Haziran ayı ihracatı yüzde 17.20 arttı

03.07.2007 - 12:05 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.20 artarak 8 milyar 969 milyon 709 dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, tarımdaki ihracat düşüşünün devam ettiğini belirterek, sanayi ihracatının ise yüzde 19.35 oranında artarak 7 milyar 925 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Satıcı, 2007 yılının Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM Başkanı, 2007 yılının ilk altı ayı ihracatının da yüzde 24.08 arttığını ilan etti. 2007 yılının ilk altı ayında 49 milyar 412 milyon dolarlık ihracat yapıldığının da altını çizen Satıcı, son 12 aylık ihracatın ise yüzde 22.38 oranında artarak 95 milyar 363 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Tarımda 4.24`lük düşüş
Satıcı, haziranda 1 milyar 824 milyon dolarla taşıt araçları ve yan sanayinin en fazla ihracat yapan sektör olduğunu belirterek, taşıt araçları ihracatını, 1 milyar 436 milyon dolarla hazırgiyim-konfeksiyon ve demir çelik sektörlerinin takip ettiğini söyledi. Tarım sektöründe yaşanan düşüşün haziranda da devam ettiğine işaret eden Satıcı, Tarım sektörümüzde, haziranda yüzde 4.24 düşüş yaşandı. Haziranda tarım ihracatı 771 milyon dolar olarak gerçekleşti. Toplam ihracatımız içinde ise yüzde 8. 61`lik pay aldı dedi.
İhracatın yüzde 88.35`ini gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracatın yüzde 19.35 oranında arttığını kaydeden Satıcı, sanayi ihracatının 7 milyar 925 milyon dolar olduğunu açıkladı. Satıcı şöyle konuştu: Sanayi sektöründe altı aylık ihracatımız 43.3 milyar doları, son 12 aylık ihracatımız ise 82.8 milyar doları geride bıraktı. Haziranda sanayide en büyük ihracat artışı yüzde 52.23`le demir çelik ürünleri sektöründe kaydedildi. Demir çeliği, yüzde 36.63`le makine ve aksamları ve yüzde 27.68`le halı sektörü takip etti. Seçim sürecini değerlendiren TİM Başkanı, Demokrasi ne kutlu bir rejimdir ki millet iradesi özgürce yapılan seçimlerle tecelli eder. Bu nedenle özgür seçimler demokrasinin bayramıdır dedi. Seçimi bayrama benzeten Satıcı, bayramın yaklaştığını kaydetti.

`Kritik zamanda seçim`
Uygulanan ekonomik programın yeni kurulacak hükümette üretici, ihracatçı ve Türkiye`nin rekabet gücü lehine tekrar gözden geçirilmesinin şart olduğunun altını çizen Satıcı, Seçimler nasıl tecelli ederse etsin, Türkiye hangi kıymetli parti veya partilerimizin kuracağı hükümetle yönetilirse yönetilsin bu meseleye artık ivedilikle eğilmek durumunda. Bir yanımızda ABD müdahalesine maruz kalmış ve işlerin hiç de iyi gitmediği Irak, bir yanımızda nükleer güce erişmek isteyen İran, bir yanımızda ABD ile nüfuz mücadelesine girişmiş Rusya, bir yanımızda da Türkiye`yi bünyesine almakta tereddüt yaşayan AB`nin ülkemizi çevrelediği bir coğrafyada kritik bir tarihi dönemden geçiyoruz. Seçimler Türkiye`nin bölgesinde ve dünyada söz sahibi olma fırsatını yakaladığı çok kritik bir zamana denk geliyor diye konuştu.
Avrupa Birliği (AB) sürecine de değinen Satıcı, AB kendi içinde bir gelecek vizyonu tartışması yaşıyor. Uyum reformlarına devam edilmesiyle, Türkiye`yi kimse engelleyemez dedi.

