Tekstilde son anda uzlaşma

11.09.2007 - 10:34 | Son Güncelleme :

Tekstil ve hazır giyim sektöründe, yaklaşık altı aydır devam eden ve 20 firmada toplam 12 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde greve saatler kala anlaşma sağlandı.
Aralarında Narin Tekstil, Yünsa, Levi`s, Saray Halı, Altınyıldız, Kordsa ve Vakko`nun da bulunduğu 11 firmada dün, dokuz firmada ise 24 Eylül`de greve gitme kararı alınmıştı. Tekstil Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası TEKSİF ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası TÜTSİS yetkilileri, önceki gece İstanbul`da bir araya geldi, yaklaşık 4.5 saat süren görüşme sonucunda anlaşma sağlandı. Buna göre ücretlere ilk altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 5 zam yapılacak. Yeni işe girenlere ikramiye uygulaması da sürecek.
İlk tur görüşmelerde işveren sendikası TÜTSİS, ilk altı ayda sıfır, ikinci altı ay için yüzde 3 zam önermiş, taraflar ücret ve ikramiye maddelerinde uzlaşma sağlayamamıştı. Grevin tekstil sektörüne maliyetinin 3 milyar dolar olacağı hesaplanıyordu.

Altı aydır sürüyordu
Türk-İş`e bağlı TEKSİF ile yaklaşık altı aydır devam etmekte olan 21. dönem grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin anlaşmasıyla sonuçlandığı, iş sözleşmesinin imzalandığı belirtildi.
TÜTSİS`ten yapılan açıklamada, sözleşmenin 1 Nisan 2007 ile 31 Ekim 2009 tarihleri arasında 31 aylık dönemde geçerli olduğu kaydedilerek, sözleşme ile işçilerin 31 Mart 2007 tarihindeki brüt ücretlerine birinci yılın ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 5, ikinci yılın ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4, üçüncü yılın ilk yedi aylık dönemi için yüzde 4 oranında zam yapıldığı açıklandı.
Sosyal yardımlar konusunda da ücret zamları oranında artış yapıldığı aktarılan işveren sendikası TÜTSİS açıklamasında şöyle denildi: Sendikamız, tekstil ve konfeksiyon sektörünün gerek global ekonominin gerekse Türk ekonomisinin içinde bulunduğu güç koşullara rağmen, üzerine düşen sorumluluk ve fedakârlıktan kaçınmaksızın verebileceğinin azamisini vermek suretiyle çalışma barışına devamlılık kazandırmaktan büyük mutluluk duymaktadır. Türk tekstil sektörü için ekonomik güçlükler nedeniyle rekabet şartlarının fevkalade ağırlaştığı bir dönemde, kendileri için yapılan fedakârlığın bilinci içinde olduklarını umduğumuz işçilerimizin de üzerlerine düşen görevleri eksiksiz olarak yerine getireceklerine, üretim ve verimlilikte gösterecekleri artışla işyeri varlığının sürekliliğine katkıda bulunacaklarına inanıyoruz.

4.5 saat sürdü
TEKSİF ile TÜTSİS, dün gece yaklaşık 4.5 saatlik görüşmenin ardından anlaşmaya vardı. Yaklaşık 12 bin tekstil çalışanını ilgilendiren görüşmelerde anlaşma ihtimali zayıf görünüyordu. Yaz ayları boyunca sürdürülen pazarlıklarda sonuç alınamamıştı. İşçi ve işveren sendikalarının tekliflerinde geri adım atmaması ve taviz vermemesi nedeniyle görüşmeler tıkanmıştı. Bunun sonucunda fabrikalarda grev hazırlıkları tamamlanmış, hatta Altınyıldız`da sabah saat 9`da grev başlatılacağı basına duyurulmuştu.
Dün gece işveren tarafı son bir hamle yaptı. TÜTSİS Başkanı Halit Narin, yeni bir teklif için TEKSİF`i çağırdı. Yeni tekliflerle masaya oturan Narin, tekliflerine mesai, hafta sonu tatilleri ve denkleştirme maddelerini de eklemişti. TÜTSİS, ilk altı ay sıfır teklifini yüzde 4 olarak revize etti. Bahariye, Kordsa, Yünsa, Levis, Narin Tekstil, Altınyıldız, Saray Halı ve Vakko`nun da aralarında bulunduğu 11 firmada grev durduruldu.

Narin: Lehimize olmadı
TÜTSİS Başkanı Halit Narin, `TEKSİF`in sektörün problemlerine yaklaşmadığı, işverenin ve ekonominin sıkıntılarına anlayış göstermediği bir sözleşme imzalandığını` savundu. Ben anlaşmadan memnun değilim ifadesini kullanan Narin, İşçilerin lehine olduğuna inanmadığımız, sendika idarecilerinin lehine bir anlaşma yaptık. Bazı sendikacılar için sendikacılığın geliri ve menfaati önde geliyor. Bazı maddeleri müzakere bile etmeden imzaladık. Bu, anlaşmadan ziyade karşılıklı restleşme gibi oldu. Böyle yanlış bir tutum 40 sene sonra ilk defa gösterildi. Zamanın neler gösterdiğine bakacağız diye konuştu.

Irgat: Duygusal yorum
TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat ise, İşveren, yeni işe giren işçilere verilen ikramiyelerin kaldırılmasını istiyordu. İkramiye konusu, bizim olmazsa olmazımızdı. Bu maddede anlaşma sağlayamasaydık, greve çıkmaya kararlıydık dedi. Ücret zamlarının beklentilerini karşıladığını bildiren Irgat, Teşkilatımız, anlaşmayı olumlu karşıladı dedi. Türkiye`de en fazla istihdam yaratan sektörlerin başında tekstilin geldiğini kaydeden Irgat, Artık, sektörümüzün sorunlarının giderilmesi için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Sektörel teşvikin uygulanması gereken ilk sektör bizimki. Yeni hükümetle bu konularda çalışmak istiyoruz dedi. Irgat, TÜTSİS Başkanı Narin`in açıklamalarıyla ilgili olarak da Sayın Narin sanırım duygusal bir konuşma yapmış dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.