TAV Avrupa`da iki tane havalimanı kaptı, Abu Dabi`den de davet aldı

29.02.2008 - 09:35 | Son Güncelleme :

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, en korkulan ay olan `şubatta` Atatürk Havalimanı yolcu sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.8 arttığını belirterek, Atatürk Havalimanı`nda yılın tamamında beklenen 35 milyon uçak yolcusu sayısına ulaşılacağını söyledi. Sani Şener, Demek ki seyahat ediliyor. Çok ciddi ekonomik kriz yaşansa havalimanları direkt olarak etkilenirdi.
Önce bizi vururdu. ABD`de bir resesyon ve Türkiye`de bir kriz yaşanmıyor değil. Fakat bunlar eskisi gibi olmuyor. Eskiden depremler daha çok ev yıkardı. Şimdi o kadar yıkamıyor. Kriz aynı kriz ama etkileri aynı değil dedi. Havalimanı terminallerinin yenilenmesiyle ülkeye giriş kapılarının genişlediğini söyleyen Sani Şener, Bu daha çok insanın gelmesi demek.
Artık dünyada herkes havalimanı seçiyor. Kalitesi yüksek, temiz, `dutyfree`si avantajlı ve bol seçenekli, iyi hizmet sunan terminallerde aktarmalar yapılıyor. Bugün Atatürk Havalimanı böyle bir terminal oldu diye konuştu.

`Rüzgâr doğru yerden`
1997`de bu işe girdiğimizde 10 yılda 10 havalimanı hedefi koyduklarını belirten Sani Şener, 2008`de sekiz havalimanına ulaştık. Bu yıl iki havalimanını da portföyümüze katarak hedefe ulaşacağız. Bu çok önemli 2017`de tüm havalimanlarımızda toplam ortalama 100 milyon yolcu sayısına ulaşacağız. Şu anda organik büyüyerek 2017`de 65 milyonu zaten buluruz. Demek ki 35 milyon yolcu getiren ingorganik büyümeyle bu rakama ulaşacağız.
Çek Cumhuriyeti`nin birasıyla ünlü Pilsen şehrinin havalimanını ve Almanya`nın Lahr Havalimanı`nın yapımı ve işletmesini devralıyoruz. Bu iki havalimanı da ortağımız Bab Cock and Brown`a ait. Havalimanlarına da yüzde 50 ortak olup, yapıp işleteceğiz.
Bunun dışında Birleşik Arap Emirlikleri`nin başkenti Abu Dabi Havalimanı ihalesine davet aldık. Abu Dabi`ye dört-beş firma davet edildi. Zaten bizim girdiğimiz tüm ihalelerde bu hep böyle olur. Buna ciddi şekilde hazırlanıyoruz. Yapımı ve işletmesini kapsayacak bir ihale. Çok büyük bir proje 4-5 milyar dolarlık. Kazanacağımıza inanıyorum. Yılda iki veya üç tane havalimanını portföyümüze katmaya planlıyoruz. Çünkü bizim sektör için rüzgâr doğru yönde esiyor. Biz de ona göre yelkenlerimizi açmış vaziyetteyiz dedi.

Ülke sayısını artırıyor
TAV Havalimanları Holding, Türkiye`de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa İç ve Dış Hatlar Terminalleri ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali`ni, yurtdışında ise Gürcistan`ın Tiflis ve Batum, Tunus`un Monastir Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı`nı işletiyor.
TAV, Antalya Gazipaşa Havaalanı ile Tunus`un Enfidha Zine Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı`nın işletme hakkını da elinde bulunduruyor.