`Siyasilerden hamaset nutukları duyuluyor`
Seçimlerin geniş bir yelpazede düşünülmesi gerektiğini kaydeden Satıcı, Türkiye`nin, bugün Ortadoğu barışından yeniden şekillenen enerji koridorlarına, Avrupa ile Asya arasında birleştirici rolüne, Karadeniz ülkeleri arasında öne çıkan konumuna, bölge ticaretine üretim ve geliştirme safhasında yeni ve önemli görevler üstlendiğini dile getirdi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa seçimlerin sadece Türkiye`nin değil, bölgenin, Avrupa ve Asya`nın hatta dünyanın kaderini etkileyecek bir özelliğe büründüğünü belirten Satıcı, oy kullanacak vatandaşların ve siyasi partilerin bunun farkında olması gerektiğini kaydetti. Ülkemizin bir numaralı konusu üretim olması gerektiği halde hamaset nutuklarından başka bir şey duyulmuyor. Tüm partiler işsizliği azaltacaklarını söylüyorlar fakat bunu nasıl yapacaklarını sır gibi saklıyorlar diye konuştu.

Satıcı: Tüzmen gibi bir bakan istiyoruz
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, kim iktidara gelirse gelsin Kürşad Tüzmen gibi bir bakan istediklerini söyledi. Satıcı şöyle konuştu: Bildiğiniz üzere TİM siyasetlerüstü bir kuruluştur. Herhangi bir partiden değil, Türkiye`yi destekleyen ekonomik politikalardan taraf oluruz. Bu bizde gelenektir. Biz artık hangi hükümetle hangi biçimde kurulursa kurulsun sayın Tüzmen gibi çalışacak bir bakan istiyoruz. Sayın Tüzmen dış ticaretten sorumlu devlet bakanlığı noktasında işi çok iyi bilmesiyle bu bilginin üzerine koyduğu müthiş çaba ve özverisiyle ihracat dünyasını sevgiyle motive edebilmesiyle referans bir bakan olmuş ve ihracat için pek de olumlu sayılmayacak bir ortamda ihracatımızın artışına vesile olarak bizlerle birlikte gerçek bir tarih yazmıştır. Kendisine seçim bölgesi olan Mersin`de başarılar diliyoruz. Kolay gelsin, sevgili bakanımız. İhracatın referans bakanı, çalışma arkadaşımız değerli bakanımıza bütün kalbimizle kolay gelsin diyoruz.

Dış ticaret açığı yüzde 1.7 arttı
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çok aşırı değerli YTL`ye rağmen ihracat artışı devam ediyorsa ve aylık ortalama 9 milyar dolara gelebildiyse bu büyük bir başarıdır. Bu hem bizim hem de aslan yürek taşıyan, aslan gibi ihracatçılarımız sayesinde olmuştur dedi. Tüzmen, dış ticaret açığına değinirken de, Bütün gelişmekte olan ülkelerde dış ticaret ve cari açıklar vardır. 2006`nın ilk beş ayı ile 2007`nin ilk beş ayı kıyaslandığında dış ticaret açığımızın sadece yüzde 1.7 arttığını görüyoruz. Bu doğru yolda olduğumuzu gösteriyor diye konuştu.
Tüzmen, 2006`nın ilk altı ayı içinde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60`lara kadar düştüğünü anımsatarak, şöyle devam etti: Bu çok tehlikeli bir gidişti. Yani bu durum, bizim açımızdan son derece büyük bir sıkıntıya doğru yavaş yavaş gidiyordu. Ama yine ihracatçılarımız son dönemde yaptıkları çalışmalar ve bizim yaptığımız genel birtakım ayarlamalarla ayağa kalktık. Bu yılın ilk altı ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65`ler noktasında, bu çok önemlidir. Artık, Türkiye genelinde ihracat artış oranı ithalat artış oranını geçti, ileri doğru vizyon turumuzu tamamlarken, TİM ihracat rakamlarını açıklarken bu olgulara da dikkat etmemiz lazım gelir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.