Eyvah, Yine Asya

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn, Asya ekonomilerinde iç talep ile ihracatın tehlikeli bir şekilde azaldığına dikkat çekerek olası bir krize karşı uyardı


Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, önümüzdeki yılın Asya ekonomileri için zor geçeceğini söyledi. Wolfensohn, zayıf tüketici talebinin ve ABD ekonomisinin soğumasıyla daha da azalacak olan ihracatın bu gelişmeyi körükleyeceğini belirtti. Çoğu Asya ülkesi 1998 yılındaki ekonomik krizden aynı yıl ABD’de talebin genişlemesi sonucunda yaptıkları ihracatla sıyrılmıştı. Tehlikeye işaret eden birçok faktörün olduğunu ifade eden Wolfensohn, Kişisel olarak iyimser biriyim. Ama sanırım iyimser olmam için bana para ödeniyor dedi.
Wolfensohn; Kore, Tayland, Malezya ve Singapur gibi ülkelerin ekonomik performanslarının iyi olduğunu ancak bu ülkelerin Avrupa ve Amerikalı piyasalarla entegre durumda olduğunu ifade etti.


TEKNOLOJİ BELİRSİZ;

Bu ülkelerde teknolojik altyapının güçlü olduğunu ve sektördeki şirketlerin piyasada söz sahibi olduğunu belirten Wolfensohn, Teknoloji sektöründeki belirsizlik ve özellikle teknoloji ağırlıklı hisselerin işlem gördüğü Nasdaq’taki düşüş Asya’daki üreticileri zor duruma düşürüyor diye konuştu.


İHRACAT AZALCAK;

Wolfensohn, Onları 98 krizinden kurtaran ABD’ye yaptıkları ihracattı. Dünyada küresel bir bağımlılık var ve ekonomiler için Asya bölgesi çok önemli. ABD tüketimindeki herhangi bir daralma Asya ekonomisinin büyümesini etkileyecektir dedi.Asya’da ekonomik büyüme rakamlarının ihracattaki düşüş ve tüketimdeki daralma sonrası yarı yarıya azalması bekleniyor. Kore Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamaya göre Asya bölgesinde tüketici fiyatları son iki ay boyunca azalma gösterirken hükümetler, talebi yukarı çekmek için önümüzdeki yıl faiz oranlarını azaltmak zorunda kalacak. Böylece Güney Kore’nin ihraç ürünlerine olan talebin azalmasıyla Kore hükümeti 50 milyar dolarlık kötü krediyi temizleyecek.


KORE`DE TALEP SIKINTISI;

Analistlere göre dünyanın onbirinci büyük ekonomisi olan Kore’de şimdiden bir talep sıkıntısı hissedilmeye başladı. Kasım ayında ticaret miktarı üçte bir oranında azalırken endüstriyel üretim miktarı da iki ay üstüste düşüş gösterdi.Filipinler’de ise yüksek faiz oranları, kredi ve yatırımları tehdit ediyor. Hükümet, bu yılın büyüme tahminini yüzde 4 olarak açıklarken 2001 yılının tahmininde ise yüzde 2’lik bir büyümeyi öngördü.


BORSA ALARM VERİYOR;

Bu yıl Kore, Tayvan, Filipinler ve Tayland borsaları ABD doları bazında en kötü performans gösteren borsalar oldu. Endonezya rupisi değerinin çeyreğini kaybederken Filipinler’in pezosu da beşte bir oranında değer kaybına uğradı.
Dünya Bankası’nın, kriz döneminde olan Asya ülkelerinde büyük bir kredi payı bulunuyor. Banka, 1998 yılında ekonomik durağanlık yaşayan Endonezya ve Kore gibi ülkelere bir önceki yılın 1.5 katı daha olan 28.6 milyar dolarlık kredi sağlamıştı.
1998 yılının ekonomik krizinden diğer borçlu ülkelerden daha çabuk sıyrıldığı için model olarak gösterilen Güney Kore de şimdi her gün artan bir kriz yaşıyor. (MİLLİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.