Özel sektör durdu hükümet harcadı

03.07.2007 - 11:56 | Son Güncelleme :

Yılın ilk çeyreğinde gayri safi milli hasıla (GSMH) yüzde 6.7 büyürken, büyümenin yapısındaki değişiklikler dikkat çekti. Vatandaş harcamalarındaki yükseliş hız kesti. Özel sektörün yatırımlarındaki artış çok sınırlı kaldı. Ancak seçim öncesi dönemde, kamunun hem tüketim hem de yatırım harcamaları yüksek seyretti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2006 yılının ilk çeyreğinde GSMH cari fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.6 artarak 129.6 milyar YTL oldu.
Sabit fiyatlarla artış ise yüzde 6.7 olarak gerçekleşti. Veriler, dolar bazında ilk çeyrekte ekonominin yüzde 13.8 büyüyerek 91.8 milyon dolara ulaştığını ortaya koydu. Ocak-şubat-mart döneminde gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) ise yüzde 6.8`lik artış kaydedildi.

Kişi başı gelir 5 bin 561 dolar

TÜİK verilerinden yapılan hesaplamaya göre, GSMH mart sonu itibariyle 410 milyar 823 milyon dolara yükselirken, kişi başı gelir de 5 bin 561 dolara çıktı. Kişi başı gelirde ilk kez 5 bin 500 dolar sınırı aşıldı.

Tarımda sınırlı büyüme

İnşaat, ekonominin lokomotifi olmaya devam ederken tarım sektöründeki büyüme hızı iyice yavaşladı. Sabit fiyatlarla artış inşaat sektöründe yüzde 16.2 oldu. Tarımda büyüme hızı, kuraklığın da etkisiyle yüzde 1.1`e kadar düştü. Sanayi yüzde 7.5, ticaret yüzde 6.3, ulaştırma ve haberleşme yüzde 7.3 büyüdü.

İşgücünün gelir payı azalıyor

Bu arada TÜİK 2006 yılında gelirlerin üretim faktörlerine göre dağılımını da açıkladı. Verilere göre geçen yıl üretim faktörlerinde faiz, kira ve kâr gelirlerinin yer aldığı işletme artığının payı yüzde 50.1, işgücü payı ise yüzde 26.2 oldu. Aynı oranlar 2005`te yüzde 49 ve yüzde 26.6`ydı.

Devlet inşaata yatırdı

Harcama verilerine göre seçim öncesinde kamu sektöründe hem tüketim hem yatırım harcamaları hızla arttı.
2007 yılının ocak-şubat-mart döneminde kamu sektörünün tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 9 arttı. Ancak, bu artış maaş ve ücretlerdeki yükselmeden kaynaklanmadı.

Maaş ödemesi yüzde 1 arttı

Maaş ve ücret ödemelerindeki yükselme yüzde 1.3`le sınırlı kalırken, diğer cari kalemi altında yer alan ve açıklanmayan harcamalar yüzde 23.1 gibi yüksek bir oranda arttı.
Kamunun geçen yıla göre yüzde 9.3 daha fazla olan yatırım harcamalarında ise inşaat yatırımları etkili oldu. Bina inşaatında yüzde 47, bina dışı inşaatta 10.6`lık artış kaydedildi. Makine ve teçhizat yatırımları ise 9.3 geriledi.

Özel yatırımlarda ciddi düşüş

Özel sektör yatırımındaki artış geçen yılın ilk dönemindeki yüzde 32.1`den bu yıl yüzde 2.5`e geriledi. Özel sektörün makine ve teçhizat yatırımları yüzde 2.6 düşerken yüzde 17.9 artan bina inşaatı yatırımları nedeniyle genel düşüş sınırlı kaldı.

Vatandaş yavaşladı

Özel tüketim harcamasındaki artış geçen yılın ilk çeyreğindeki yüzde 8.1`den bu yıl yüzde 1.6`ya düştü. 2006 ocak-şubat-mart döneminde dayanıklı tüketim maddesi harcamasını yüzde 12.7 artıran vatandaş, 2007`nin ilk çeyreğinde bu kalemdeki harcamasını yüzde 1 kıstı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.