boyutudur. Bunları yapmak zorundayız. Terörün dini yoktur, milleti yoktur, vatanı yoktur. Senin teröristin kötü, benim teröristim iyi anlayışıyla bu işi çözemeyiz. Teröristin hepsi kötüdür, hepsi lanetlenmelidir ve hepsine karşı da ortak tavır almak durumundayız” dedi.
 
Başbakan “Tabii, bu noktada bizim de başımızda olan bölücü terör örgütünün Irak`ın kuzeyinde devam eden varlığı ve ülkemize yönelik olarak sürdürmüş olduğu saldırıların Türkiye için ciddi bir rahatsızlık ifade ettiğini burada ortaya koymam gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“Hiçbir ülke sınırının hemen yanı başında güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü hedef alan bir terör örgütüne göz yumamaz” diyen Başbakan Erdoğan “Burada beklentilerimiz açıktır. Irak makamları ve ABD`nin PKK ile mücadelede açıklamaların ötesinde, süratle somut adımlar atması lazım. Ama ne yazık ki şu ana kadar somut bir adım görmedik” diye konuştu.
 
Erdoğan “Terör örgütünün bu saldırıları sonucunda dökülen kan her geçen gün toplumumuzdaki kitlesel travmayı derinleştirmekte, Türk halkının sabrını daha da zorlamakta, siyasi iktidarın seçeneklerini de azaltmaktadır” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.