NBG’de ’zirve’ye çıkan ilk yabancı oldu

25.02.2008 - 09:23 | Son Güncelleme :

Finansbank’la Türkiye pazarına giren Yunanlı NBG’nin, uluslararası faaliyetlerini emanet ettiği Ömer Aras, Türkiye ile birlikte 6 ülkede toplam 14 milyar 694 milyon Euro’luk kredi hacmini yönetecek. NBG’nin 7 kişilik yürütme kuruluna giren tek yabancı olan Aras, hedefteki Rusya ve Ukrayna gibi pazarları da yönetecek.

YUNANİSTAN’ın en büyük ve en eski bankası olan NBG (National Bank of Greece), Yunanistan dışındaki işlerinin başına getirilen Finansbank CEO’su Ömer Aras, 7 kişilik yürütme kurulunun tek yabancı üyesi olurken, 14 milyar 694 milyon Euro’luk bir pazar hacminin de yöneticiliğini üstlendi. Yürütme kurulunda artık Yunanca değil, İngilizce konuşulacak olan NBG’nin Doğu Avrupa’daki iştiraklerini emanet ettiği Aras, Finansbank’taki tecrübesini bu ülkelere taşımak için çalışmalara başladı.

ENTEGRASYON BİZE YARADI: NBG’deki yeni görevinin açıklanmasının ardından görüştüğümüz Ömer Aras, Türkiye’nin ve Finansbank’ın önemini gösteriyor derken, bu yeniden yapılanmadaki rolünü şöyle açıkladı: Uluslararası grup iştiraklerinin kárlılıklarını arttırıp Güney Doğu Avrupa bölgesinde NBG grubun hızla büyümesini sağlamak. Grup iştirakleri arasında sinerjilerin yaratılıp başarılı bir entegrasyon sürecinden geçilmesini başarmak. Artık Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk’tan sorumlu olan Aras, Finansbank’ın bilgi birikimi ve tecrübesini bu ülkelere taşımayı hedeflediğini söyledi. NBG ile Finansbank’ın 2006 yılındaki birleşmenin ardından çok başarılı bir entegrasyon süreci yaşadığını belirten Aras, başta krediler olmak üzere pazar paylarının arttığına ve 146 yeni şube açılışı yaptıklarına dikkat çekti.

CİRONUN 28’İ TÜRKİYE’DEN: Nüfus, GSYİH (gayrisafi yurtiçi hasıla), kredi hacmi gibi pekçok gösterge ile Türkiye ekonomisinin, diğer 5 ülkeye göre çok daha büyük olduğuna dikkat çeken Aras, NBG’nin bu 5 ülkedeki iştirakleri ile Finansbank karşılaştırıldığı zaman bunun çok net görüldüğünü kaydetti. Finansbank’ın NBG’nin toplam cirosu içindeki payının yüzde 28, diğer 5 ülkenin ise 9 olduğunu hatırlatan Aras, toplam 112.9 milyonluk nüfusu bulunan bu bölgede NBG’nin 14 milyar 694 milyon Euro’luk kredi hacmi bulunduğunu kaydetti. Türkiye dahil toplam 6 ülkedeki toplam 208.8 milyar Euro olduğunu belirten Aras, NBG’nin burada yüzde 7 olan pazar payını daha büyütme hedefleri bulunduğunu vurguladı.

FİNANSBANK’A KATKISI: Bölgede NBG için Türkiye’nin çok farklı bir yeri bulunduğuna, ancak diğer ülkelerde de gelişme potansiyelinin çok yüksek olduğuna değinen Aras, şöyle konuştu: Bu görev Güney Doğu Avrupa ülkelerindeki NBG iştirakleri kadar Finansbank’a da önemli katkılar sağlayacak. Hedeflerimiz arasında bölge ülkeleri ile Türkiye’nin dış ticaret finansmanı hacmindeki Finansbank’ın payını artırmak, bölge ülkeleri arasında yapılacak projelerin finansmanında Finansbank’ın etkin rol almasına sağlamak, Türkiye’ye ve Türkiye’den bölge ülkelerine yapılacak yatırımların finansmanına destek sağlamak bulunuyor.

