Halk Bankası, KOBİ`lere Fransa`dan kaynak buldu

20.02.2008 - 09:43 | Son Güncelleme :

Halk Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı`yla 80 milyon euroluk finansman sözleşmesi imzaladı. Kredi protokolü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Fransa Devlet Bakanı Herve Novelli, Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, AFD Türkiye Direktörü Regis Marodon ve AFD Yönetim Kurulu Üyesi Luc Rıgouzzo`nun katılımı ile Halk Bankası Genel Müdürlüğü`nde imzalandı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin, istikrarı sağlayarak, yükselen piyasalar ve bölgesinde önemli, yıldız bir ülke olmaya başladığını ve bu seyrini de devam ettirdiğini söyledi.


`Ciddiye alınıyoruz`

Bu proje Türk banka sektörünün, uluslararası finans sektörü bakımından ciddiye alındığı, iyi bir ortak olarak göründüğünü gösteriyor diyen Ekren, yapılan protokolün, iki ülkenin ekonomik ilişkilerin kalitesi ve verimliliğinin artırılması konusunda attığı ciddi bir adımı gösterdiğini aktardı. Ekren, KOBİ`lerle ilgili şu bilgileri verdi: 2002`de Türk bankacılık sektöründe toplam KOBİ kredileri 5.1 milyar YTL iken, 2007 sonu itibariyle bu rakam 80.7 milyar YTL oldu. Toplam nakdi krediler içindeki oranı da yüzde 8.3`ten yüzde 28.3`e çıktı.
Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli de projenin, ekonomik açıdan daha az avantajlı bölgelerdeki KOBİ`lere destek verilerek Türkiye`nin dengeli kalkınmasına yardımcı olacağını söyledi. Novelli şöyle devam etti: Projenin yeni dinamiklere ivme vermesi ve tetiklemesini arzu ediyorum. Zaten, ilk sözleşmenin sonuçları da çok teşvik edici. İkili ilişkilerin dinamik ve çeşitliliğinin yeni bir işareti olduğuna inanıyorum.


Yeni bir program

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, yapılan işbirliğiyle, kalkınmada öncelikli iller başta olmak üzere, tüm Türkiye`deki KOBİ`lere yatırım ve işletme kredisi desteğini 2008 yılında da sürdüreceklerini söyledi. Protokoldeki iş ortağının, dünyanın bu konudaki sayılı kuruluşlarından Fransa Kalkınma Ajansı olduğunu sözlerine ekleyen Aydın, finans sistemi derinleştikçe orta ve uzun vadeli kredilerin artacağını, yatırım ortamının olumlu yönde etkileneceğini aktardı.
Yatırım kredilerinin, 2 yılı ana para ödemesiz olarak toplam 6 yıl, işletme kredilerinin 1 yılı ana para ödemesiz toplam 4 yıl vade ile kullandırıldığını ifade eden Aydın, Yeni kredi programında bu vadeleri daha da uzatarak, KOBİ`lere destek olmayı sürdüreceğiz dedi.


`Nabucco karşılıklı not edildi`

Türkiye`de bulunan Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli, dün Enerji Bakanı Güler`i de ziyaret etti. Güler, Nabucco projesinde 6. ortağın belirlendiğini hatırlatarak, Dolayısıyla kararlar verilmiş bulunuyor. Zaten Sayın Bakan da (Novelli) onu o şekilde not ettiklerini söyledi, dolayısıyla karşılıklı not etmiş olduk dedi.
Fransız Bakan Novelli ise Nabucco ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: Gas De France`nin adaylığı Türk makamları tarafından seçilmedi. Bunu tabii ki üzüntüyle karşılıyoruz. Ama bu bir veridir. Üzüldük, çünkü Gas De France gerçekten çok önemli bir şirket. Bu konsorsiyuma katılmasının teknik açıdan, güvenlik açısından çok önemli avantajları olacaktı. Ama seçilmemiş olması bir veridir, bir olgudur, biz de kayda geçtik. Gas De France de aynı şekilde bunu kayda geçti ve adaylığını geri çekti.


Gelişmiş iller dışındaki KOBİ`lere verilecek

Halk Bankası, yapılan bu anlaşmayla bugüne kadar bir kamu bankasına hazine garantisi olmaksızın verilen en uzun vadeli yüksek krediyi temin ettiğini duyurdu. Protokol kapsamında sağlanacak 80 milyon euro`luk fon, Halk Bankası tarafından ilk 4 yılı anapara ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeli olarak temin edilecek, kaynak 7 yıla kadar varan vadeler ile KOBİ`lere orta-uzun vadeli kredi olarak kullandırılacak.
Kredi, anlaşma gereğince gelişmiş iller olarak adlandırılan Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa Tekirdağ ve Kocaeli`nin dışında kalan illerdeki KOBİ`lerin yatırım projeleri ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı için kullanılacak. Ayrıca sosyal sorumluluk kapsamında banka müşterilerine ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlanacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.