Sanayiciden 9 maddelik bildiri

22.02.2008 - 09:17 | Son Güncelleme :

TOBB Sanayi Odaları Konseyi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konsey Başkanı Tanıl Küçük ve Konsey üyesi sanayi odası başkanları ile üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen dünkü toplantı sonrasında ekonomideki sorunlarla ilgili olarak bir bildiri açıkladı. Bu bildiride, mevcut sorunlara işaret edildi ve gerekli önlemlerin `acilen` alınması istendi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey toplantısı ortak bildirisinde, üretim ve istihdam yaratmanan önemine vurgu yapılarak, Bu değerlerin Türkiye`nin en önemli gündemi olması yönünde ortak bir irade oluşturulması şart` ifadesi yer aldı.
Açıklanan 9 maddelik ortak bildiri metni şöyle:

1 - Sanayimizin rekabet gücünün yükseltilmesine yönelik çok acil tedbirlere ihtiyaç var. Uygulanan kur ve faiz politikası ile artan ithalat karşısında iç piyasada yaşanan darboğaz giderek büyümekte. Büyüme ve sanayide kapasite kullanım oranlarındaki sinyaller ciddi olarak izlenmeli ve gereken tedbirler vakit geçirilmeden alınmalı. İstihdamdaki son veriler ve piyasalardaki durum işsizliğin artacağına dair ciddi sinyaller vermektedir.
2 - Üretim ve istihdam yaratmanın Türkiye için öneminin unutulmaması ve bu değerlerin ülkenin en önemli gündemi olması yönünde ortak bir irade oluşturulması şarttır.
3 - Zorunlu istihdam konusunda yıllardır yaşanan sıkıntılar bir an önce çözülmeli bu zorunluluk tamamen kaldırılmalıdır.
4 - Haksız rekabetin yaratılmaması için doğru bir teşvik politikasına ihtiyaç vardır. Üreticilerimizin yurtdışına gitmesini önleyecek, sektörel ve proje bazlı doğru teşvikler, doğru bölgelerde uygulamaya konulmalıdır.
5 - Serbest bölgelerde üretim ve ticareti zorlaştırıcı uygulamaların ortadan kaldırılması ve uygulamaların günün şartlarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
6 - Ekonomik istikrar için hayati önemdeki mali disiplinin korunmasını tehdit edecek ve denetim dışı harcamalara ve bütçe dışı fonların kurulmasına yol açacak düzenlemelerden kaçınılmalıdır.
7 - İstihdam maliyetlerindeki işveren üzerindeki yüklerin indirilmesine yönelik çalışmalar için bir yol haritası belirlenmeli ve öncelikle SSK primindeki geç kalmış beş puanlık indirim uygulaması en kısa zamanda gerçekleştirilmelidir.
8 - Sanayinin ihtiyacı olan ara eleman ve kalifiye işgücü için mesleki eğitimin teşvik edilmesi gerekmektedir.
9 - Düşük kur politikası ile ithalatımız giderek artmakta ihracatta karlılık ve verimlilik düşmektedir. Özellikle istihdamı yüksek olan sektörlerimizin rekabet güçlerinin yeniden düzenlenmesi için çalışma başlatılmalıdır.


`İşletmeler için 2007, 2006`dan kötü geçti`

Ankara`daki 4 bin 46 işyerinde yaptığı anketle ekonominin görünümüne ilişkin bir rapor hazırlayan Ankara Ticaret Odası, her 100 işletmeden 56`sı için 2007 yılının 2006`dan daha kötü geçtiğini ortaya koydu. Ekonomide büyümenin yavaşlamasının ticareti direkt olarak etkilediği vurgulanan raporda, Büyümenin yavaşlaması, ticaret hayatına zincirleme etki yaptı. Satışların düşmesi, kâr oranlarını da düşürdü, işletme maliyetleri ve borçlar büyüdü. Her 100 işletmeden 53`ünün tahsilat güçlüğü arttı. Her üç işletmeden biri işçi çıkardı. Daralma en çok döşeme, mobilya ve emlak sektörünü vurdu yönünde tespitler yer aldı.


TGSD: Hükümet önlem almakta gecikiyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, `Türkiye Cumhuriyeti`ni yönetmeye soyunan siyasetçilere` yönelik bir mesaj açıkladı. Türk hazır giyim sanayisinin, 3 milyon çalışanıyla geniş bir aile olduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Son birkaç yılda dünya tekstil ve hazır giyim sektöründe taşlar yerinden oynadı. Bugün sektörde müşterisi ve işi olmasına rağmen kapatma arzusunda olan veya kapanma seçeneği ile karşı karşıya kalan firma sayısı maalesef hızla artmakta. Sektörde bu durum ile karşı karşıya kalınmasının en önemli nedeni hükümetin ve ilgili kamu otoritelerinin gerekli önlemleri almaktaki gecikmesidir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.