`Siyasi krizden uzak durursak global likidite Türkiye`ye yönelebilir`

29.02.2008 - 09:34 | Son Güncelleme :

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye`nin siyasi krizlerden uzak durması halinde subprime krizine karşın dünyadaki likidite fazlasının Türkiye`ye yönelebileceği uyarısında bulundu. Sabancı, Siyasi krizlerden uzak durmalıyız. Siyasi krizlerden uzak durmamız halinde `suprime` krizi Türkiye açısından önemli bir fırsat olacak. Başta ABD hükümeti olmak üzere krizi aşmak için piyasalara sürülen likidite ve petrol üreten ülkelerde büyük miktarlara ulaşan tasarruflar dünyada parasal bolluk yaratıyor. ABD`deki zararlar ve belirsizlikten dolayı bu likiditenin gidebileceği yerlerden birinin Türkiye olabileceğini görüyoruz. Kısa dönemde cari açığın finansmanında katkıda bulunacağına inanıyoruz diye konuştu.
Sabancı Holding`in 2007 finansal sonuçları ve 2008 beklentilerinin açıklandığı basın toplantısına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü katıldı.

Yolumuz Avrupa yolu olmalı




<ımg height="140" alt="src=http://www.radikal.com.tr/veriler/2008/02/29/sabanc.gif" width="114" border="0">
Büyütmek için tıklayınız
Sabancı, konuşmasında `siyasi kriz olmamalı` sözlerinin hatırlatılması `ve türban konusunda gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz` sorusu karşısında ise, Bu konuda hassas olmak gerekiyor. Türkiye`de demokrasi geçen yıl başarılı bir sınavdan geçti ve yeni bir dönem ortaya çıktı. Bunu iyi değerlendirmek gerekiyor. İstikrarın devam etmesi gerekiyor yanıtı verdi Global krizin ortaya çıkardığı ortamda Türkiye`nin şanslarının da olduğunu vurgulayan Sabancı, Yolumuz Avrupa yolunda ilerlemek olmalı. Yolu değiştirmememiz gerekiyor açıklamasında bulundu. Sabancı türban konusunda ise Dün itibarıyla hukuki süreç başladı onu takip ediyoruz dedi.
Güler Sabancı, sınır ötesi kara operasyonun ekonomiye etkisine ilişkin de, operasyonun ekonomiye herhangi bir şey getirmediğini ve piyasaların da sakin olduğunu belirtip `herşeyin başı güvenlik` vurgusunu yaptı.

`Resesyon tehlikesi var`
Dünyada 2007 sonlarında patlayan suprime mortgage krizinin var olan bu yapısal problemleri ve dengesizliklerin üzerine geldiğini ifade eden Sabancı, tam derinliği ve çapı bilinmeyen bu krizin mali piyasalarda güveni sarstığını kaydetti. Sabancı beklentileri etkileyen bu durumun karamsarlığa yol açtığını, ciddi bir küresel yavaşlama hatta resesyon tehlikesini ortaya çıkardığını vurguladı. Sabancı şöyle konuştu:
ABD de tüm parasal ve vergisel desteklere rağmen büyümenin yavaşlaması önemli bir sıkıntıdır ve küresel büyümenin düşüşünün sınırlı kalması ancak özellikle gelişmekte olan ülkelerin kuvvetli büyümesi ile sağlanabilir. Dünya genelinde enerjiye olan talep petrol fiyatlarının artmaya devam edeceğini ve yalnız petrol değil tüm hammadde piyasalarında fiyat artışı olacağını bunun da enflasyonist baskısı oluşturacağını görmekteyiz. Bunlar 2008 yılında dünyada çok ciddi belirsizlikleri işaret etmektedir.

Haberin Devamı


­Sabancı`dan `işsizlik artabilir` uyarısı
Türkiye`nin önündeki fırsat ve tehlikelere de dikkat çeken Sabancı, şu değerlendirmede bulundu:
AB ve IMF önemli: Öncelikle AB`ye tam üyelik ile ilgili sürecin aksatılmadan devam ettirilmesi, farklı bir yapıda olsa da IMF ile ilişkilerin sürdürülmesi dünyanın bu belirsizliğinde bizim için çok önemli.
Avrupa`da yavaşlama yok: Türkiye`nin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa`da büyümede önemli yavaşlama öngörülmüyor. Bu da bizim için bugünkü ihracatımızın devam edebileceğini gösteriyor.
Sabancı, Türkiyenin karşılaşabileceği tehditlere ilişkin de şunları söyledi: Petrol ve hammadde fiyatlarındaki artışların getirebileceği enflasyonist baskılar ile yapısal olarak verimliliği artıracak mikro bazlı refomları gerçekleştiremememiz önemli bir tespit.

`Ekonomi öncelikli olmaktan çıktı`
Bunların neticesinde işsizliğin artması tehlikesini de görüyoruz. Bu dönemde özelleştirmelere devam ederken önceliğin enerjide olmasına özen göstermeliyiz. 2001 krizinden sonra uygulanan program sonrası sağlanan siyasi istikrar ile bu programın devamlılığı sağlanmıştır. 2007`de AB süreci yavaşlamış, uzun süren seçim dönemi ve sonrası yaşanan güvenlik sorunları gündemi ekonomi öncelikli olmaktan çıkarmıştır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.