Takas Avantajına Dikkat

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Borsada son işlem gününden bir önceki gün alım yapanların ödemeleri tatilden sonraki ilk iş günü alınacak.


Tatil süresi içerisinde ise yatırımcıların parası repoda değerlenecek. 10 günlük tatil yatırımcılara takas avantajı sunuyor. Son işlem gününden bir gün önce yapılan işlemlerin ödemesi tatilden sonraki ilk gün olan 2 Ocak Salı gününe kalacak. Bu süreçte borsa yatırımcısının parası hem repoda kalarak bayram süresince zaten yüksek seviyelerde seyreden repo faizlerinde değerlenecek hem de hisse senedine yatırım yapılmış olunacak. Normal günlerde borsada alım yapan bir yatırımcı parasını iki gün sonra yatırmak zorunda. Ancak bayram tatili nedeniyle bu süre tatil sonuna kadar uzuyor. Resmi tatil cuma gününden başlıyor. Ancak 25 Aralık Pazartesi ve 26 Aralık Salı tarihlerinde borsada işlem yapılıp yapılmayacağı henüz açıklanmadı. Açıklamanın bu haftanın son iki günü içerisinde yapılması bekleniyor.


Erciyes Menkul Değerler`den İlker Özparça`ya göre takas avantajı sadece orta vadeli yatırım yapanlar için avantaj niteliği taşıyor. Özparça, Genellikle uzun tatiller sonrasında ilk iş günü satışlar gelir. Bu yüzden de kısa vadeli yatırım yapmak isteyenler için bu durum bir avantaj niteliğinde değil. Ancak endeksin 8000 ile 9000 aralığından orta vadeli alım yapanlar için bu durum tabi ki avantaj. Yatırımcılara önerim, orta vadeli yatırımlarda portföyün yüzde 50`siyle alım yapmaları yönünde. Çünkü yılbaşından sonra bono faizlerinin nasıl seyredeceği hisse senedi piyasası üzerinde önemli bir etken olacak. Bunu bekleyip görmek gerek.diyor.


KISA VADEDE REPO;

Uzun tatilin riskini almak istemeyenlerin ise repoyu tercih etmesi bekleniyor. Çünkü repoda yatırım hem likit hem güvenli hem de faizlerinin yüksek olması açısından tercih edilebilir görünüyor. Bayram süresince repo oranlarının kriz anındaki yüzde 2000`li oranlara kadar artması beklenmezken yüzde 150`ler gibi yüksek sayılabilecek seviyelerinden gerçekleşeceği bankacıların beklentisi durumunda. Uzmanlar orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcılar için ise borsadaki takas avantajını değerlendirmelerini öneriyorlar. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.