Bankacıların maaşlarını açıklayabiliriz

28.09.2007 - 09:20 | Son Güncelleme :

Amerika’da halka açık bankaların yöneticilerinin ücret, bonus ve <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/TevfikBilgin.jpg" align="right" vspace="5">jestiyonlarının internetten duyurulduğuna dikkat çeken BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye’de de bunu yapabileceklerini söyledi.

HÜRRİYET

Bilgin, böylece bankalarla işyapanların, bu ücretlere bakarak bankalara ilişkin bazı sonuçlar elde edebileceğini söyledi.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankacıların maaşlarını açıklayabileceklerini söylerken, Bankalarla iş yapan milyonlarca insan belki de bu ücretlere bakarak bankalara ilişkin sonuçlara gidebilir dedi. Bilgin, bu uygulamaya halka açık bankalardan başlanabileceğini belirtti.

RAPORLARDA YAYINLANABİLİR

Türkiye’de yeni yayına başlayan Fortune Dergisi’ne verdiği röportajda sektörle ilgili değerlendirmeler yapan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, maaşlardan transferlere kadar pek çok konuya değindi. Amerika’da halka açık bankaların yöneticilerinin ücret, bonus ve jestiyonlarının internetten duyurulduğuna dikkat çeken Bilgin, Geçmişteki örnekler de göstermiştir ki, yüksek ücret daha agresif olmayı beraberinde getirebilmektedir. Bankalarla iş yapan milyonlarca insan belki de bu ücretlere bakarak bankalara ilişkin sonuçlara gidebilir. Biz de bu uygulamaya halka açık bankalardan başlayabiliriz. Ücretleri bağımsız denetim raporlarında yayınlayabiliriz dedi. Bu arada sektörde son dönemde yaşanan transferlere dikkat çeken Bilgin, Bir çalışan diğer bankaya giderken müşterisini de, banka sırlarını da beraberinde götürebiliyor. Bankalarımızın kendi aralarında bu sorunu çözmesi lazım diye konuştu.

REYTİNGLERİN AÇIKLANMASI DOĞRU

Ne zaman olur bilmiyorum ama reytinglerin açıklanmasını doğru buluyorum diyen Bilgin, bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi: Reytinglere göre bankalarımızın yükümlülüklerinin farklılaştırılması gerikiyor. Bankalara 5 puan üzerinden not veriyoruz. Bir ’çok iyi’, iki ’iyi’ diye devam eden puanlamalar oluyor. Örneğin 2 puan alan bankalarımızla 4 puan alan arasında farklar yaratıp, reytingi yüksek bankaya ödüller vermeyi düşünüyoruz. Reytinglerin açıklanması en büyük ödüldür ama örneğin Merkez Bankası yükümlülükleri 2 puan alan bir banka için, düşürülebilir. Sigorta primleri daha da düşürülebilir. Tabii bu konu TMSF’nin takdirindedir. Bugün için reytinglerin açıklanması için şartlar uygun değil. 2001’de bankaların üzerinden dozer geçmişken biraz zamana ihtiyacımız var. Reytinglerin açıklanması zaten devrim olur. İdari para cezaların da açıklanması gerektiğini savunan Bilgin, Zaten bu konuyu ara sıra kurulda da değerlendiriyoruz. Cezaların açıklanmasını yakın zamanda hayata geçiririz diye konuştu.

SAYEMİZDE BANKALAR PRİM YAPTI

Bilgin, Bazıları yeni banka lisansı vermediğimiz için bizi eleştiriyor ama bence stratejimiz doğrudur derken, Bu strateji sayesinde arz-talep kuralı çerçevesinde, bankalar yüzde 30 primle satılıyor dedi. İleride hiç lisan vermeyecek misiniz sorusuna, Eğer ülke ihtiyaç duyuyorsa, kaldırılabilecek durumdaysa ince eleyip sık dokuyarak yeni lisans veririz diyen Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: Ama benim şahsi düşüncem, Halk Bankası ve bazı bankaların durumu dikkate alınarak bu meseleye dair söz söylemek lazım. Yeni kuruluş ya da dönüşüm lisansı verildiğinde de belli koşullar getirilmesi lazım.

Portakal yetişen her ülkede insanlar parayı bankada değil, elde seviyor

MEVDUATIN yüzde 90’ının 1 ile 3 ay vede arası değişmesini değerlendiren Tevfik Bilgin, Aslında Akdeniz ülkelerinin genelinde mevduat vadeleri kısadır. Bu durum belki insanların kültür ve değer algılamasıyla ilgili. Portakal yetişen hemen her ülkede insanlar parayı bankada değim, elde görmeyi seviyor. İnsanlar bankadaki parayı üç ayda bir şöyle bir görüp yeniden bankaya yatırıyor diye konuştu. Bankaların bugün 5 yıl veya daha üstü vadeleri ya roll edilen (hesabın yenilenmesi) mevduatı parçalayarak ya da dışarıdan temin ettikleri kaynakla finanse ettiklerine dikkat çeken Bilgin, şöyle konuştu: Bankalarımız seküritizasyon ve sendikasyon yoluyla dışarıdan oldukça başarılı biçemde yan uygun vade ve neredeyse baz puanlara yaklaşan faizlerle borçlanıyorlar. Borç vadeleri ortalama 4 yıl. Yani durum oldukça sağlıklı görünüyor ve eleştirmemek lazım. Mevduatın vadesini uzatamıyorsanız, BDDK elinde sopayla beklerken başka ne yapacaksınız?

Bazı reyting şirketlerinin itibarı kumarhane kralından bile düşük

ULUSLARARASI piyasalarda yaşanan ABD merkezli dalgalanmayı, trend değişikliği olarak tanımlamayı tercin eden Tevfik Bilgin, şu değerlendirmeyi yaptı: Bence bankaclık hedge fonlarla değil hadge ürünlerle gelişmeyi öğrenmeli. Hedge fonların yaptığı, alarak satarak 1 liralık üründen 10 liralık malzeme çıkarmak. Bunu da çarpan etkisiyle üretiyorlar. Mesela 100 liralık mentul kıymeti paketleyerek satıyorsunuz. Alanlar bunu başkalarına satıyor. Alım satımlarla reel olarak 100 liralık mal 1000 liralık değere ulaşıyor. Türkiye’de henüz ikincil piyasalar yok ama süreç kapitalist düzende reel sektörle finansın koptuğu ana işaret ediyor. Maalesef bu hedge fonlar ya da çok hızlı hareket eden fonlar ya da çok hızlı hareket eden fonlar, bizim bankacılık sektöründe üzerine titrediğimiz belli ilkelere uygun davranmıyor. Ve gerçek riskleri gizledikleri de ortaya çıktı. Amerika’da anlı şanlı pek çok reyting şirketinin itibarı kumarhaneler kralı Cesarts’dan daha düşük. Eğer FED (Amerikan Merkez Bankası) Başkanı konuşuyorsa ben durumun vehametini düşünürüm. Bu durum trend değişikliğini gösteriyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.