Sabancı: Daha az sektöre odaklanacağız

25.07.2008 - 15:06 | Son Güncelleme :

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Almanya`da yayın yapan Financial Times Deutschland`da (FTD) yer alan yazıda, gelecekte daha sınırlı sayıda sektöre odaklanmak istediklerini, ancak yine de geniş profilli bir grup olarak kalacaklarını bildirdi.


HÜRRİYET

Sabancı Holdingden yapılan yazılı açıklamada, FTD`nin, tam sayfa olarak yayımlanan “Portre” bölümüne Güler Sabancı`yı konuk ettiği bildirildi. Andrzej Rybak tarafından gerçekleştirilen ve “Çağdaşlığın Üstadı” başlığıyla kaleme alınan röportajda, Sabancı`nın iş dünyasındaki yeri, yönetim anlayışı, kadınları geliştirmek ve onların ekonomiye katılımlarını artırmak için geliştirilen projelere verdiği desteğin “geniş” olarak yer aldığı belirtildi.

Yazısına “Sabancı Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye`deki en güçlü girişimcilerden biri. Sabancı, sürekli kırdığı yeni ciro rekorlarıyla saygınlık kazanıyor ve kadınların ülke ekonomisindeki yükselişini destekliyor” diye başlayan Rybak`ın, şöyle devam ettiği belirtildi:

“Güler Sabancı, bürosuna varmak için koridorları hızla geçerken etrafına talimatlar yağdırıyor ve bürosuna vardığında pencereden aşağı bakarak, İstanbul`un son yıllarda muazzam bir değişime uğradığını söylüyor, `20 önce burada fakirlerin yaşadığı gecekondular vardı, şimdi hepsinin yerine yeni inşaatlar yapılıyor, gerisinde kaldığımız Avrupa`ya yetişiyoruz` dedi.”

Sabancı`yı, “Türkiye`nin Batıya açılan modern bir temsilcisi” olarak tanımlayan yazıda, Sabancı`nın AB`ye giriş için verdiği destek anlatılırken, “Hiçbir kuruluş AB`ye girmek için onun kadar çaba sarf etmiyor. Sabancı, uluslararası gazeteler için yorumlar kaleme alıyor, brifingler veriyor, genişlemenin avantaj ve dezavantajlarını tartıyor, anlaşmazlık noktalarına çözüm önerileri getiriyor ve korkuları dağıtıyor. `Türkiye demokrasisini, insan haklarını ve sosyal sistemlerini güçlendirmek zorunda. Ancak Türkiye, kuşkusuz Avrupa`ya ait` diye de ekliyor” denildiği kaydedildi.

Sabancı`nın 2004 yılında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendiği, bugüne kadar olan süreçte Holdingin cirosunu yaklaşık 10 milyar avroya çıkararak, bankacılık ve sigortacılık, otomotiv ve lastik sanayi, çimento, perakende ve enerji olmak üzere 5 sektörde faaliyet gösterdiği kaydedilen haberde, Güler Sabancı`nın, merhum Sakıp Sabancı için dile getirdiği “26 yıl onun yönetiminde çalıştım, ne biliyorsam, ondan öğrendim” görüşlerine yer verildiği belirtildi.

FTD`nin, yazısında, Sabancı hakkında farklı isimlerin dile getirdiği görüşlere de yer verdiği ifade edilerek, “Güler Sabancı`nın yönetimi bugün artık sorgulanmıyor. Onun yönetimindeki grup her zaman yeni ciro rekorları kırıyor. Garanti Menkul Kıymetler Baş Analisti Mahmut Kaya, `Grubu nereye götürmek istediği hakkında net bir fikri var. Birçok erkeğe nazaran sözünü çok daha iyi geçirebiliyor` diyor. Avusturyalı ortağı Verbund`un Başkanı Michael Pistauer ise onun güvenilirliğini ve dinamizmini takdir ediyor” denildi.

EKİP ÇALIŞMASI

Güler Sabancı`nın ekip çalışmasına verdiği öneme değinilen yazıda, Sabancı`nın, “Bir topluluk içinde hiç kimse kendi başına karar veremez. Sorumluluğu devretmek gerekir” şeklindeki sözlerine yer verilirken, kendisinin, strateji ve uluslararası bağlantıların korunması konusunda yetkili kişi olduğu, işletmenin yönetimini ise kurmaylarına bıraktığının kaydedildiği bildirildi.

Haberde, Sabancı`nın başkanlığı üstlendikten sonra Holdingi yeniden yapılandırdığı ve bazı iş kollarından çıkarak yeni alanlara yatırım yaptığına dikkat çekilirken, Sabancı`nın bu konuyla ilgili “Gelecekte daha sınırlı sayıda sektöre odaklanmak istiyoruz. Ancak yine de geniş profilli bir grup olarak kalacağız” sözlerinin vurgulandığı kaydedildi.

Güler Sabancı`nın ailedeki yerinin anlatılmasıyla devam eden yazıda, Holdingin kurucusu olan dedesi Hacı Ömer Sabancı`nın kendisine olan düşkünlüğüne ve Sabancı`nın iş hayatına 22 yaşında, kendisine en fazla yükselme imkanı vaad eden lastik fabrikasında başladığı bilgilerine yer verildiği bildirildi. Lastiklerle ilgili olarak Sabancı`nın, “Lastikleri otomobillerin ayakkabıları olarak tasavvur ediyordum ve ben ayakkabıları severim” ifadesinin okuyucularla paylaşıldığı ifade edildi.

Haberde, “erkekler dünyası” olarak tanımlanan iş dünyasında, Güler Sabancı`nın çok saygın bir yeri bulunduğuna, hızlı analiz etme ve karar alma yetilerine sahip olduğuna dikkat çekildiği kaydedildi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.