6 ülkenin en büyüğü Finansbank

Ömer Aras’ın sorumluluğunu üstlendiği 6 ülkede yaklaşık olarak 113 milyon nüfus bulunuyor. Elbette 70 milyonluk nüfusu ile en kalabalığı Türkiye. Romanya 21.6 milyonluk nüfusu 2’nci sırada yer alırken, sıralama Bulgaristan (7.7), Sırbistan (7.4), Arnavutluk (3.7) devam ediyor.

Bu 6 ülkede 318.8 milyar Euro’su Türkiye’de olmak üzere, Eylül 2006 verilerine göre toplam 478.5 milyar Euro GSYİH var. Sıralama Euro bazında Romanya (97.3 milyar), Bulgaristan (25.1 milyar) Sırbistan (25.2 milyar), Makedonya (4.8 milyar), Arnavutluk (7.3 milyar) şeklinde.

Toplam 208.8 milyar Euro olan ülke kredi hacimleri karşılaştırmasında da Türkiye 141 milyar Euro ile lider. Bu konuda 2’inci ülke 37.7 milyar Euro ile Romanya. Kredi hacmi Bulgaristan’da 16.4, Sırbistan’ta 9.7, Arnavutluk’ta 1.9, Makedonya’da da 1.9 milyar Euro düzeyinde.

NBG’nin toplam 14 milyar 694 milyon Euroluk kredi hacmi içinde yine Türkiye 9 milyar 473 milyon Euro ile lider. Diğer 5 ülke, Euro olarak Bulgaristan (2.5 milyar), Romanya (1.28 milyar), Sırbistan (692 milyon) Makedonya (532 milyon), Arnavutluk (164 milyon) şeklinde sıralanıyor.

Yüzde 10 hissenin kaderi ağustosta belli olacak

HÜSNÜ Özyeğin ile Ömer Aras Romanya’da iki farklı banka ile rekabet edecek olsalarda, hálá Türkiye’de Finansbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin. Özyeğinin halen Finansbank’ta yüzde 10 kadar hissesi bulunuyor. NBG ise yaptığı alımlarla bankadaki payını yüzde 85’lerin üzerine çıkardı. Bu yılın ağustos ayında bu yüzde 10’luk hissenin ne olacağı netleşecek. Yapılan anlaşmaya göre Özyeğin, ’Bu hisseleri satmak istiyorum’ derse, NBG bu hisseleri alacak. NBG, ’Ben bu hisseleri almak istiyorum’ derse de Özyeğin satacak.

Aras ile Özyeğin Romanya’da yarışacak

ÖMER Aras, yeni görevinde ilk ağırlık vereceği ülkelerin başına Romanya’yı yerleştirirken, Finansbank’ın kurucusu Hüsnü Özyeğin ile de rekabet edecek. Türkiye’deki hisselerininin yüzde 46’sını NBG’ye satarken, yurtdışındaki iştirakleri Fiba Grubu bünyesine toplayan Hüsnü Özyeğin’in en iddialı olduğu pazarlardan biri Credit Europe Bank ile Romanya. Şimdi Aras da, NBG’nin Romanya’daki kredi pazar payını büyütmeyi hedefliyor.

Rusya ve Ukrayna da Aras’a bağlanacak

GRUP içerisinde kurumsal ve bireysel bankacılığın yanı sıra fonlama imkanları, bilgi teknolojileri ve satın alma gibi alanlarda sinerji yaratma çalışmalarına başlandığını dile getiren Aras, bölgesindeki Güney Doğu Avrupa’nın sınırlarının büyüyeceğini de açıkladı. NBG’nin büyüme planları arasında Ukrayna ve Rusya gibi ülkeler yer aldığını belirten Aras, hedefteki bu pazarların yönetiminin de kendisine bağlanacağını belirtti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
995 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.