Tofaş Türkiye rekoru kırmaya hazırlanıyor

20.02.2008 - 09:42 | Son Güncelleme :

Geçen yıl üretimine Linea ve Mini Cargo projelerini de dahil ederek 1993`te elde ettiği 200 binlik rekoru geçmeyi başaran Tofaş, gelecek yıl 400 bin adetlik üretime ulaşmayı ve Türkiye`de bir otomobil firmasının yapmadığı üretim rekorlarına imza atmaya hazırlanıyor.
Tofaş CEO`su Ali Pandır, dünya otomotiv sektöründe çok sık rastlanmayan bir başarıyla geçen yıl iki modeli birden, aynı anda üretime alıp, pazara sunduklarını belirterek, bu başarılarını daha ileriye taşıma çabasında olduklarını söyledi. Fiat`ın tüm dünyada geçen yıl 2 milyon civarında araç ürettiğini, Tofaş`ın tek başına bu rakamın yüzde 20`sini ürettiğine dikkat çeken Pandır, böylelikle Fiat`ın dünya çapındaki üslerinden biri haline gelme hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini bildirdi.


Otosan`ı geçemeyiz

Bursa`daki fabrikanın geçen yıl kendi üretim rekorunu kırarak 215 bin araç ürettiğini, bu yıl da yüzde 65`lik artışla yaklaşık 350-360 bin adet üretmeyi hedeflediklerini söyleyen Pandır, Fabrikamız, Mini Cargo üretimine başladığından bu yana üretimini sürekli artırıyor. Geçen iki haftada üretim günde 1.000 adedi geçti. 1.500 adede doğru yol alıyoruz dedi.
Mini Cargo projesinin yeni versiyonlarıyla birlikte üretimin artmaya devam edeceğini söyleyen Pandır, bunun ihracatta da kendisini göstereceğini belirtti.
Geçen yıl üretimlerinin büyük bir bölümünü ihraç ederek, 146 bin adetle rekorkırdıklarını hatırlatan Tofaş CEO`su Ali Pandır, bu yıl ihracatta da adetsel açıdan birinci olabileceklerini ifade etti.
Pandır, ihracat geliri açısından Ford Otosan`ın ilk sırada yer aldığının hatırlatılması ve bu miktarı geçip geçemeyeceklerinin sorulması üzerine de İhracat geliri açısından geçebileceğimizi pek sanmıyorum. Ancak adetler açısından bu olabilir yanıtını verdi.
Önce Doblo, ardından da Mini Cargo projesiyle Ar-Ge yetkinliklerini ispatladıkları belirten Ali Pandır, yeni gelecek 263 projesiyle birlikte de bunu daha da ileri götürmeyi amaçladıklarını söyledi.


Doblo hız kesmiyor

Dünya çapında bir Ar-Ge merkezi olma yolunda ilerlediklerini, cirolarının yüzde 5`ine yakınını ayırarak ciddi bir yatırım gerçekleştirdiklerini bildiren Pandır, Ar-Ge`ye bu yıl 230 milyon YTL harcayacaklarını, 300 olan personel sayısını da ikiye katlayacaklarını ekledi.
Pandır, 2008`de kendilerine dört öncelik belirlediklerini, bunların arasında büyümeye devam etmek ve kalitede mükemmelleşmeyi daha da ileri bir aşamaya taşımak gibi hedefler bulunduğunun da altını çizdi.
Mini Cargo projesinin hız kazanmasına ve üretim adetleri artmasına karşın gözbebekleri Doblo`nun hız kesmediğini de anlatan Pandır, İlgi hiç eksilmiyor. Özellikle İtalya ve diğer pazarlardan yüksek siparişler alıyoruz dedi.


Ferrari almak için 16 aydır bekliyorlar

Tofaş bünyesinde Ferrari ve Maserati`nin Türkiye distribütörlüğünü yürüten FerMas, geçtiğimiz yıl her iki markanın satışlarını 57 adede ulaştırdı. Fermas Genel Müdürü Orhan Ülgür, geçen yıl toplam 28 adet Maserati satıldığını, Ferrari satışlarının ise 29 adede ulaştığını belirtti. Bu rakamları 2008`de daha ileri götürmeyi amaçladıklarını söyleyen Ülgür, 599 GTB Fiorano modelinin büyük ilgi gördüğüne dikkat çekti.
599 GTB için ön ödemesini yapmış 7 müşteri olduğunu ve bu müşterilerin araçlarını beklediğini hatırlatan Ülgür, Başka markalara gitmeleri mümkün olabilecekken, Ferrari için beklemeyi göze aldılar. Bu araç için bekleme süreleri 15-16 ayı buluyor dedi.


Lancia Delta gelecek

Alfa Romeo/Lancia Marka Direktörü Altan Aytaç da, 2007`nin Alfa Romeo ve Lancia için başlangıçlar yılı olduğunun altını çizdi.
Lancia markasını Ypsilon modeliyle ve farklı bir pazarlama yöntemiyle Türkiye`de satışa sunduklarını anlatan Aytaç, Alfa Romeo`nun da yeniden yapılanma planlarını uyguladığını söyledi. Alfa`nın 2008`de mevcut modellerle yürüyeceğini söyleyen Aytaç, Lancia`ya yılın ikinci yarısında Delta modelinin katılacağını sözlerine ekledi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.