Lehman Brothers`tan müthiş senaryo

25.07.2008 - 17:38 | Son Güncelleme :

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Lehman Brothers, AKP`nin kapatılma davası ile ilgili iddialı bir açıklama yaptı

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Lehman  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349Lehman.jpg" align="right" vspace="5">Brothers, AKP`nin kapatılma davası ile ilgili iddialı bir açıklama yaptı.

HÜRRİYET

Lehman, genel beklentinin aksine AKP`nin kapatılmayacağına inandıklarını, kapatılması halinde ise uzun süren bir politik belirsizliğe girilebileceğini ve piyasalarda büyük dalgalanmalar yaşanabileceğini iddia etti.

LEHMAN`DAN ÇARPICI RAPOR

Lehman Brothers tarafından AKP`nin kapatılma davası ile olarak ilgili yayınlanan 25 Temmuz 2008 tarihli ve `Gri bir alan yok` isimli raporda, iki senaryo üzerinde duruldu. Birinci ve daha çok inandıkları senaryoya AKP`nin kapatılmayacağını yerleştiren Lehman, bu iddiasıyla ilgili olarak şu başlıkları öne çıkardı:

- Türban kararı parti kapatmayı gerektirmeyebilir

- AKP`nin aksiyonları ile ilgili sıkı bir baskı var: Anayasa Mahkemesi`nin türban kararı Türkiye demokrasisi için çok önemliydi. Bu karar  Meclis`in Anayasa`yı değiştirme özgürlüğünü ve AKP tarafından gelecekte yapılabilecek olası benzer atakları engelledi. Böylece artık parti kapatmaya yönelik gereklilik de azaldı.

- Dava amacına ulaştı: En azından bu dava AKP ve bakanlar için önemli bir şoktu. Bize göre türban davası ve partiyi kapatmaya yönelik tehdit AKP için en büyük uyarı oldu. AKP de daha ılımlı davranmaya ve ses tonunu yumuşatmaya başladı.

- Demokrasi konusu: Son dönemdeki anketler AKP`nin popülaritesinin düştüğünü gösteriyor. Bizce partinin kapatılması, AKP`ye doğru olan akımı güçlendirirse yargının üzerine bir bumerang gibi gelebilir.

- AKP`nin Güneydoğu`a önemli bir rolü var

- Parti kapatmanın ekonomik maliyeti var.

YA KAPATILIRSA...

Lehman raporunda dikkat çeken diğer bir nokta ise AKP`nin kapatılması halinde yaşanacaklar. Diğer kurumlara göre daha sert bir dil kullanılan raporda, AKP kapatılırsa yeni bir seçim yapılacağı, Başbakan Erdoğan`ın da dışarıdan bu partinin başına gelerek başbakan olarak kalmaya devam edeceği yönündeki görüşlere itibar edilmedi.

Anayasa Mahkemesi`nin kapatma kararı alması halinde özellikle Başbakan Erdoğan ile ilgili tartışmalı bir sürecin başlayacağına işaret eden Lehman, politik belirsizliğin uzun süreceği ve piyasalarda önemli dalgalanmaların yaşanacağı uyarısında bulundu. Erdoğan`ın belediye başkanlığı döneminden kalma suçlamalara maruz kalabileceğinin altını çizen kurum, Erdoğan için yolun sonuna geldiği şeklinde yorumların yapılabileceğini belirtti.

ANLAŞMA SAĞLANACAK

Raporun sonuç bölümünde dikkat çeken ifadeler ise şöyle:

Biz yaşanan bu sürecin AKP ve laik kesim arasında daha yapıcı bir diyalogla sonuçlanacağı yönünde iyimseriz. Türkiye`deki sosyal gruplardan yaşanan bu tartışmanın sonuçlanması yönünde yeterli bir baskı oluşmaya başladı. Ayrıca Türkiye`nin sorumlu bir bölgesel güç gibi davranması yönünde de önemli bir uluslararası baskı var. Bizce Türkiye demokrasisini güçlendirirse bu görevini daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilir. Gerçekten de eğer Türkiye`nin daha kuvvetli bir AB çıpası olsaydı bu tartışma daha kolay çözülebilirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.