Altınbaş, Alpet için İtalyanlarla masada

22.02.2008 - 09:17 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin önde gelen altın işleme ve mücevher üreticilerinden Altınbaş Holding`in patronu İmam Altınbaş, Alpet için, Lukoil ile değil, masaya İtalyanlarla oturduğunu söyledi. Kıbrıs`ta 12 şubeli bir bankası olan grup, geçtiğimiz yıl Ukrayna`da da banka kurdu.
Finans sektöründeki yatırımlarını Creditwest adı altında toplayan Altınbaş şimdilerde Türkiye`de banka sahibi olma arayışında. Gaziantepli Altınbaş ailesi işe bu şehirde 1950`lerin başında kuyumculukla başlıyor. 1975 yılında baba Mehmet Altınbaş, gezmeye gittiği Kıbrıs`ı çok beğeniyor, Kıbrıs`ta otel yok, restoran yok, burada ne iş yapsam para kazanırım diyor.
Kıbrıs`ta kuyumcu dükkânları açılıyor, arkasından Alpet istasyonları, derken Altınbaş Bank (Creditwest Kıbrıs) devreye sokuluyor. Yatırımlar büyüyüp ada yetmez olunca aile İstanbul`a yöneliyor. Altınbaş, Kıbrıs ikinci anayurdumuz. Babamın cenazesini Kıbrıs`ta gömdük diyor.
İmam Altınbaş Milliyet`in sorularını, 20 milyon dolara mal olan, altın varaklı tavanların bulunduğu, mimarisini Rixos`un mimarı Murad Denizaltı`nın yaptığı İkitelli`deki yeni merkez binasında yanıtladı.

<ı>Ne kadarlık bir büyüklüğe hükmediyorsunuz?
Yıllık 2 milyar doların üstünde ciro yapıyoruz. Aktif büyüklüğümüz 2 milyar dolara ulaştı. Grupta 3500 kişi çalışıyor. Türkiye`nin en hızlı büyüyen ikinci holdingiyiz. Türkiye`de 111 tane mücevher mağazamız var. Bine yakın noktada da satışımız. New York, Almanya, Bulgaristan, Romanya, Dubai ve Makedonya`da mağazalarımız var. 35 ülkeye Altınbaş markasıyla doğrudan ihracat yapıyoruz. Faaliyette olduğumuz bütün sektörlerde yurtdışı odaklı büyümek, bölgesel bir şirket haline gelmek istiyoruz. Altınbaş kadar tanınmaya başlayan Assos ve Pera markalarımız da var. Beylikdüzü`nde büyük bir fabrikamız var biliyorsunuz, buna rağmen 100`e yakın üretici bize mal üretiyor. İtalya, Güney Kore, Dubai, Hindistan, Hong Kong`ta Altınbaş markalı mal ürettiriyoruz.

<ı>`Yastık altında 50 - 60 milyar dolar var` denir hep. Yastığın altında altın var mı hâlâ?
Altın takı olmaya başladı. Yastık altında dolar da yok, altın da yok. Bankalara güven var, doları mevduata yatırıyor niye yastık altında tutsun. Altın olarak da bankaya hesap açabiliyorsunuz. Yastığın altında banka hesapları var.

<ı>Altının bundan sonraki fiyat seyri size göre nasıl olur?
1000 dolar, 1100 dolar bekleyen çok. Bana göre yıl sonuna doğru 700 dolar civarına gelir.

<ı>Akaryakıt şirketiniz Alpet kaç istasyona ulaştı? Rus Lukoil ile görüştüğünüz söyleniyor?
2007`de sektör yüzde 5 - 7 büyürken, Alpet yüzde 35 büyüdü. Türkiye`deki istasyon sayısı 451. Arnavutluk`ta 100`e yakın, Kıbrıs`ta ise 50`yi aşkın istasyonumuz var. Lukoil ile bir temas oldu. Ama temas düzeyinde kaldı. Biz asıl İtalyanlarla masadayız, Amerika`dan da ortaklık isteyen güçlü bir şirket var, onlarla da belli bir aşamaya geldik. Ama biz Alpet`ten çıkmayız. Olmazsa olmazlarımız var; bizi büyük oyuncu olma hedefimize ulaştıracak isimlerle konuşuyoruz. Sermaye ihtiyacı içinde değiliz ve çoğunluğu satmayız. Alpet ilk 5 büyük içerisinde yer alan bir oyuncu artık.


Pırlanta cepte geliyor

<ı>Kibrit kutusunda pırlanta getiriliyormuş...
Getiriliyor, pırlanta kibrit kutusuna sığacak kadar küçük bir şey. İthalatına yüzde 20 ÖTV koydular. Böyle olunca kurumsallaşmış şirketler ÖTV`yi ödüyor, bazıları ise ceplerinde getirip üretimde kullanıyor. Dolayısıyla bir haksız rekabet yaratıyor bu. Pırlanta mücevher üretiminin ana hammaddesi, lüks tüketim maddesi gibi algılanmamalı. Pırlantayı mücevherde kullanıp, ihracat yapıyoruz. İnsanların cebinde taşınacak kadar küçük bir hammaddeden bu oranda ÖTV alırsanız kayıtdışını teşvik edersiniz.

Adabank`ı gözlüyoruz

<ı>Kıbrıs`ta bankanız var. Türkiye`de neden arayışınız olmadı?
1994`ten bu yana Kıbrıs`ta bankacılık yapıyoruz. Kıbrıs Creditwest`in şube sayısı 12`ye ulaştı. Ukrayna`da üç şubeli bir bankamız var. Finansta Türkiye`de Creditwest Factoring (eski FactoTürk) şirketimiz var. Creditwest Faktoring, İş Yatırım`la 50 milyon YTL nominal değerli tahvil arzı yapacak. Bir zamanlarlar Derbank`ı satın almak istedik, olmadı. Şimdi Adabank`ın satışıyla yakından ilgileniyoruz. Orada yargı sürecini bekliyoruz, daha önce satışı yapıldı, mahkeme satışı durdurdu biliyorsunuz. Türkiye`de banka sahibi olmak risk değil artık. Biz de artık Türkiye`de banka sahibi olmak istiyoruz.

Amatör ligde oynadım

<ı>Göztepe`yi aldınız, spora yapılan yatırımlar vergiden muaf olmaktan çıkarılıyor.
Hiç pişman değiliz. Biz Göztepe`yi gelir amaçlı değil, spora destek olmak için aldık. Türkiye`de spor kurumsal anlamda yapılmalı, kendi gelirini üreten markalar haline dönüşmeli. Göztepe`nin başarılarını hep birlikte yaşayacağız, göreceksiniz. Göztepe, ilk 5 kulüp içinde olacak, hedef birinci lig. Günde iki saat spor yapan birisiyim. Adana Demir Spor amatör takımında oynadım. Futbolu seviyorum. Her gün 6 gibi kalkıyorum 8.30`a kadar spor yapıyorum. Grip bile olmuyorum. Biz bir de üniversite kuruyoruz.

Çinliler mi evlendi?

<ı>Altının fiyatları çok hızlı bir şekilde arttı, bu arz talep dengesinin bir sonucu mu?
Geçen yıl altının onsu 550 dolardı. Şimdi 900 dolar. Bunu dünyadaki krizle, taleple açıklamak gerçekçi değil. Büyük oyuncular altın üzerine spekülasyon yapıyor, dünyadaki konjonktürde buna ortam hazırlıyor. Bütün Hintliler, Çinliler evlenip altın almadığına göre bunun talepten kaynaklanan bir artış olması mümkün değil.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.