Türkiye AK denetiminden çıkıyor

03.03.2004 - 15:28 | Son Güncelleme :

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu, Türkiye üzerindeki denetim sürecinin kaldırılmasını kararlaştırdı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu, Türkiye üzerindeki denetim sürecinin kaldırılmasını kararlaştırdı.

Denetim Komisyonu`nun bugün yapılan toplantısında, Türkiye raportörlerinin hazırladığı raporlar ve buna bağlı tavsiye karar tasarısı tartışılarak oylandı.

Toplantıda kabul edilen rapor, AKPM`nin nisan ayında yapılacak genel kurul toplantılarında bir kez daha tartışılarak oylanacak.

Denetim süreci, genelde Avrupa Konseyi`ne yeni üye olan ülkeler için uygulanıyor ve be bu ülkelerin üyelik öncesi taahhütlerini yerine getirip getirmediğini izliyor.

Avrupa Konseyi`nin kurucu üyesi Türkiye`de demokratikleşme alanında sorunlar bulunduğu ve insan hakları ihlallerinin devam ettiği gerekçesiyle Türkiye aleyhinde bu sürecin 1996 yılında başlatılması Ankara`nın sert tepkisine yol açmıştı.

REFORMLARA ÖVGÜ
AKPM raporunda, son üç yıl içinde Türkiye`nin insan hakları ve demokrasi alanında önemli reformlar yaptığı belirtilerek, denetim sürecinin artık kaldırılması isteniyor.

Türkiye`nin sürdürdüğü reform çalışmalarına destek vermesi istenilen raporda, özellikle polis ve yargıçların eğitimiyle cezaevlerinin reformdan geçirilmesi konusunda bu yardımın gerçekleşebileceği bildiriliyor.

Raporda, yapılacak yeni yasal düzenlemeler konusunda da Avrupa Konseyi`nin uzmanlarını görevlendirerek Türkiye`ye yardımcı olabileceği belirtiliyor.

AKPM raporunda ayrıca, Avrupa Konseyi`ne yeni üye olan ülkelerdeki anayasal düzenlemelere yardımı olan ``Venedik Komisyonu``nun Türkiye`ye de yardımcı olması isteniyor.

Türkiye`de 1982 anayasasına eleştirilerde bulunulan raporda, Venedik Komisyonu ile bu anayasada önemli reformlar yapılması çağrısında bulunuluyor. Türkiye`deki seçim sistemine eleştiriler getirilen raporda, yüzde 10`luk barajın düşürülmesi isteniyor.

Raporda, askerlik sisteminde,``vicdani ret`` veya ``alternatif hizmet`` seçeneğinin getirilmesi isteniyor.

AKPM raporunda, sendikalar, siyasi partiler, örgütlenme hakkı, yerel yönetimler konusunda gerekli reformların yapılması isteniyor.

Türkiye ile ilgili denetim sürecinin kaldırılması istenen raporda, bundan sonra artık ``post monitoring`` sürecine geçilmesi isteniyor. Bu süreçte, söz konusu ülkeyle ilgili raporlar yazılmasına ve konunun genel kurul oturumunda ele alınmasına gerek görülmüyor.

AB SÜRECİNDE ÖNEMLİ
Türkiye üzerindeki izleme sürecinin kaldırılması, Ankara`nın AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlaması açısından da önem taşıyor.

AB yetkilileri, Avrupa Konseyi`nin izleme sürecinde olan bir ülkeyle tam üyelik müzakerelerine başlamasının zorluğuna dikkati çekiyorlar.

ANKARA KARARDAN MEMNUN
Ankara, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu`nun Türkiye üzerindeki denetim sürecini kaldırmasından memnuniyet duyuyor.

A.A muhabirine bilgi veren diplomatik kaynaklar, Türkiye`nin beklentisinin de aynı yönde olduğunu, bu beklentinin çeşitli platformlarda dile getirildiğini belirttiler.

Kaynaklar, nisan ayında Genel Kurul`da yapılacak oylamada da aynı yönde karar çıkmasını arzu ettiklerini kaydettiler.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.