`Kahvaltısını bilirim`
Sani Şener TAV`ın başarısının sırlarını şöyle anlattı: TAV olarak serbest rekabete çok inanan bir firmayız. Ben CEO olarak küresel pazarda rakiplerimi çok iyi takip ederim. Ne yaptığını çok iyi bilirim. İnanın sabah kahvaltıda ne yediklerini dahi bilirim. En iyi olmanın ya da en iyi olmaya çalışmanın yolu budur. Biz fırsatları iyi değerlendirdik. Geleceği iyi yönettik. İş hayatında geleceği iyi yönetenler başarılı oluyor. Biz geleceğin hatıralarını yazıyoruz. 1997`de Atatürk Havalimanı`na girdiğimizde herkes bize kuşkuyla bakıyordu. 400 milyon doları bulacaksın 30 ay gibi kısa bir sürede inşaatı bitireceksin (ki biz 22 ayda bitirdik), oradan gelen geçen yolcudan 15 dolar toplayıp bunu ödeyeceksin bu parayı çıkaracaksın. Bırakın bu işleri diyorlardı.
Biz bunu başardık. Biz küreselleşmeyi başardık. İkinci önemli hadisemiz de buydu. 16 değişik pasaporta sahip çalışanımız var. Dünyada havalimanı denildi mi atlayıp gidiyoruz inceliyoruz. Biz yüzde 52 payımızı hiç bırakmayacağız. Kontrol hisse hep biz de olacak.

`Makyaj dersi veriyoruz`
Eğitime çok önem verdiklerini söyleyen Sani Şener, Üst düzeydeki çalışanlarımız zaten sürekli eğitim alıyor. Geçen yıl 4 bin 16 kişiye eğitim verdik. Şirketlerimizde 17 bin kişi çalışıyor. Güvenlikteki kız arkadaşlarımıza makyaj eğitimi sağlıyoruz. Davranış biçimi dersi veriyoruz. Yılda 4 milyon dolarlık eğitim bütçemiz var. Bu bizim en önemli rekabetçi avantajımız dedi.

TAV Akademi`yi kurdular
Şener, eğitimi verdikleri önem için ayrıca şunları söyledi: Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesinde TAV Akademi`yi kurduklarını belirten Sani Şener, bu okulda Türkiye`de ilk kez havalimanı işletmeciliği eğitimi veriyoruz. Bunun kitabını yazdık şimdi ders kitabı olarak okutuluyor. Türkiye`de büyük bir boşluğu giderecek bir okul.

`62`de şantiye şefi olurum`
Şu anda 53 yaşında olan Sani Şener, 62 yaşında TAV Havalimanları Holding`i bırakacağını açıkladı. Şener, 62 yaşında çok büyük ve zor bir şantiyede işletme müdürlüğü yapmak istiyorum. Bu benim en büyük hayalim. Ondan sonra da TAV Akademi`nin başına geçeceğim. Daha sonra TAV Senato`yu kurup emekli olan TAV`cıları oraya yerleştireceğim. Yeni gelen gençler onlardan faydalansın istiyorum. Şantiyede çalışma kararımda çok ciddiyim dedi.

Haberin Devamı


Havaş halka açılıyor
Yüzde 100 hissesi TAV`a geçen, havalimanlarında yer hizmetleri veren Havaş`ın halka açılacağını söyleyen Sani Şener, yılın üçüncü-dördüncü çeyreğinde ya da 2009`un ilk çeyreğinde Havaş`ı halka açacaklarını belirtti. Şener, bunun yanında TAV İnşaat`ı da 2010`da halka açacaklarını ifade ederken halka açılma nedenlerini şöyle sıraladı: Bunun dört önemli nedeni var. Halka açık şirket olunca uluslararası piyasalardan daha kolay finansman sağlıyorsunuz. İhalelere kabul oranınız yükseliyor. Ülkelere daha çok ve kolay kabul ediliyorsunuz, son olarak da halka açıklık iyi insan kaynakları sağlıyor.
Tercih edilen bir şirket oluyorsunuz. Çünkü halka açılarak güven veriyorsunuz. Şeffaflık ve açıklık kazanıyorsunuz. Halka arzdan gelecek para başka finansman yöntemleriyle de sağlanır. Finansman için halka açılmıyoruz. Biz TAV`ı halka açarak tüm bunları yaşadık. Dünyada birinci lige çıktık. Bizim sektörde rüzgâr doğru yerden esiyor Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz. Küresel pazarda en önemli 10 havalimanı işletmecisinden birisi olduk.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.